logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Internet przerywa co kilka minut po podpisaniu nowej umowy z Dialogiem

kuki992 07 Cze 2009 23:07 1808 10
REKLAMA
  • #1 6629346
    kuki992
    Poziom 10  
    Witam, mam problem następujący:
    1 Maja tego roku podpisałem <a raczej rodzice podpisali> z dialogiem nową umowę na internet. Nic się nie zmieniło, dalej mam 1MB, tylko mniej się płaci. Od tamtego czasu, nieważne czy z routerem wi-fi, czy przez sam modem <po odłączeniu routera> internet co parę minut przerywa. Ikonka "monitorków" dalej się świeci, niby jestem podłączony, ale wszystko co związane z internetem nie chodzi. Dostawcy twierdzą, że u nich wszystko w porządku, nie ma żadnych błędów, przerw w przesyłaniu.

Totalnie nie wiem co robić, próbowałem robić już różne rzeczy <w miarę moich możliwości ;) nie jestem ekspertem> , był nawet informatyk, jednak on też nie zrobił zbyt wiele ... Może te przerwy nie mają nic wspólnego z nową umową, a po prostu przypadkowo w tym samym czasie coś się skisiło.

Z góry dziękuję za pomoc. : )

Pozdrawiam !

EDIT:
    Internet przerywa co kilka minut po podpisaniu nowej umowy z Dialogiem
  • REKLAMA
  • #2 6629710
    jutro68
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    To nie ważne z z jakiej sieci masz internet,linia jest taka sama do centrali,problem polega na styku TP z Dialogiem,zgłaszaj problem do skutku,nawet co 3 dzień bo tyle trwa załatwienie jednego zgłoszenia dla dialogu.
  • #3 6630106
    WMichał
    Poziom 32  
    Ocena: 136
    Jeśli wina operatora-reklamuj.
    Sprawdź czy w systemie nie ma jakiegoś robactwa, które może powodować objawy.
  • REKLAMA
  • #4 6630108
    Manfred48
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    Podłącz modem bezpośrednio do komputera i sprawdź czy w połączeniu Dial-UP masz uruchomione udostępnianie połączenia sieciowego (ICS). Jeżeli tak to spróbuj to wyłączyć i wtedy zapuść ping.
  • #5 6631116
    kuki992
    Poziom 10  
    Skanowałem komputer Avastem, i nic nie wykryło <może ma jakieś dziury ... >
    Manfred, mógłbyś powiedzieć krok po kroku jak to zrobić? :) Ponieważ ja tak mocno średnio się na tym znam ;) Konkretniej, jak i gdzie sprawdzić to udostępnianie.

No nic, będę do nich dzwonić, może w końcu zechce im się do mnie przyjechać i to naprawić.
  • #6 6631190
    Manfred48
    Poziom 17  
    Powiedz najpierw jaki masz system operacyjny ?
  • REKLAMA
  • #7 6632044
    kuki992
    Poziom 10  
    Win XP : )
  • REKLAMA
  • #8 6633929
    Manfred48
    Poziom 17  
    Panel Sterowania ->Połączenia Sieciowe -> Właściwości Twojego połączenia Dial-UP -> Zakładka Udstępnianie. Sprawdź czy jest ptaszek przy "Zezwalaj innym komputerom..."

Ponadto sprobuj zmienić adresy DNS na inne np: OpenDNS:

208.67.222.222
    208.67.220.220

Ja jednak podobnie jak koledzy obstawiam winę operatora. Dzwoń i groź, że zerwiesz umowę z winy operatora. Mi to pomogło dawno temu w przypadku NEO.
  • #9 6635986
    kuki992
    Poziom 10  
    Dziękuję wszystkim za pomoc, niestety nic nie pomogło. W takim razie nie zostało mi nic innego jak dzwonić codziennie o 4:15 rano do Dialogu, może w końcu im się znudzi : ) Jeszcze raz dzięki za pomoc.
  • #10 6637404
    jutro68
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Czy masz modem od operatora Dialog czy własny
    napisz jaki masz modem-spróbuje pomóc
  • #11 6642276
    kuki992
    Poziom 10  
    Modem Callisto821 .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy częstego zrywania połączenia internetowego co kilka minut po podpisaniu nowej umowy z dostawcą Dialog. Problem występuje niezależnie od użycia routera WiFi, zarówno przy podłączeniu bezpośrednio przez modem Callisto821. Dostawca Dialog twierdzi, że po jego stronie nie występują żadne błędy ani przerwy w transmisji. W ramach diagnostyki sprawdzono system pod kątem wirusów (skan Avastem), konsultowano się z informatykiem. Sugerowane rozwiązania obejmowały wielokrotne zgłaszanie problemu do operatora Dialog (nawet codziennie), sprawdzenie ustawień Udostępniania połączenia sieciowego (ICS) w systemie Windows XP oraz zmianę adresów serwerów DNS na OpenDNS. Pomimo zastosowania sugerowanych kroków diagnostycznych problem nie ustąpił, co sugeruje, że przyczyna leży po stronie infrastruktury operatora lub styku linii TP z Dialogiem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA