logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa głowicy Canon BJC-2000 - czy możliwa bez wymiany?

dre123 08 Cze 2009 12:35 3027 2
REKLAMA
  • #1 6630536
    dre123
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Dzień dobry,

mam pytanie jak w temacie, co można zrobić z uszkodzoną głowicą w tej drukarce?

Po włączeniu drukarki, głowica ustawia się na środku. Czytałem inne wątki na tym forum odnośnie tej drukarki i dlatego zdiagnozowałem to jako uszkodzenie głowicy. Drukarka drukowała około 2 miesięcy temu, wtedy miała kupione nowe tusze. Później była podłączona do listwy, tak więc zawsze włączała się równocześnie z komputerem. Niedawno próbowałem coś wydrukować i nic z tego nie wyszło.

Porady na forum dotyczyły wyłącznie wymiany głowicy. Jedna za drukarkę dałem 50 zł, za głowicę musiałbym dać podobną sumę a to już cena nowej drukarki. Tak więc chciałbym się dowiedzieć czy można i jak naprawić uszkodzoną głowicę do drukarki.

Jedyne co do tej pory zrobiłem to przeczyściłem styki i sprawdziłem taśmę w drukarce.

Proszę o jakieś sugestię z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 6636299
    wladek83
    Poziom 32  
    Ocena: 104
    Zadałeś sobie choć minimum trudu poczytania o budowie i zasadzie działania głowicy artamentowej ? Jeśli naprawisz głowicę to będziesz pierwszym człowiekiem, który to zrobił. I nie myl naprawy z udrażnianiem ...
  • #3 6639729
    dre123
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Nie nie mam pojęcia o jej budowie i działaniu. Nie mylę udrażniania z naprawą. Z udrażnianiem jestem w stanie sobie poradzić. Udrażniałem dysze w tej drukarce i lexmarku, który miałem wcześniej. Teraz jest na pewno popsuta głowica. Drukarka zachowuje się tak samo z głowicą i bez niej - czyli taśma ustawia głowice na środku. Czytałem w innych postach, że może to być coś z taśmą, przewodzeniem lub uszkodzona jest elektronika na głowicy. Drukarka po prostu jej nie wykrywa. Gdyby była niedrożna głowica to chodziłaby przy drukowaniu, lecz nie zadrukowywałaby papieru.

Jeśli jednak nie da się nic z głowicą zrobić tak by była wykrywana przez drukarkę to ok, nie mam więcej pytań..
REKLAMA