logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dźwięku w głośnikach po złożeniu przedwzmacniacza mikrofonowego

tobbit 09 Cze 2009 20:27 2337 8
REKLAMA
  • #1 6636297
    tobbit
    Poziom 19  
    Ocena: 42
    Witam!
    Mam problem z moją konstrukcją. Złożyłem sobie przedwzmacniacz mikrofonowy według tego schematu z elektrody i płytki:
    Brak dźwięku w głośnikach po złożeniu przedwzmacniacza mikrofonowego
    Zamiast potencjometru montażowego dałem zwykły obrotowy, taka mała zmiana :)
    Po zmontowaniu gdy mówię w głośnikach nic nie słychać( Jest podpięty zestaw 2.0 z własnym wzmacniaczem). Proszę o pomoc ponieważ nie mam pojęcia gdzie mógłby być błąd :( .Poniżej zamieszczam zdjęcia układu:

Brak dźwięku w głośnikach po złożeniu przedwzmacniacza mikrofonowego Brak dźwięku w głośnikach po złożeniu przedwzmacniacza mikrofonowego Brak dźwięku w głośnikach po złożeniu przedwzmacniacza mikrofonowego Brak dźwięku w głośnikach po złożeniu przedwzmacniacza mikrofonowego Brak dźwięku w głośnikach po złożeniu przedwzmacniacza mikrofonowego

Proszę pomoc :|
    Pozdrawiam tobbit
  • REKLAMA
  • #2 6636803
    prezeswal
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 177
    Witam.
    Może używasz niewłaściwego typu mikrofonu ? (spróbuj na początek wylutować R4).
    Pozdrawiam.
  • #3 6636989
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    Schemat tego przedwzmacniacza zamieściłem już dawno po uprzednim wykonaniu fizycznym i sprawdzeniu działania. Po podłączeniu wkładki mikrofonu erektowego (R4 i C3 są przewidziane właśnie do tego typu mikrofonu) przedwzmacniacz uruchomił sie od razu, bez żadnych niespodzianek, a regulację głośności PR-ką miał bardzo dużą, od prawie ciszy do przesterowania przy bliskiej odległości od ust mówiącego. Natomiast patrząc na projekt płytki (nie mój projekt), aż niedobrze sie robi, bo cały efekt, jak najmniejsze szumy własne "diabli biorą". Lepiej będzie działać zmontowany na tzw "pająka", oczywiście ze sprawnych elementów.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 6642965
    tobbit
    Poziom 19  
    Ok spróbuje, ale póki co mam awarie komputera i będę dopiero w środę:( A jako mikrofonu używam zwykłego mikofonu od komputera.
    :arrow: Bonkot: To była moja pierwsza płytka robiona markerem do płyt CD. Następne postaram się zrobić lepsze :)
  • REKLAMA
  • #5 6645633
    Bonkot
    Poziom 39  
    tobbit napisał:
    Ok spróbuje, ale póki co mam awarie komputera i będę dopiero w środę:( A jako mikrofonu używam zwykłego mikofonu od komputera.
    :arrow: Bonkot: To była moja pierwsza płytka robiona markerem do płyt CD. Następne postaram się zrobić lepsze :)

Witam
    Mikrofon od komputera, to najpewniej wkładka mikrofonu erektowego, więc schemat jest dobry. Załączam ten sam schemat, tylko z dodanym trzecim tranzystorem z projektem płytki w "Eagle 4.16" + "PDF" do termotransferu.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Preamp_3_transist.zip (242.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 6680902
    tobbit
    Poziom 19  
    Witam!
    Mam już działającego kompa.
    :arrow: prezeswal: Wylutowałem R4 dalej to samo:(
    :arrow: Bonkot: Dzięki za wzór płytki i schemat spróbuję je wypróbować gdy będę miał chwilkę czasu :)
  • REKLAMA
  • #7 6681918
    Bonkot
    Poziom 39  
    Witam
    Wzór płytki, który ci przesłałem to jest to samo co twoje z pierwszego postu. Ja ten przedwzmacniacz składałem, zarówno w "pająku" jak i na takiej płytce jak w załączniku i działał od "kopa". Ta konstrukcja jest tak prosta, że jeżeli nie pomyliłeś wyprowadzeń któregoś elementu (tranzystor, kondensator elektrolityczny), to "nie ma prawa" nie działać. Sprawdź czy nie ma jakichś pomyłek montażowych, zimnych lutów i zwarć. Chociaż możliwe jest, że przegrzałeś podczas lutowania któryś z tranzystorów.
    Pozdrawiam
  • #8 6694502
    tobbit
    Poziom 19  
    Witam!
    W pierwszym poście nie napisałem iż zamiast:BC550 sprzedawca dał mi BC337, a zamiast BC560 dostałem BC556, i zapomniałem kupić kondensatora C12 za który dałem kondensator 100nK :?: 250V ze starego telefonu :) (Nigdy się jeszcze nie spotkałem z takim oznaczaniem, jutro kupie dla pewności zwykły 100nF)
    Sprawdziłem elementy i wydawało mi się że tranzystor Q1 był odwrotnie przylutowany, odwróciłem go i dalej to samo :/
    Pozdrawiam
  • #9 6695939
    Bonkot
    Poziom 39  
    tobbit napisał:
    Witam!
    W pierwszym poście nie napisałem iż zamiast:BC550 sprzedawca dał mi BC337, a zamiast BC560 dostałem BC556, i zapomniałem kupić kondensatora C12 za który dałem kondensator 100nK :?: 250V ze starego telefonu :) (Nigdy się jeszcze nie spotkałem z takim oznaczaniem, jutro kupie dla pewności zwykły 100nF)
    Sprawdziłem elementy i wydawało mi się że tranzystor Q1 był odwrotnie przylutowany, odwróciłem go i dalej to samo :/
    Pozdrawiam

Witam
    Tylko dlatego tranzystory BC550 i BC560 zostały zamontowane, ze mają najmniejsze szumy własne. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zastosować inne małosygnałowe o podobnych parametrach. Najwyżej szumy nieznacznie wzrosną. To nie wina kondensatora C12 (chyba, ze jest uszkodzony i robi zwarcie).
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zbudował przedwzmacniacz mikrofonowy według schematu i projektu płytki z forum, napotykając problem braku dźwięku w głośnikach podłączonych przez zewnętrzny wzmacniacz. Jako mikrofon wykorzystywano mikrofon komputerowy (prawdopodobnie z wkładką elektretową), dla którego układ jest przewidziany (R4 i C3). Pierwotnie sugerowano sprawdzenie typu mikrofonu i wylutowanie rezystora R4, co jednak nie rozwiązało problemu. Wskazano, że oryginalny schemat i płytka działają, a problem może leżeć w błędach montażowych (zimne luty, zwarcia, odwrotne podłączenie elementów, przegrzanie tranzystorów) lub jakości wykonania płytki. Zasugerowano budowę na płytce stykowej ("na pająka") ze sprawnych elementów lub wykorzystanie alternatywnego projektu płytki w Eagle/PDF. Użytkownik zastosował zamienniki tranzystorów (BC337 zamiast BC550, BC556 zamiast BC560) oraz kondensatora C12 (100nF zastąpiony przez 100nK 250V), co zdaniem innych użytkowników nie powinno blokować działania układu, chyba że elementy są uszkodzone. Korekta potencjalnie odwrotnie wlutowanego tranzystora Q1 również nie przyniosła rezultatu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA