logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy Altera USB Blaster może programować układy FPGA Xilinx przez JTAG?

Vatras 10 Wrz 2011 12:17 2899 6
REKLAMA
  • #1 9912960
    Vatras
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam,
    Od pewnego czasu poszukuję odpowiedzi na pytanie: czy przy pomocy programatora Altery (do FPGA) da radę zaprogramować układy XILINX'a (również mowa o FPGA). Nigdzie takiej informacji nie znalazłem ale do diabła jedno i drugie jest programowane przez JTAG a to w końcu jest standard IEEE 1149.1. Róznica cenowa jest masakryczna: programator Altery można kupić za niewiele ponad 20$ na USB a Xilinxy zaczynają się od 45$.

Z góry dziękuję za odpowiedź
    Pozdrawiam
    Krzysiek
  • REKLAMA
  • #2 9921495
    robik2
    Poziom 16  
    Pewnie nikt takich testów nie robił więc będziesz musiał sam zaryzykować :). Raczej napewno soft xilinxa nie wykryje programatora altery więc do programowania będziesz musiał uruchamiać soft altery o ile ten bedzie chciał zaprogramować nieznany układ :). Jak sprawdzisz to napisz o wynikach ... zawsze możesz potem sprzedać programator na allegro. Moim zdaniem jednak warto dołożyć te 25$ i mieć pewność że programator działa a nie zastanawić się czy to wina programatora czy napisanego programu że coś nie działa. Jak z kasą cienko można samemu zrobić jakiś prosty kabelek (LPT potrzebne w kompie).
  • REKLAMA
  • #3 9923849
    lss
    Poziom 21  
    Ocena: 20
    Znalazłem ciekawy link bardzo związany z twoim pytaniem. W dobie translatorów i tego co pokazuje pismo obrazkowe to chyba można sobie poradzić. Jest spory feler ale to się sam zorientujesz. Nie testowałem tego z prostej przyczyny brak sprzętu... ;( Jak chcesz coś uniwersalnego to pisałem o tym już na forum i to całkiem niedawno przejrzyj forum z ostatniego miesiąca...
    Pzdr.
  • #4 9925783
    Vatras
    Poziom 12  
    @robik2 - mam oryginalny kabel Xilinxa pod LPT JTAG3 ale też chciałbym po programować Alterę. I znów musiałbym kupić FPGA + programator co wychodzi masakrycznie drogo.
    @lss - właściwie takiego czegoś szukam taniej podróbki, bo płacić 200zł za napis Xilinx na programatorze to drobna przesada.

Taki uniwersalny programator miałby sens.
  • REKLAMA
  • #5 9929558
    lss
    Poziom 21  
    Może jakiś link to tego programatora do datasheet'ów etc...;>
  • REKLAMA
  • #6 9929675
    Vatras
    Poziom 12  
    No właśnie niestety znalazłem tylko dokumentacje.
  • Pomocny post
    #7 9929731
    lss
    Poziom 21  
    Możesz sobie samemu zrobić taki programator zajrzyj na stronę fdchip. Te układy są dosyć często wykorzystywane do programowania Xilinxa i Altery. Po googluj, przejrzyj post co napisałem tam masz konkretne schematy. A może jak po googlujesz to znajdziesz coś dla Lattice albo sam coś zrobisz.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości programowania układów FPGA Xilinx za pomocą programatora Altera USB Blaster przez interfejs JTAG. Użytkownicy zauważają, że chociaż oba urządzenia korzystają ze standardu IEEE 1149.1, oprogramowanie Xilinxa prawdopodobnie nie rozpozna programatora Altery. Wskazują na różnice cenowe między tymi programatorami, sugerując, że warto zainwestować w oryginalny sprzęt Xilinxa dla pewności działania. Pojawiają się również propozycje stworzenia własnego programatora oraz poszukiwanie uniwersalnych rozwiązań, które mogłyby obsługiwać oba typy układów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA