logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki licznik 3-fazowy do maszyny offsetowej ROLAND Favorit, pobór do 130A?

xMATEVSHx 07 Cze 2009 09:15 4386 9
REKLAMA
  • #1 6625738
    xMATEVSHx
    Poziom 11  
    Witam!
    Wzbogacamy nasz park maszynowy o maszynę offsetową 4 kolorową ROLAND Favorit. Maksymalny pobór prądu tej maszyny wynosi ok 130A (dane z tabliczki znamionowej), ale pobór w czasie pracy odczytany z amperomierza w szafie to ok 40A. Postawienie tej maszyny wiąże się więc z modernizacją sieci, ponieważ obecnie "jesteśmy zasilali" kablem bodajże 5x6mm2 a licznik to licznik bezpośredni o prądzie poboru max. 60A. Z modernizacją raczej problemu nie będzie, ponieważ transformator sn/nn znajduje sie za ściana hali maszynowej. Więc pozostaje tylko kable i licznik.
    Moje pytanie dotyczy właśnie licznika, jaki zastosować? Z tego co sie dowiedziałem to nie będzie to już licznik bezpośredni a pólpośredni lub pośredni, tylko właśnie nie wiem, który bo moja wiedza już tak daleko nie sięga:)
    Pobór maszyn, które mamy w tej chwili w połączeniu z oświetlenie i urządzeniami 1-fazowymi już wynosi ok 100A (oczywiście nigdy wszystkie maszyny nie są uruchomione jednocześnie).
    Jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pytania odpowiem w poniedziałek gdyż wtedy wszystko jeszcze raz sprawdzę.

pozdrawiam i dziękuje za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 6625759
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4788
    Pomiar półpośredni, oprócz licznika trzeba dodatkowo przekładniki prądowe, prawdopodobnie 100/5. Pytanie jest zasadnicze: Czy trafo jest waszą własnością i pomiar bedzie wewnętrzną sprawą firmy, czy to ma służyć do rozliczeń z ZE?
    Jeśli do rozliczeń z ZE to oni w ramach opłaty przyłaczeniowej (trzeba bedzie wystapić z wnioskiem o zwiększenie przydziału mocy i zapłacić) wszystko sami zrobią. Ale do licznika. Dalszą część instalacji musicie zrobić sami. I należy powierzyć to uprawnionemu projektantowi, bo nie bedzie ważna ani gwarancja, ani wam ubezpieczenie tego nie obejmie.
  • REKLAMA
  • #3 6625993
    xMATEVSHx
    Poziom 11  
    My wynajmujemy lokal od Mosiru Katowice i licznik jest potrzebny do rozliczeń z mosirem. Mosir ma licznik zewnętrzny i ze wskazania tego licznika rozlicza sie z Vattenfallem, ale czyje trafo jest nie wiem chyba Mosiru jednak. My oraz druga firma z tego budynku mamy tylko liczniki do rozliczeń z Mosirem wiec zarówno zabezpieczenie przed licznikiem, kabel główny jak i sam licznik leży w naszej gestii. Jak to wygląda z tą przekładnią??
  • Pomocny post
    #4 6626163
    retrofood
    Czy chodzi ci o przekładniki prądowe? Jeśli tak, no to są standardowe, do współpracy z licznikami energii. Sadzę, że wystarczą o przekładni 100/5, bo mają one znaczną przeciążalność, ale projektant to wyliczy. Musi też opracować w takim razie projekt na całość podłączenia i dobrać aparaturę, w tym zabezpieczającą. Nie znając parametrów trafo ani innych odbiorów, ani usytuowania, nic tu nie można gdybać. To za poważna sprawa, aby uprawiać partyzantkę.
  • #5 6626257
    xMATEVSHx
    Poziom 11  
    mam tylko jedno jeszcze pytanie takie poboczne troche: co do tego wszystkiego ma usytuowanie? chodzi o straty na przewodach o znacznych długościach??
  • REKLAMA
  • #6 6626331
    retrofood
    Wpływ usytuowania na straty? - niewielki. Ale może mieć wpływ na dobór aparatury i jej rozmieszczenie, a także np. na sposób prowadzenia zasilania, czy należy stosować jakieś osłony, korytka, czy kanały itp. bo przeciez to wszystko musi byc w projekcie.
  • #7 6627171
    golonka
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Jeżeli ma to być tylko podlicznik to po co układ półpośredni? Skoro moc nie przekracza 100A to może zastosować licznik do pomiaru bezpośredniego o In 100A?, zajmuje mało miejsca ,a instalację tak czy tak trzeba wymienić lub zmodernizować?, może to jest i rozwiązanie najtańsze i najprostsze? http://www.mixvill.hu/5/products/588. W pracy na takim liczniku pracuje tomograf i licznik sprawuje wzorowo. Nie jestem ekspertem w tym temacie ,ale czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze.
  • REKLAMA
  • #8 6627772
    retrofood
    golonka napisał:
    Jeżeli ma to być tylko podlicznik to po co układ półpośredni? Skoro moc nie przekracza 100A to może zastosować licznik do pomiaru bezpośredniego o In 100A?, zajmuje mało miejsca ,a instalację tak czy tak trzeba wymienić lub zmodernizować?, może to jest i rozwiązanie najtańsze i najprostsze? http://www.mixvill.hu/5/products/588. W pracy na takim liczniku pracuje tomograf i licznik sprawuje wzorowo. Nie jestem ekspertem w tym temacie ,ale czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze.

Liczniki pomiaru bezpośredniego mają zakres prądowy 40A z możliwością przeciążania do 100A. Ale tu wystepuje 130A i tym się sugerowałem.
  • #9 6628759
    golonka
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    w takim razie trzeba zmodernizować obecny układ pomiarowy,z zastosowaniem przekładników prądowych (układ pópośredni) co wiąże się niestety z kosztami ,jakimi to nie wiem ,bo nie znam sytuacji.Zależy jakim przekrojem przewodów jest zasilany układ pomiarowy obecnie? Nie wiem czy występuje moc bierna?jeśli tak to czy będzie wymagała kompensacji? Jak ie warunki narzuci właściciel obiektu (najemcą).Jak widać pytań nie ma końca.Proponuję zasiąść przy wspólnym stole z właścicielem obiektu,poszukać pomiarowca i dogadać sprawę na miejscu.
  • #10 6629920
    xMATEVSHx
    Poziom 11  
    retrofood napisał:
    golonka napisał:

Liczniki pomiaru bezpośredniego mają zakres prądowy 40A z możliwością przeciążania do 100A. Ale tu wystepuje 130A i tym się sugerowałem.

te 130A pobór tylko nowej maszyny a do tego dochodzi cała obecna instalacja. po za tym ma to mniej więcej wyglądać tak że trafo jest za ścianą hali na której będzie stała maszyna. Więc robimy tylko przejście przez ścianę kablem ze złącza (w uproszczeniu oczywiście) trafo do skrzynki głównej gdzie dajemy liczniki i zabezpieczenie główne + zabezpieczenie maszyny nowej, następnie za zabezpieczeniem głównym podłączamy kabel uznawany obecnie za główny, reszta instalacji pozostaje bez zmian.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość płynnego grania w grę InZoi na zestawie modernizacyjnym w budżecie 1500 zł, rozważając platformę Intel: i5-14400F + B760 GAMING X AX + 16GB DDR5. Obecna konfiguracja to i5-7500, B250M-DS3H, RX 470 4GB, 16GB DDR4, zasilacz Vero L1 600W. Planowana jest późniejsza wymiana karty graficznej.

Dyskusja wskazuje, że zaproponowany zestaw CPU/płyta/RAM jest wystarczający, ale obecna karta graficzna RX 470 stanowi główne ograniczenie dla płynności w InZoi. Zaleca się modernizację GPU jako priorytetową. Platforma Intel LGA 1700 (B760) jest określana jako "martwa", bez perspektyw na nowsze procesory, w przeciwieństwie do platformy AMD AM5 (B650), która wspiera przyszłe generacje Ryzenów. Sugerowanym zestawem CPU/płyta/RAM jest AMD Ryzen 5 7500F (wydajniejszy w grach od i5-14400F i Ryzen 7 5700X, tańszy jako nowy) na płycie B650 (np. ASUS TUF B650-E GAMING) z 32GB pamięci DDR5 6000MHz CL30.

W kontekście karty graficznej, RX 580 8GB jest uznawana za zbyt słabą (niewiele szybsza od RX 470, a wymagane minimum to RTX 2060). Rozważane opcje używanych/tańszych GPU to RTX 2060, RTX 2060 Super, RX 6600, a w wyższym budżecie RX 6700 XT. Porównując RX 6600 i RTX 2060 Super, wskazano na podobną wydajność, większy pobór mocy i grzanie się starszego RTX 2060 Super, ale też wsparcie dla technologii DLSS. Ostatecznie użytkowniczka skłania się ku RX 6700 XT (np. MSI MECH 2X 12GB) jako wydajniejszej opcji (o ok. 15% od RTX 4060) z większą ilością VRAM, pomijając RTX 4060 8GB z powodu małej pamięci. Potwierdzono, że posiadany zasilacz SilentiumPC Vero L1 600W 80+ powinien poradzić sobie z RX 6700 XT.

Podsumowując, zalecana ścieżka modernizacji to platforma AMD AM5 (Ryzen 5 7500F, B650, 32GB DDR5) jako bardziej przyszłościowa i wydajniejsza, oraz priorytetowa wymiana karty graficznej na model o wydajności przynajmniej RX 6600/RTX 2060 Super, z opcją na mocniejszą RX 6700 XT przy potwierdzeniu kompatybilności zasilacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA