logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon BJC-6100 - czy udrożnienie głowicy poprawiło jakość druku?

MikePL1 11 Maj 2007 19:26 1080 2
REKLAMA
  • #1 3874198
    MikePL1
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    A więc drukuję bardzo mało. Czasami w miesiącu wydrukuję 200 stron a potem przez pół roku nic... tego rzędu jest moje użytkowanie.

Kupiłem więc kilka ładnych lat temu w sklepie Canona BJC-6100 za grubą kasę (ok 800zł), z dodatkową głowicą i innymi duperelami. Takiej skurczysyńskiej drukarki dawno nie widziałem (a może wszystkie takie są?). Jak ją włączam to pierdzi i stęka przez wiele sekund. Przy okazji wypluwa pewnie połowę tuszu na gąbki. Jakość drukowania taka sobie, nigdy nie była zachwycająca. A najgorsze jest to, że skurczysyny tak ją zaprojektowali, aby ciągle w nią inwestować. Średnio co pół roku głowica się psuła (150zł), a przecież nawet tusz się nie skończył. No więc musiałem kupić nową głowicę. A potem raz jeszcze.

Ostatnio wziąłem się za udrożnienie głowicy. Czy zrobiłem to dobrze? Pozostawiłem ją namoczoną w płynie do czysczenia głowic. Następnie zalewałem głowicę od góry i sprawdzałem czy przez nią wycieka płyn. Po godzinie to co nalałem na górze było na dole.
    Drukarka nadal z uporem maniaka pipczy 7 razy i żółte światełko mryga 7 razy, czyli wykrywa zepsutą głowicę? Czy da się to jakoś oszukać? Głowica czarna jest sprawna, a to kolorowa ma problemy. A ja nie chcę koloru. Co zrobić? Drukarka nawet nie wydaje się sprawdzać czy leci tusz. Jak karetka jest na środku i wkładam głowice, to nawet nie przesunie jej na bok, na gąbeczki, tylko od razu wyje siedmioma beepami. No suka jakich mało. Na serio nerwy tracę.

Po prostu atramentówki to gówno jakich mało. Niby mają być dla ludzi, którzy mało drukują. No ja mało drukuję i przez to ciągle muszę w nią dokładać.

Jeśli ktoś ma jakieś pomysły to wszystko akceptuję. A może po prostu śmietnik?
  • REKLAMA
  • #2 3874256
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1063
    Kup sobie laserowke jak nie chcesz koloru w cenie glowicy bedziesz mial jakiegos HP i swiety spokoj. To moja rada jesli mialbys wymieniac znow glowice
  • #3 3874608
    MikePL1
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    Wymieniać nie zamierzam głowicy, bo kupiłem już laserówkę. Po prostu opcje mam takie: albo wyrzucić przez okno, albo próbować coś z tym zrobić i mieć dodatkową drukarkę np do laptopa w mojej kanciapie (gdzie jest sporo smaru, brudu itd. i nowej laserówki tam nie postawię).
REKLAMA