logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie Lexicon M300 do miksera Soundcraft EPM 6 dla jednego mikrofonu

Marta Bieszk 06 Cze 2009 14:57 13442 8
REKLAMA
  • #1 6622943
    Marta Bieszk
    Poziom 10  
    Wytłumaczcie kobiecie... Mam mikser soundcraft Epm 6 i efekt Lexicona m300. Pod mikser podłączam aktywne kolumny i chcę tylko uzyskać efekt na jednym mikrofonie. Proszę o pomoc co gdzie, bo nie mam instrukcji i nigdy w własnymi ręcyma nie dane mi było obsługiwać coś takiego. Pomożecie?
  • REKLAMA
  • #2 6623015
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 6623103
    Marta Bieszk
    Poziom 10  
    Czyli tak: jeśli mam 2 kable jack-jack to jeden wpinam w wyjście z mixera aux 1out i do efektu insert left? Powrót to z lewego out efektu gdzie? Do byle jakiego insert byle nie tego, gdzie mam mikrofon, czy źle to rozumiem? przepraszam za niekumatość.. wybaczcie
  • Pomocny post
    #4 6623157
    LuckyDj
    Poziom 33  
    Ocena: 192
    Aby w pełni wykorzystać możliwości jakie daje ten efekt proponuję podłączenie wg rysunku poniżej.

Od biedy można wykorzystać prostsze podłączenie.
    Lekceważymy wtedy kanały R efektu i miksera i podłączamy się tylko pod L.

Swoją drogą bardzo przyjemny w obsłudze mikser, pracuję czasem na takim w muzeum i zastanawiam się czy nie zamienić mojego powergrata na ten model.
  • REKLAMA
  • #5 6624442
    Marta Bieszk
    Poziom 10  
    łał! bardzo dziękuję za tłumaczenie. Będę próbować. Pozdrawiam

Dodano po 1 [godziny] 29 [minuty]:

No fajnie. Jest sygnał, który wychodzi z efektu i wraca do miksera, ale - żaden efekt nie działa. Czy to możliwe? No i postępujący alzheimer.. efekt mam nie lexicona, tylko tc electronic m300. Może znalazłby się ktoś, kto mi pomoże..i powie krok po kroku. ps: a co z aux pre i post? Ma to jakieś znaczenie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 6625006
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #7 6625197
    LuckyDj
    Poziom 33  
    Ocena: 192
    Może po prostu parametr DRY/WET ustawione są w skali 0 - 50% i efektu po prostu nie słychać?

Co do PRE i POST oczywiście że ma znaczenie...
    POST stosuje się do efektów, a PRE do monitorów, ale bywają sytuacje gdzie (przynajmniej ja) stosuję wysyłkę AUX PRE na efekt.
    Czasem przyjeżdża jakiś teatr (np pogotowie teatralne) gdzie występują jakieś maskotki i bawią dzieci. Fajnie wtedy jest, kiedy facet przebrany za wielkiego pomidora mówi głosem myszki miki (PITCH) Ten efekt nie ma sensu kiedy zostanie użyty POST ;)

Co do TC Electronic i Lexicon - Fajnie że Koleżanka sobie przypomniała, bo szukając na google obrazu lexicona 300 już sam zwątpiłem, że taki efekt istnieje ;)

Pozdrawiam.
  • #8 6626195
    Marta Bieszk
    Poziom 10  
    Mieliście racje Panowie:) nie ma siły - musi działać... i działa. Dzięki za pomoc. pozdrawiam
  • #9 6626207
    filioman
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Brak efektu - to zależy, w TC 300 masz z tyłu przełączniczek w jakim trybie ma pracować.

Na pewno podepnij "out" z efektu pod wejścia liniowe z rysunku.
    Jeżeli chodzi o wysłanie sygnału na TC - wepnij jacka w tam gdzie kolega namalował, i najpierw spróbuj wejść w prawe gniazdo efektu, jeżeli nie będzie nic "wracać do miksera zapnij na lewe (zależy który efekt chcesz użyć i jak jest z przełączniczkiem). Ostatni raz zaglądałem na ten panel 2 lata temu :)
    http://www.tcelectronic.com/media/M_300_US_rev3.2.pdf - tu masz po angielsku (może się przyda)...
    Jeżeli chcesz dostać tylko reverb (najczęściej) bez delay (prawa część panelu) to trub dual nie jest ci potrzebny na początek.

Dodano po 1 [minuty]:

To powyższe też ci się przyda :)

PS. 3 minuty za późno :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o sposób podłączenia zewnętrznego procesora efektów (pierwotnie mylnie zidentyfikowanego jako Lexicon M300, ostatecznie TC Electronic M300) do miksera Soundcraft EPM 6 w celu aplikacji efektu wyłącznie na jednym kanale mikrofonowym, przy użyciu aktywnych kolumn. Zaproponowano dwa główne metody: wykorzystanie punktu insertowego na kanale mikrofonowym za pomocą kabla typu Y (jack stereo rozdzielony na dwa jacki mono dla wysyłki i powrotu) lub wykorzystanie wysyłki AUX z kanału mikrofonowego i powrót sygnału efektu na wolne wejście liniowe miksera (kable jack-jack). Wyjaśniono różnicę między wysyłką AUX pre (przed tłumikiem) i post (po tłumiku), rekomendując "post" dla wokalu. Sugerowano sprawdzenie parametru DRY/WET w procesorze efektów oraz trybu pracy urządzenia TC Electronic M300. Użytkownik potwierdził rozwiązanie problemu po zastosowaniu podanych wskazówek dotyczących podłączenia AUX i konfiguracji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA