logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Marantz SR220 - przerywanie dźwięku, możliwa usterka układu AN6135?

Niki4 12 Cze 2009 18:48 2144 2
REKLAMA
  • #1 6647491
    Niki4
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    Pospieszyłem się z zamknięciem poprzedniego tematu. (proszę o usunięci tamtego). Wzmacniacz przerywa, gdy pukam w płytkę. Większość lutów już poprawiłem, więc zimne luty można pominąć. Dzieje się tak niezależnie od wejścia (tape monitor czy aux). Potencjometry nie przerywają. Wyczyściłem potencjometr od głośności.

Wzmacniacz przerywa czasem na obu kanałach, lecz częściej na prawym.

We wzmacniaczu mamy układ AN6135. (Czy to scalony przedwzmacniacz?). Może to jego wina? Poza tymi przerwaniami ze wzmacniacza wydobywa się czysty dźwięk bez zniekształceń. Posiada ktoś schemat tego ampliunera?
  • REKLAMA
  • #2 6648335
    Daror
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Jeśli sprawdziłeś już wszystkie kable, to proponuję, żebyś sprawdził ciągłość ścieżek doprowadzających sygnał do przedwzmacniacza, a także doprowadzających napięcia zasilające (na końcu masę) przedwzmacniacz. Jeśli tu nie wykryjesz pęknięcia, to zrób to samo między przedwzmacniaczem a końcówkami mocy.
    To trudne zadanie - ja zrobiłbym to tak: wpiąłbym się omomierzem (z dzwonkiem) między dwa punkty lutownicze i testował ciągłość lekko naciskając na płytkę.
    Dlaczego ścieżki ? Miałem do czynienia z takim uszkodzeniem amplitunera SR 5100, którego bym się najmniej spodziewał. Otóż gdy po kolejnych krokach diagnozy milczącego jak grób wzmacniacza odkryłem brak dodatniego napięcia zasilającego przedwzmacniacz, ze zdziwieniem stwierdziłem dwumilimetrową przerwę (!) na ścieżce doprowadzającej dodatnie napięcie do scalaka. Prawdopodobnie ścieżka musiała się wypalić z powodu zwarcia.
    U Ciebie mogłoby być podobnie, jednak nie wykluczałbym uszkodzenia czysto mechanicznego. Oczywiście w twoim przypadku przerwa na ścieżce (jeśli jest) musi być bardzo niewielka.
  • #3 6650986
    Niki4
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    Winny jednak okazał się przełącznik AM/FM/PHONO/VIDEO.
    TAPE MONITOR jednak go nie omija. Należało go wylutować, rozebrać i wysmarować. Sprzet jak na razie gra wspaniale. Zobaczymy co będzie dalej.
REKLAMA