logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka BOSCH WFL1600 - wyłączanie bezpiecznika różnicowego po 10 minutach pracy

gratka_PL 07 Cze 2009 09:05 3033 6
REKLAMA
  • #1 6625719
    gratka_PL
    Poziom 2  
    Witam,

Może ktoś miał już takie doświadczenie i będzie w stanie mi coś doradzić. Pralka BOSCH WFL1600 w pewnym momencie wyłącza bezpiecznik różnicowy.

Po probie na sucho przeszła cały program i nic się nie stało. Kolejne załadowanie pralki i uruchomienie programu trwało może z 10 min i znów zaczęła wyłączać bezpiecznik różnicowy. Po przełączeniu na odpompowanie a następnie na płukanie bez problemu zakończyła oba programy.

Grzałka ma opór około 30/40om i nie ma przebicia na masę. Silnik, pompka wody, zawór do wpuszczania wody działają be zarzutu przy włączaniu pralki a następnie jak przełączyłem na program płukanie i odpompowanie. Co jeszcze jest uruchamiane w trakcie pracy i warto sprawdzić czy nie mam przebicia na masę.

Czy może ktoś miał problem z wyłączaniem bezpiecznika różnicowego i może mi prarodzic co byłoby przyczyna takiego zachowania.
  • REKLAMA
  • #2 6625816
    ROBSON33
    Admin grupy AGD
    Ocena: 1712
    Raczej grzałka sprawdź na upływność do masy miernik ma być nastawiony na MΩ.
  • REKLAMA
  • #3 6625850
    schnauzerman
    Specjalista AGD
    Ocena: 565
    gratka_PL napisał:
    Co jeszcze jest uruchamiane w trakcie pracy i warto sprawdzić czy nie mam przebicia na masę.

Oprócz grzałki do sprawdzenia silnik.
  • REKLAMA
  • #4 6628494
    gratka_PL
    Poziom 2  
    Dzięki za rade.
    Jak zdobędę miernik to jeszcze raz sprawdze grzałkę. A jak sprawdzić silnik?
  • REKLAMA
  • #5 6628724
    schnauzerman
    Specjalista AGD
    Ocena: 565
    Tak jak grzałkę, na upływność do masy, ale zacznij od grzałki.
  • #7 6633667
    gratka_PL
    Poziom 2  
    Bardzo dziękuje dziękuje za porady i pomoc.
    Odłączyłem grzałkę i program przeszedł bez zakłóceń. Wiec ja wymienię i zobaczę czy będzie działało. Ale wszystko wskazuje że to ten element. Zmyliło mnie że przy pierwszych testach program na pusto przeszedł bez problemu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką BOSCH WFL1600, która wyłącza bezpiecznik różnicowoprądowy po około 10 minutach pracy. Pomimo wstępnego sprawdzenia grzałki (opór 30-40Ω, brak przebicia na masę) oraz poprawnego działania silnika, pompy i zaworu w innych trybach (płukanie, odpompowanie, program na sucho), usterka występowała podczas pełnego programu z praniem. Sugerowano ponowne sprawdzenie grzałki i silnika pod kątem upływności do masy za pomocą miernika izolacji (ustawienie MΩ). Po odłączeniu grzałki pralka przeszła cały program bez wyzwalania RCD, co potwierdziło, że grzałka jest prawdopodobną przyczyną problemu, a upływność na masę występuje dopiero podczas jej pracy w obecności wody.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA