logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Acer Aspire 5315 - nie włącza się po flashowaniu biosa

peni100 08 Cze 2009 15:37 4221 9
  • #1 6631133
    peni100
    Poziom 2  
    Witam,
    sfrustrowany ciągłym samoczynnym wyłączaniem się laptopa odnalazłem na stronie producenta nową wersję BIOS, zgodnie z instrukcjami zacząłem ją instalować i nagle wszystko się zawiesiło, klawiatura, przyciski, diody. podłaczyłem zewnętrzną myszkę i o dziwo ta działała. Po wyłączeniu laptopa (bateria padła) nie mogę z nim nic zrobić, nie reaguje na przycisk power, diody się nie świecą. Czy jest jakieś domowe rozwiązanie, czy muszę uciekać się do serwisu? Jeśli do serwisu, to może znacie jakiś względnie niedrogi w Warszawie, no i orientacyjnie ile może to kosztować?
  • #2 6631158
    PNT_Bytom
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Nowy bios nie jest lekarstwem na wszystko a juz napewno nie na wylaczanie sie kompa.... Sam nic nie zrobisz, pozostaje serwis, z Warszawy nikogo Ci nie moge polecic niestety
  • #3 6631504
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    Popytaj to się dowiesz po ile. Jednak 100 to minimum, ale sądzę że krzykną więcej.
  • #4 6632139
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 6632197
    peni100
    Poziom 2  
    pomijając powyższy komentarz (nie mam tak wysokich umiejętności), orientowałem się trochę po warszawskich serwisach, i najniższa cena jaką mi "zaśpiewali" to 300 złotych, znacie może jakieś miejsce gdzie dałoby się to zrobić choć trochę taniej? Na dobrą sprawę ten laptop jest wart już niewiele więcej, co nie zmienia jednak faktu, że kupno nowego nie wchodzi w rachubę.
  • #6 6632282
    farmer
    Poziom 29  
    Ocena: 43
    Do tego modelu Acer ma "Recovery Disk", wymagana jest stacja FDD na USB. Należy postępować wg. schematu:
    1. Find a USB FDD, insert a floppy in it. connect floppy reader to computer.
    2. Unzip the <CL50111CRISIS.zip> to and double click it, there will be a file extreat to floppy in USB FDD.
    3. Remove the battery of your defect unit.
    4. Plug the USB FDD with the floppy into USB port of the defect unit. (not necessary to be port 0)
    5. Pull the AC adapter out,
    6. Keep Press Fn+Esc and hold it, not release. then plug AC adapter in
    7. Press power on button to boot the notebook, then, release release Fn+Esc and power key immediately, then fan will run in hight seed, floppy led will enlight, floppy will reading and reading, system boot from USB FDD to do crisis recovery.
    8. Wait 2~6 minute (the time it take is depends on FDD), During this period, LCD will show nothing, floppy will working, Fan will run.
    9. After finish the process. FDD LED will off first, then Fan will stop, and notebook will be in off state. You have to turn notebook on by yourself.
    10. Crisis process completet.
    Załączniki:
    • CL50V111CRISIS.zip (717.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 6632378
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 6632408
    peni100
    Poziom 2  
    Farmer, czy tam metoda zadziała również w sytuacji, kiedy ten komputer w ogóle się nie włącza, nie reaguje na przycisk power? Jeśli tak to juz lece po stacje dyskietek
  • Pomocny post
    #9 6632790
    farmer
    Poziom 29  
    Ocena: 43
    Sprawdź, wydaje mi się (nie miałem takiego przypadku jeszcze), że zaczynając od punktu 3, bez podpiętej stacji FDD powinien załączyć się wentylator CPU. Jeśli tak, to można organizować stację. Jeśli nie, to raczej pozostaje tylko zewnętrzny programator.
  • #10 6633501
    peni100
    Poziom 2  
    Szczęśliwie udało mi się naprawić ten sprzęt, nieco zmodyfikowanym sposobem Farmera, wgrałem na płytkę cd obraz starszego biosu, dalej postępowałem tak jak proponował. Okazało się, że mam bios Insyde, którego twórcy przewidzieli możliwość błędu przy flashowaniu, pozostawiając koło ratunkowe dla nadgorliwych użytkowników. Dzięki wszystkim za szybką pomoc. Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z laptopem Dell C640, który przestał ładować baterię po zdarzeniu związanym z zasilaczem (laptop wyłączył się po podłączeniu zasilacza). Laptop działa poprawnie zarówno na zasilaczu, jak i na naładowanej baterii, jednak w BIOS-ie stan baterii wyświetlany jest jako "idle" (bez ładowania). Przeprowadzono test z inną baterią oraz sprawdzono obie kieszenie baterii, co nie rozwiązało problemu. Zmierzono niskie napięcia na stykach baterii (1.7V i 2.0V bez podłączonej baterii), co wskazywało na problem z dostarczaniem napięcia do układu ładowania na płycie głównej. Przed pełną diagnozą toru ładowania, laptop po demontażu i ponownym złożeniu przestał całkowicie się włączać, co sugeruje konieczność wymiany płyty głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA