logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można zaprogramować ALTERA EPM7032 bez JTAG za pomocą Byte Blaster?

SIEKIERA_666 15 Maj 2004 13:50 3441 10
REKLAMA
  • #1 642237
    SIEKIERA_666
    Poziom 22  
    Ocena: 79
    Mam oprogramowanie Max+Plus II firmy ALTERA w wersji Student Edition do tego programator Byte Blaster. Projekt gotowy. Nie wiem tylko czy mogę zaprogramowac EPM7032 tym programatorem bo słyszałem że tylko wersje z "S" na końcu mają w sobie szłącze JTAG. Niestety układów z "S" nie udało mi się znaleźć. Szkoda mi wydawać kasy skoro nie mam pewności czy "zwykłe" układy mogę tak zaprogramować. Jaki inny programator byłby mi potrzebny do EPM7032.

:sm19:
  • REKLAMA
  • #2 642247
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    SIEKIERA_666 napisał:
    MNie wiem tylko czy mogę zaprogramowac EPM7032 tym programatorem bo słyszałem że tylko wersje z "S" na końcu mają w sobie szłącze JTAG. Niestety układów z "S" nie udało mi się znaleźć.
    Tak jest na 100% (sprawdzone), wersje bez S nie da się ugryźć byteblasterem, wersje S są dostępne ale jakieś 8x droższe (bez S ok 7zł, z S ok 50zł). Z takich co testowałem programowanie tej kości to był programator firmy Elnec o nazwie jetprog (jednak ta zabawke kosztuje kilka tysięcy PLN).
  • REKLAMA
  • #3 642321
    tmpat
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Nie no chyba elektryk lekko przesadziłeś, w wakacje kupowalem EPM7064S od JAWI LOGIC (www.jawilogic.com) ale z tego co pamiętam to kosztował nieco ponad 20PLN. Nie dam sobie głowy urwać bo to bylo dawno :) a strona JAWI LOGIC coś nie działa...

Co do programowania poprzez ByteBlaster'a to może ktoś poradził sobie z programowaniem spod WIN2000, instaluje dodatkowe softy dla NT od ALTERy a i tak nie widac programatora w Max+Plus II Student Edition, na szczeście po WinMe jest OK.

POWODZENIA
    patryk

P.S. Jeżeli chodzi o JawiLogic to polecam zlecenie zrealizowali szybko i chyba sa chętni do pomocy.
  • REKLAMA
  • #4 642357
    SIEKIERA_666
    Poziom 22  
    Widzę że trafiłem na znawcę tematu. Dzięki za szybką odpowiedż. Mam jednak następne pytanie- tym razem o układy XILINX'a z serii XC3000 i XC9500. Posiadam XC3020A z odzysku - to chyba FPGA. W jaki sposób się go konfiguruje - czy posiada JTAG'a ?? Słyszałem sprzeczne opinie na jego temat - coś o SRAM , ale z moich informacji wynika że siakiś SRAM to on ma wbudowany. Dodam że układ pracował "samodzielnie" bez żadnych śladów zewnetrznych pamięci. Podobne pytanie mam odnośnie XC9572 (chyba CPLD). Przepraszam za mnogość firm i rodzajów układów ale szukam czegoś przystępnego (cenowo) do prób najlepiej z JTAG'iem i najlepiej w PLCC. :D

• #5 642359
    elektryk
    Poziom 42  
    tmpat napisał:
    Nie no chyba elektryk lekko przesadziłeś, w wakacje kupowalem EPM7064S od JAWI LOGIC (www.jawilogic.com) ale z tego co pamiętam to kosztował nieco ponad 20PLN. Nie dam sobie głowy urwać bo to bylo dawno :) a strona JAWI LOGIC coś nie działa...
    No właśnie widze, bo mnie ten temat kości zainteresował. Poprzednio właśnie główną przeszkoda był albo drogi programator albo droga kość.
    tmpat napisał:
    Co do programowania poprzez ByteBlaster'a to może ktoś poradził sobie z programowaniem spod WIN2000, instaluje dodatkowe softy dla NT od ALTERy
    U mnie był katalog drivers/win2000 w katalogu maxplus2 ale może mam wersje "ulepszaną". Na tych driverach działało bez problemu (tzn wykrywało, a to że wersje S tylko programuje to inna bajka). Jęśli chcesz moge podesłać zawartość tego katalogu.
  • REKLAMA
  • #6 643279
    elektryk
    Poziom 42  
    SIEKIERA_666 napisał:
    Posiadam XC3020A z odzysku - to chyba FPGA. W jaki sposób się go konfiguruje - czy posiada JTAG'a ?? Słyszałem sprzeczne opinie na jego temat - coś o SRAM , ale z moich informacji wynika że siakiś SRAM to on ma wbudowany.
    Dokładnie, układ MUSI być 'zaprogramowany' po włączeniu pamięci, może być to wykonane z procka, z pamięci szeregowej eeprom w kilku wariantach podłączenia. Jest to struktura FPGA która posiada matryce programowalną w postaci komórek RAM (nie jak popularne 16V8 czy wspomniane max7000, eeprom).
  • #7 643509
    SIEKIERA_666
    Poziom 22  
    elektryk napisał:
    Dokładnie, układ MUSI być 'zaprogramowany' po włączeniu pamięci, może być to wykonane z procka, z pamięci szeregowej eeprom w kilku wariantach podłączenia. Jest to struktura FPGA która posiada matryce programowalną w postaci komórek RAM (nie jak popularne 16V8 czy wspomniane max7000, eeprom).

Czyli po każdym włączeniu danego układu konfiguracja powinna byc przepisana do XC3020 z zewnętrznej pamieci nieulotnej lub procesora. Jakie to są rzędy danych ?? Chodzi o 1kb czy o kilkadziesiąt ??

A co z XC9572?? Z tego co wyczytałem to konfiguracja układu zapisana jest we Flash'u.Układ posiada JTAG'a i liczba I/O przy obudowie PLCC84 jest jak dla mnie (w porównaniu z GAL16 lub GAL20) ogromna. 8O Czy jest jakis haczyk - np. utrudniona konfiguracja lub wymagany siakiś dziwaczny programator?? Czy układy nadaja się do "domowych testów" ??
    Mam schemat proga DLC5 firmy Xilinx (coś w rodzaju ByteBlastera Altery).

• #8 643571
    elektryk
    Poziom 42  
    SIEKIERA_666 napisał:
    Czyli po każdym włączeniu danego układu konfiguracja powinna byc przepisana do XC3020 z zewnętrznej pamieci nieulotnej lub procesora. Jakie to są rzędy danych ?? Chodzi o 1kb czy o kilkadziesiąt ??
    Dokładnie tak jest, dlatego chip ma kilkanaście możliwych kombinacji interfejsów ładujących zawartość, z wg specyfikacji to do zaprogramoania trzeba 14779bitów, czyli po dodaniu sygnatór, sum kontrolnych i bitów synchronizujących wychdzi że to będzie jakieś 2kB
  • #9 643598
    SIEKIERA_666
    Poziom 22  
    A co wiesz na temata XC9572 - bo o niego w szczególności mi chodzi?? :wink:

• #10 643771
    elektryk
    Poziom 42  
    SIEKIERA_666 napisał:
    A co wiesz na temata XC9572 - bo o niego w szczególności mi chodzi??
    Nigdy nie widziałem go na oczy, a nie interesowałem się nim, ale w specyfikacji jest napisane że ma interfejs JTAG oraz pamięć FastFlash (cokolwiek by to miało znaczyć). Jest to typowa kość CPLD, cztery bloki po 18 makrocel, na wejściu prawdopodobnie matryca AND na którą wchodzi do 72 sygnałów zewnętrznych i każdy sygnał z wyjścia makrocel. Budowa jest dość złożona więc chyba pozostaje pisanie w języku wyższego poziomu np VHDL albo Verilog. Nie wiem jak z softem do programowania, ale xilinx może dostarczać oprogramowanie do czegoś podobnego do ByteBlastera.
  • #11 644642
    tmpat
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Co do programowania ALTER'y pod NT to zrobilem tak jak kazali w instrukcji i zainstalowalem sterowniki dla NT (te z katalogu DRIVERS) ale nic, pewnie kwestia plyty głównej:(

Ale wogole to bym był skłonny raczej pobawic się XILINXem, mialem niezłe problemy ze znalezieniem dostawcy EPM7064... a Xilinx leżał niemal wszędzie:)

POZDRAWIAM,
    patryk

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Programowanie układu ALTERA EPM7032 bez oznaczenia "S" (bez interfejsu JTAG) za pomocą programatora Byte Blaster jest niemożliwe. Tylko wersje z "S" na końcu posiadają złącze JTAG i mogą być programowane tym programatorem. Układy bez "S" są znacznie tańsze, ale wymagają droższych programatorów, np. Elnec JetProg, który kosztuje kilka tysięcy złotych. W przypadku systemów Windows 2000 mogą występować problemy ze sterownikami Byte Blastera w oprogramowaniu Max+Plus II Student Edition, natomiast na Windows Me działa poprawnie. Dodatkowo omówiono układy Xilinx z serii XC3000 (np. XC3020A) i XC9500 (np. XC9572), które różnią się sposobem konfiguracji: XC3000 to FPGA wymagające konfiguracji po włączeniu z zewnętrznej pamięci, natomiast XC9572 to CPLD z wbudowaną pamięcią Flash i interfejsem JTAG, nadające się do domowych testów. Do programowania Xilinx stosuje się programatory takie jak DLC5, podobne do Byte Blastera Altery. Konfiguracja XC3020 wymaga przesłania około 2 kB danych, a XC9572 posiada rozbudowaną strukturę makrocel i wymaga oprogramowania Xilinx do programowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA