logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzm. mikrofonowy - wzm. głośnikowy z Przygody z Elektroniką - nic nie słychać

Greebqmaster 26 Paź 2014 21:20 1170 7
REKLAMA
  • #1 14076879
    Greebqmaster
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Witam,

Mam problem z układem, w którym wykorzystuję wzmacniacz mikrofonowy:
    ... Którego wyjście jest wejściem do poniższego wzmacniacza głośnikowego:

Otóż, zmontowałem wszystko tak jak na schematach, sprawdzałem wszystko 100 razy. Mikrofon to taniacz z Carrefoura za 8 zł, głośnik to 8ohm 0.5W. Iiiii niestety, moich operowych arii na głośniku owym nie słychać... Nie słychać właściwie nic, oprócz sporadycznych trzasków, które niestety nie są powiązane z moim głosem.

Pozmieniałem trochę układ kabli (na bardziej podobny do tego w książce, z której owy układ buduję) i trzaski zniknęły, ale niestety, układ dalej nie działa.

W związku z tym mam do Was, drodzy użytkownicy elektrody, pytań kilka:
    - Czy układ kabli (bliżej układu scalonego/dalej układu scalonego) może mieć wpływ na dźwięk?
    - Czy głośnik 8ohm nie jest zbyt "dużym" obciążeniem? Tj, czy jego wymagania prądowe nie przekraczają np. wydajności prądowej użytych układów scalonych?
    - Czy, jeśli nie chodzi o to, mógłbym prosić o jakieś sugestie, co mógłbym sprawdzić/zmienić, żeby dowiedzieć się, czemu mój układ nie działa?

Swoją drogą, układ pochodzi z podręcznika "Przygoda z Elektroniką" Pana Pawła Borkowskiego.

Pozdrawiam,
    greebqmaster
  • REKLAMA
  • #2 14077042
    ankowalik
    Poziom 24  
    Ocena: 141
    Pierwszy, proponowany krok, to odłącz przedwzmacniacz i dotknij palcem do nogi 3 wzm. mocy i posłuchaj czy jest brum. Jeśli jest, to podaj na wzm. jakiś sygnał i posłuchaj, czy gra.
  • REKLAMA
  • #3 14077135
    Greebqmaster
    Poziom 12  
    Dzięki za podpowiedź, oto garść danych po analizie:

- Po dotknięciu palcem wejścia w TBA820M, głośnik brumbrumuje.
    - Po podaniu na wejście LM324N sygnału z wyjścia słuchawkowego w laptopie na głośniku gra puszczona na Youtube muzyka, TYLE ŻE:
    (Mała dygresja: układ zasilam zasilaczem 9V 1000mA. Napięcie wyjściowe idzie potem na stabilizator LM7805. Dodatkowo - wszystko złożone jest na płytce stykowej)

- czasem jest głośno, a czasem cicho - dzieje się to na moje oko losowo, w przypadku wkładania przewodu (+) - jak jakoś... Magicznie dotknę blaszki płytki stykowej, to muzyka gra głośno, ale na ogół cicho. Głośno jest wtedy tylko przez chwilę, na początku zasilenia układu (coś jakby duży skok napięcia przy starcie zasilania?) + LM7805 mocno się grzeje.
  • REKLAMA
  • #4 14077173
    ankowalik
    Poziom 24  
    No super, ale oświeć mnie po kiego ... obniżasz do 5V skoro obie kostki mogą chodzić na 12V na przykład???
  • #5 14077202
    Greebqmaster
    Poziom 12  
    Z bardzo prostego powodu - tak właśnie było w książce i nie pomyślałem, żeby to zmieniać, bo nie widziałem ku temu żadnego sensownego powodu. Zresztą, podłączyłem bezpośrednio 9V i jest totalna kiepnia. Pod 5V słychać coraz gorzej, mam wrażenie, że powoli uśmiercam te scalaki i przy każdym podejściu coraz gorzej dychają...
  • REKLAMA
  • #6 14077235
    ankowalik
    Poziom 24  
    Operacyjny ma standartowe zasilanie +- 15V, zatem 5V to w zasadzie ekstremalne minimum. 820 może chodziić na 5V, ale najlepiej na 9V. Myślę, że problem leży w montażu. Może coś nie jest dokładnie przylutowane/coś przerywa?
  • #7 14077515
    Futrzaczek

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 520
    A gdzie oddzielasz składową stałą z wyjścia LM324? Wstaw tam kondensator np. 100uF, skierowany (+) w stronę wyjścia LM324.
    ankowalik napisał:
    Operacyjny ma standartowe zasilanie +- 15V

A widziałeś notę katalogową?

Poza tym, ten przedwzmacniacz mikrofonowy ma kiepskie wzmocnienie.
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
    Zacisze 20B, Serock, 05-140 | Strona WWW: https://elektronika.top/
  • #8 14077975
    Greebqmaster
    Poziom 12  
    Futrzaczek napisał:
    A gdzie oddzielasz składową stałą z wyjścia LM324?

Niestety, nie wiem o co Ci chodzi. Co to znaczy? : D

Postaram się dzisiaj/jutro zlutować to na płytce uniwersalnej (razem z tym kondensatorem) i zobaczę jaki będzie efekt.

Pozdrawiam,
    greebqmaster

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z układem audio, w którym wykorzystuje wzmacniacz mikrofonowy (LM324N) oraz wzmacniacz głośnikowy (TBA820M). Po zmontowaniu układu nie słychać dźwięku z mikrofonu, a jedynie sporadyczne trzaski. Użytkownik sprawdził połączenia, a także zmienił układ kabli, co nie przyniosło poprawy. Otrzymuje sugestie dotyczące sprawdzenia zasilania, podłączenia kondensatora do wyjścia LM324 oraz możliwości złego montażu. Wskazano, że zasilanie 5V dla LM324N jest niewystarczające, a optymalne to 9V. Użytkownik planuje przetestować układ na płytce uniwersalnej z dodatkowymi komponentami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA