logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch KGV 33Y40 - światło w lodówce nie gaśnie całkowicie, co robić?

pająk32 06 Cze 2009 21:18 6917 8
REKLAMA
  • #1 6624473
    pająk32
    Poziom 9  
    Ocena: 10
    Witam,zakupiłem lodówkę Bosch KGV 33Y40 po jakimś czasie zauważyłem że światło w lodówce raz wyłącza się całkiem,a raz tylko przygasa i świeci jakieś 20% mocy żarówki ,czy tak powinno być ,czy coś jest zepsute,w instrukcji nic o tym nie piszą.
  • REKLAMA
  • #2 6624661
    ROBSON33
    Admin grupy AGD
    Ocena: 1712
    Witam.
    Powinno gasnąć całkiem jak jest na gwarancji to dzwoń po serwis.
  • REKLAMA
  • #3 6624833
    grzegorzhel1
    Poziom 16  
    Ocena: 83
    Witam jeżeli nie gaśnie tylko świeci bardzo słabo to może być za niska temperatura otoczenia poniżej 18 stopni wtedy zapala się światło tak było w starszych modelach , przypuszczam że i w nowszych też tak jest . Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #4 6625034
    pająk32
    Poziom 9  
    Zauważyłem,że gdy lodówka się włącza ,i zaczyna mrozić żarówka nie swieci się wcale,po jakimś czasie gdy otworze lodówkę,żarówka lekko świeci.Kolega wyżej napisał jeżeli temperatura otoczenia spada poniżej 18 stopni ,to w starszych modelach zapalała sie żarówka.Jeżeli w nowych modelach też tak jest,to czemu ma to służyć .
  • #5 6625978
    Andrzej G
    Specjalista AGD
    Ocena: 290
    W przypadku zaniżonej temperatury otoczenia, temperatura w chłodni w czasie postoju sprężarki czyli w czasie cyklu rozmrażania płyty rośnie bardzo powoli, a co za tym idzie opóźnia się kolejne załączenie sprężarki powodując rozmrażanie zamrażarki. Świecenie żarówki ma powodować przyspieszenie wzrostu temperatury w chłodziarce aby uniknąć tego co pisałem wcześniej.
  • #6 6626470
    pająk32
    Poziom 9  
    Opisywane wyżej przypadki,dotyczą zaniżonej temperatury otoczenia,czyli jak temperatura spadnie poniżej 18 stopni,ale teraz mamy czerwiec i temperatura wynosi ponad 20 stopni,więc światło nie powinno się świecić.
  • #7 6628686
    Adam_
    Poziom 14  
    Ocena: 47
    Najprawopodobniej masz uszkodzony włącznik od światła poruszaj nim, zobacz co się dzieję i dzwoń do serwisu póki na gwarancji.
  • REKLAMA
  • #8 6629181
    JacaP30
    Poziom 16  
    Ocena: 55
    Proponuję ją odmrozić i sprawdzić zanim wezwiesz serwis. Kilka razy się z tym spotkałem że po odmrożeniu problem znikną. Jeżeli powodem będzie nadmiar lodu serwis może cię obciążyć.
    Adam_ z tym wyłącznikiem to żart?
  • #9 6837974
    pająk32
    Poziom 9  
    Witam,lodówka ta jest wyposażona w wyłącznik różnicy temperatury, taki mały przycisk koło światła ,był on wyłączony pan z serwisu kazał go włączyć na parę godzin a później wyłączyć,no i pomogło światło gaśnie .

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy lodówki Bosch KGV 33Y40, w której oświetlenie wewnętrzne czasami tylko przygasa zamiast całkowicie zgasnąć. Początkowe sugestie obejmowały usterkę wymagającą serwisu, wpływ niskiej temperatury otoczenia (poniżej 18°C), co w starszych modelach mogło powodować przygasanie żarówki w celu podniesienia temperatury w chłodziarce i uniknięcia nadmiernego mrożenia w zamrażarce podczas postoju sprężarki, lub uszkodzony włącznik światła. Ostatecznie przyczyną okazał się wyłącznik różnicy temperatury znajdujący się w pobliżu światła, którego włączenie na pewien czas, a następnie wyłączenie, rozwiązało problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA