logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BELKIN F5D9630 ver5 - jak naprawić router po przerwanym flashowaniu?

blood9_9 09 Cze 2009 11:08 1745 6
REKLAMA
  • #1 6634251
    blood9_9
    Poziom 12  
    Witam, mam router j/w temacie w trakcie flash firmware zabrakło prądu i trafiło go. Czy jest jakiś sposób żeby go naprawić, próbowałem przez tftp ale nie dało rady, jak rozebrałem go to ma 2 złącza na laminacie pasuje do com czyli 9 pin opis con6 a drugi ma 12pin i opis to J1, tylko nie wiem jak się do nich podłączyć. Pomóżcie.

Pozdrawiam
    Sylwek
  • REKLAMA
  • #2 6641316
    AnnoDomi
    Poziom 27  
    Ocena: 113
    Próbuj jeszcze przez tftp - transmisję kablem podłączonym bezpośrednio z komputerem rozpoczynaj włączając jednocześnie router - jeśli ma autoloader w porządku to załapie jak trafisz ze startem transmisji. Jeśli nie to pozostaje podłączanie do programatora...
  • REKLAMA
  • #3 6645369
    blood9_9
    Poziom 12  
    Próbowałem kilka razy i nie wypaliło znalazłem instrukcję jak to zrobić na necie nie wiem czy dobrze, wpisalem na stale adres do karty sieciowej i wtedy probowalem ale niestety nie zadziałalo. A jesli chodzi o programator to jaki musialbym posiadac zeby zaprogramowac jeszcze raz router, nie wystarczy np. oprogramowanie i podlaczenie przez com?? Nieznam sie na tym więc pytam.
  • REKLAMA
  • #4 6645866
    AnnoDomi
    Poziom 27  
    Ocena: 113
    Jeśli router jest sprawny elektronicznie to da się zaprogramować nowy firmware np. przez szynę I2C ale musisz mieć do tego programator - np. taki podłaczany przez COM (koszt kilkanaście złotych) - do tego oprogramowanie i już możesz flashowac uC. Nie mam pojęcia jaki chip siedzi w tym Belkinie (od niego zależy wybór programatora) - ale programowanie to już temat na wątek w innym dziale...
  • REKLAMA
  • #5 6645877
    hudy87
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    blood9_9 napisał:
    Próbowałem kilka razy i nie wypaliło znalazłem instrukcję jak to zrobić na necie nie wiem czy dobrze, wpisalem na stale adres do karty sieciowej i wtedy probowalem ale niestety nie zadziałalo. A jesli chodzi o programator to jaki musialbym posiadac zeby zaprogramowac jeszcze raz router, nie wystarczy np. oprogramowanie i podlaczenie przez com?? Nieznam sie na tym więc pytam.

No wyglada na to ze masz wyprowadzone goldpiny na RS-232 ( musisz go podłączyć do komputera przez konwerter napiec bo inaczej spalisz port com w komputerze), i na JTAGA jeśli bootloader nie uległ uszkodzeniu to pierwsze próbuj poprzez UARTA.

// Chip w tym routerze to Broadcom BCM6348 albo BCM6358 tyle narazie udało mi sie znaleźć.
  • #6 6646842
    blood9_9
    Poziom 12  
    Fakt chip to BCM6348SKFBG HS0730P20 130346 N1, jaki trzeba do tego programator pierwszy raz z tym robię, szkoda ze to nie ma usb.
  • #7 6646876
    hudy87
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    blood9_9 napisał:
    Fakt chip to BCM6348SKFBG HS0730P20 130346 N1, jaki trzeba do tego programator pierwszy raz z tym robię, szkoda ze to nie ma usb.

Np taki. BELKIN F5D9630 ver5 - jak naprawić router po przerwanym flashowaniu?
    podłączasz go do portu com komputera.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy naprawy routera Belkin F5D9630 ver5, który przestał działać po przerwanym flashowaniu firmware spowodowanym brakiem zasilania. Próby odzyskania urządzenia za pomocą TFTP nie powiodły się. Na płytce PCB routera zidentyfikowano złącza CON6 (9 pinów) i J1 (12 pinów), które prawdopodobnie służą do komunikacji szeregowej (UART) i JTAG. Sugerowane metody naprawy to dalsze próby z TFTP lub użycie programatora. Potwierdzono, że w routerze znajduje się układ Broadcom BCM6348SKFBG. Do programowania, np. przez port COM komputera, potrzebny jest odpowiedni programator, zwłaszcza jeśli bootloader jest uszkodzony.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA