logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka INDESIT WITL105 - pulsują wszystkie lampki przez 15 s

bratek126p 12 Cze 2009 20:45 4045 13
REKLAMA
  • #1 6648009
    bratek126p
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam. Mam problem z pralką WITL 105. Po włączeniu do sieci i przyciśnięciu przycisku Power wszystkie lampki sygnalizacyjne zaczynają migać przez 15 sekund następnie gasną i wszystko jest OK.
    Pralka pierze ale w instrukcji jest podane aby w takiej sytuacji wezwać serwis . Czy ktoś mógłby mi powiedzieć z jakim problemem mam doczynienia i co oznacza ten kod. Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 6648292
    ROBSON33
    Admin grupy AGD
    Ocena: 1714
    A wodę grzeje ?
  • #3 6648356
    bratek126p
    Poziom 11  
    Tak. Wodę grzeje i pierze normalnie. Nie zauważyłem żadnych objawów wskazujących na jakiekolwiek uszkodzenie, oczywiście po za tymi migotaniami na początku
  • REKLAMA
  • #4 6648451
    ROBSON33
    Admin grupy AGD
    Ocena: 1714
    Sprawdź grzałkę na upływność .
    A i jeszcze czy poziom wody jest w normie .
  • #5 6648488
    bratek126p
    Poziom 11  
    poziomu wody nie mam jak sprawdzić, bo po uruchomieniu pralki drzwi są blokowane, a to jest model otwierany od góry bez elementów przeźroczystych.
  • #6 6652389
    bratek126p
    Poziom 11  
    Czy ktoś ma kody usterek do tego modelu pralki?javascript:emoticon(':?:')
    Proszę pomóżcie:?:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 6652438
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3392
    bratek126p napisał:
    Czy ktoś ma kody usterek do tego modelu pralki?javascript:emoticon(':?:')
    Proszę pomóżcie:?:

To nie jest żaden kod, lecz usterka elektroniki - na razie pierz i czekaj aż padnie całkowicie.
  • #8 7420889
    Daniel L.
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Święte słowa aczkolwiek przykre - czekać i zbierać pieniądze. Na początku też tak miałem od tak sobie migały raz na ileś tygodni, niestety zlekceważyłem to a później już było tylko coraz gorzej. Zaczęło się miganie coraz częściej potem w trakcie prania , następnie pranie , które powinno trać 1,5 h trwało prawie 3h, wylewanie wody kiedy chciała i wiele innych różnych przypadków. Dziś właśnie się doczekałem tego o czym pisze kolega, pojawił się konkretny komunikat w postaci zakodowanego migania kontrolek. I właśnie ogarnia mnie przerażenie bo z kodu (F03) niby wynika(f03 lights 3&4 Ntc fault) uszkodzenie czujnika NTC więc zabrałem się za robotę. Niestety nie znam parametrów fabrycznych tego termistorka i tu zaczynają się schody. Rezystancja NTC wynosi około 16kohm czy to dobrze nie mam pojęcia ale napewno zachowuje się poprawnie ponieważ po podgrzaniu rezystancja spada, a następni rośnie gdy zaczynam go ochładzać. Do serwisu jak mam iść to aż mnie trzęsie bo wiem jak te h.......... robią wymienią pierdołkę za 6 PLN a skasują 100 PLN, ale chyba nie będę miał wyboru !!!!!!
    Widziałem tu na forum elektrody dokładnie taki sam problem jak mój i koleś potwornie mnie zmartwił - zakończyło się wymianą całego modułu za 400PLN. Ja jeszcze chyba spróbuje kupić nowy NTC (12PLN).
    Mam nadzieję że nie wystraszyłem kolegi i życzę pomyślności z praleczką.
    (objawy jakie u mnie wystąpiły:
    25 sekund po włączeniu wtyczki do gniazdka cyka jakiś przekaźnik, miga czerwona kontrolka i jednocześnie nieco wolniej dwie zielone 1 i 2 licząc od prawe, uruchamia się pompa wypompowująca wodę - jedyne co mogę zrobić to wyjąć wtyczkę)
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #10 7442412
    jedrus 64
    Poziom 12  
    Ocena: 51
    Witam .Miałem już ten problem kilka razy i za każdym razem było to samo pomogła wymiana wszystkich kondensatorów elektrolitycznych ( koszt kilka złotych ) a nie tam jakieś czujniki czy inne pierdoły . Wymień je i daj znać czy pomogło . Pozdrawiam
  • #11 7443532
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 7444299
    wiesiekba
    Specjalista AGD
    Ocena: 791
    skryn napisał:
    :arrow: Daniel L.
    Daniel L. napisał:
    (...) Do serwisu jak mam iść to aż mnie trzęsie bo wiem jak te h.......... robią wymienią pierdołkę za 6 PLN a skasują 100 PLN, ale chyba nie będę miał wyboru !!!!!! (...)

Na taką pierdółkę za sześć zeta składa się cała infrastruktura i logistyka związana z prowadzeniem serwisu.
    Jeżeli tego nie rozumiesz, to zamilcz.
    A te sto zeta za wymianę pierdółki uważam za haniebnie niską cenę.
    Amen!

Popieram kolegę skryn.Jak ktoś się nie zna to musi iść do jakiegoś serwisu,a tam ludzie nie pracują za darmo dojazd też kosztuje.
    Daniel L.Nie wiem przy czym pracujesz lub u kogo ale widać że nie znasz jakimi obciążeniami jesteśmy obarczeni aby można było do Twojej pier..ły przyjechać i zrobić klientowi usługę.Niestety trzeba się dzielić,każdy z czegoś żyje i nie każdym razem ma dochód z danej usługi.
  • #13 7444691
    g73
    Poziom 18  
    Ocena: 101
    Witam serdecznie ,powiem jedno WIEDZA kosztuje pozdrawiam
  • #14 7444746
    mrhari
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3242
    W związku z tym iż "okręt" dyskusji osiadł na mieliźnie, temat pozwolę sobie zamknąć.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Pralka Indesit WITL105 wykazuje migotanie wszystkich diod sygnalizacyjnych przez 15 sekund po włączeniu zasilania, pomimo prawidłowego działania programów prania i grzania wody. Przeprowadzono sprawdzenie elektroniki, połączeń oraz enkodera. Sugerowano, że problem może leżeć w elektronice sterującej, a nie być standardowym kodem błędu. Jako potencjalne przyczyny problemów z migotaniem (choć nie zawsze identycznymi objawami) wskazywano uszkodzenie czujnika NTC (błąd F03) lub utratę parametrów kondensatorów elektrolitycznych na płycie sterującej. Zalecano również przeprogramowanie pamięci EEPROM przez autoryzowany serwis.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA