logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technics SA-EH570 - jak naprawić układ włączający po burzy?

j26 10 Cze 2009 08:05 4026 8
REKLAMA
  • #1 6637868
    j26
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam!
    Trafił do mnie w/w amplituner Technicsa po burzy. Objaw jest taki że swieci lampka czuwania. Nie można uaktywnić urządzenia . Sprawdziłem nap. okazuje się że nie działa układ włączający napięcie sieciowe (przez przekażnik) na transformator sieciowy. Niestety nie mam też schematu, nie wiem czy schemat z modelu TECHNICS SA-EH500 pasuje. Może ktoś już miał taki przypadek? Z góry dziękuję za porady!
  • REKLAMA
  • #2 6637990
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1690
    j26 napisał:
    Niestety nie mam też schematu, nie wiem czy schemat z modelu TECHNICS SA-EH500 pasuje.

A jaki problem w tym by sprawdzić?

Nie wiem jak jest zbudowany ten model, ale w EH500 załączane są napięcia po stronie wtórnej transformatora, zatem w pierwszej kolejności należałoby sprawdzić sam transformator.
  • #3 6638122
    j26
    Poziom 12  
    W tym modelu włączenie 220V jest przez przekaźnik na stonę pierwotną. Więc musi byc ukł elektr. włączający zasilanie przekażnika itd. itp. Właśnie przydałby się schemat znacznie ułatwi odszukanie usterki.
  • REKLAMA
  • #4 6638277
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1690
    Skoro załączane jest uzwojenie pierwotne, to znaczy że musi być gdzieś drugi transformator, prostownik i stabilizator 5.6V (najpewniej na tranzystorze i diodzie zenera). Żadnej filozofii tam raczej nie ma.
  • #5 6659572
    Pitl
    Poziom 10  
    Ocena: 19
    Przepraszam że się wtrące ale mam ten sam problem z SA-EH550:( Czy znalazło się może rozwiązanie? Jest tam transformatorek który cały czas podaje 8.6V po czym do panelu przedniego dociera 6.1V Niestety tu ślad się urywa... Co może być nie tak? Można niejako spróbować podać napięcie do stycznika załaczającego główny transformator ale boję się że moge tym uszkodzić procesor bo przekaźnik połączony jest z procesorem w przednim panelu.
  • REKLAMA
  • #7 6670033
    kubajawax
    Poziom 14  
    Ocena: 40
    witam mam ten sam problem dostałem ten wzmacniacz z procesorem świeci się lampka czuwania lecz kiedy chce go włączyć słychać tylko pyk lampka gaśnie lecz na wyświetlaczach nic się nie pojawia
  • REKLAMA
  • #8 6672087
    tik_tak
    Poziom 36  
    Ocena: 372
    Do zbadania czy jest sprawne trafo główne , czy wychodzą napięcia z zasilacza po uruchomieniu-można na krótko zewrzeć przekaźnik załączający celem testu.Schemat konieczny oczywiście jeśli ma wiedzę dostateczną:)
  • #9 14035746
    j26
    Poziom 12  
    Ostatecznie naprawa okazała się nie opłacalna. Temat uznaję za zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość aktywacji drugiego gniazda Euro (SCART) w telewizorze Thomson ICC17, prawdopodobnie poprzez tryb serwisowy, w celu dołożenia fizycznego gniazda i potrzebnych elementów na płycie głównej. W dyskusji nie udzielono odpowiedzi na zadane pytanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA