logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć lampę do włącznika dwuklawiszowego: osobne sterowanie sekcjami?

quniq1 09 Cze 2009 20:34 16199 6
  • #1 6636336
    quniq1
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam
    Próbuje podłączyć lampę do przełącznika dwu klawiszowego tak aby jeden zapalał cześć lampy a 2 cała . Niestety przerasta mnie to , po mimo lektury elektrody nie bardzo wiem jak to ugryźć wyczytałem ze muszę przerobić lampę ale wole się dopytać co mam uczynić :)
  • Pomocny post
    #2 6636390
    poter13
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    niebieskie kable podłącz z niebieskim kablem,czarny kabel to podłącz do jednej żarówki a czerwony do dwóch żarówek,a żółto zielony podłącz do obudowy,tylko sprawdz gdzie faza a gdzie neutralny.
  • #3 6636403
    quniq1
    Poziom 2  
    neutralny to kabel niebieski
    a czarny i brązowy to faza

czyli to co mam teraz w lapie mam zamienic na wszytkie niebieskie w jedna kostke a brazy w druga ??
  • #4 6636418
    Suchy
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Na zdjęciu nie występuje przewód czerwony, Są dwie fazy brązowy oraz czarny a neutralnym jest niebieski, Podłącz tak jak pisał przedmówca.
  • #5 6636443
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1497
    Przewody brązowe na lampie musisz rozdzielić na osobne listwy. Na jednej listwie będą dwa, a na drugiej jeden (konfiguracja obojętna). Czarny fazowy przychodzący z wyłącznika pod jedną listwę (kostkę) z brązowymi, a brązowy z wyłącznika (fazowy) pod drugą kostkę z przewodem brązowym.
    Jeśli niebieski to N, to oczywiście pod niebieskie lampy (pozostają bez zmian). Żółto zielony pod zacisk uziemiający lampy.

EDIT: Pamiętaj, żeby lampę podłączać po wyłączeniu i sprawdzeniu zaniku napięcia. Jeśli masz możliwość, to wcześniej sprawdź miernikiem czy jest napięcie między ż/zielonym, a którymś z przewodów fazowych (gdy napięcie jest załączone). Jeśli jest, to dobrze- znaczy, że przewód ż/zielony podłączony jest tam gdzie trzeba :D
  • #6 6636452
    Arturo2005
    Poziom 33  
    Ocena: 483
    Dołóż jedną kostkę w lampie, rozdziel brązowe przewody tak aby do jednej kostki podłączyć jeden przewód a do drugiej dwa, do jednej kostki podłącz czarny wychodzący ze sciany a do drugiej brązowy.
  • #7 6636604
    quniq1
    Poziom 2  
    dziekuje wszytkim za pomoc :) lampa wisi i swieci :) tak jak było założone :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik prosił o pomoc w podłączeniu lampy do włącznika dwuklawiszowego w taki sposób, aby każdy klawisz sterował osobną sekcją żarówek. Problem polegał na prawidłowym rozdzieleniu przewodów w lampie i połączeniu ich z odpowiednimi przewodami (fazowymi i neutralnym) wychodzącymi ze ściany. Rozwiązanie polegało na zidentyfikowaniu przewodów: niebieski jako neutralny (N), czarny i brązowy jako fazowe (L1, L2), a żółto-zielony jako ochronny (PE). Wewnątrz lampy należało rozdzielić przewody prowadzące do żarówek (brązowe) na dwie grupy odpowiadające sekcjom (np. jedna żarówka i dwie żarówki). Przewód neutralny (niebieski) ze ściany należy podłączyć do wszystkich przewodów neutralnych lampy. Przewody fazowe (czarny i brązowy) ze ściany należy podłączyć, każdy do innej grupy rozdzielonych przewodów fazowych lampy. Przewód ochronny (żółto-zielony) należy podłączyć do zacisku uziemiającego lampy. Użytkownik potwierdził, że po zastosowaniu tych instrukcji lampa działa zgodnie z założeniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA