logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unifon Urmet 1131 - brak dźwięku przy dzwonieniu, działa po otwarciu drzwi

diablo149 05 Cze 2009 16:11 4070 4
REKLAMA
  • #1 6619499
    diablo149
    Poziom 2  
    Witam, mam taki problem. Podłączyłem "jakoś" ten unifon Urmet 1131 i wszystko byłoby ok tylko jak ktoś zadzwoni na dole (blok centrala Cyfral), nie słychać go dopiero jak wcisne otwieranie drzwi to słychać i mnie i osobę dzwoniącą. Ze ściany wystaje kabel 4-żyłowy, w unifonie podłączenie:
    1 biały(sluchawka)
    CA (mostek z 9)
    2 biały(bo są dwa białe słuchawka)
    6-10 (mostek) czerwony
    9 niebieski(mostek z CA)
    A może ktoś wie gdzie tu powinien być jeszcze wpięty kondensator
  • REKLAMA
  • #2 6619804
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2939
    Piszesz, że jeden biały i drugi biały to słuchawka. W typowych unifonach rozróżniamy zaciski:
    słuchawka
    mikrofon
    wywołanie
    masa
    Dodatkowo elektrozaczep, ale przy czterech żyłach robi się odpowiednie mostki (lub mostek). Co do kondensatora, o którym wspominasz, to tylko w przy niektórych centralkach jest on wymagany. W swojej praktyce nie spotkałem się z czymś takim, ale tu na forum spotykam takie rozwiązania.
  • REKLAMA
  • #3 6620182
    Nowart
    Poziom 20  
    Ocena: 105
    Przy 4 przewodówce masz 2 wyjścia zwarcie linii mikrofonu z zaczepem, lub zwarcie słuchawki z zaczepem za pośrednictwem elektrolitu 47uF. Choć sam się dziwię że Cyfral poszedł z innymi unifonami niż sam Cyfral.

Dodano po 7 [minuty]:

Aha no i oczywiście nie przecinasz zwory między 6 a 10
  • REKLAMA
  • #4 6624763
    diablo149
    Poziom 2  
    No i wstwiłem kondensator - mostek między 2 a 9 i w środek kondensator i cyka, głos troche przytłumiony ale wszystko działa. Niezbyt wiem jak mi się to udało zobaczymy jak długo.
  • #5 6630241
    Nowart
    Poziom 20  
    Ocena: 105
    Źle. Jeśli spinasz 2 z 9 to bez kondensatora, to jest otwieranie po linii mikrofonu. Jeśli chcesz użyć kondensatora to wpinasz minus 47uF w 1 a plus w 9, to jest otwieranie po linii słuchawki. Podłączyłeś odwrotnie i dlatego masz stłumiony głos. Pozdrawiam.
REKLAMA