logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak bezpiecznie okroić Windows XP Home SP3 na dysku C: 4GB?

LeniVietz 13 Cze 2009 17:44 3178 5
REKLAMA
  • #1 6651386
    LeniVietz
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Witam, chciałbym jak najbardziej okroić Win XP (Home SP3 - preinstalowany) z powodu jak w temacie.
    Chodzi mi m.in. aby ktoś stwierdził, czy usunięcie niektórych folderów z "Program Files" i "Program Files\Common Files" może wpłynąć źle na działanie systemu (załączam screeny folderów), chodzi mi o te zaznaczone foldery.

A także różne rzeczy "siedzące" w "Documents And Settings" oraz w głębi katalogu "Windows".
    Wszystkie deinstalatory aktualizacji systemu pousuwałem oraz czyściłem tempy. Mimo to mam aktualnie tylko 130 MB.
    Kosz jest wyłączony, przywracanie systemu też.
  • REKLAMA
  • #2 6651428
    dr.master
    Poziom 39  
    Ocena: 925
    Popatrz na program nLite
    http://www.programosy.pl/program,nlite.html

Umożliwi Ci ona stworzenie naprawdę okrojonego XPka, osobiście używam bardzo okrojonej wersji XP na 400Mhz maszynie i nie narzekam :D
  • REKLAMA
  • #3 6651476
    LeniVietz
    Poziom 16  
    dr.master napisał:
    Popatrz na program nLite
    http://www.programosy.pl/program,nlite.html

Umożliwi Ci ona stworzenie naprawdę okrojonego XPka, osobiście używam bardzo okrojonej wersji XP na 400Mhz maszynie i nie narzekam :D

Bawiłem się kiedyś tym programem i wiem, jak działa :)
    Mi chodzi o okrojenie już zainstalowanego systemu.
    Wszystko mi działa dobrze, mam odpowiednio dobrane programy i skonfigurowany system ale boję się, że wkrótce miejsce się wyczerpie i zacznie mi mocno przymulać.
    Bawienia się nLite i reinstalowania chciałbym uniknąć, bo ten komputer to netbook i trochę bardziej pracochłonna jest taka zabawa na tego typu "zabawce" niż na pełnoprawnym stacjonarnym :D

A XP na Celeronie 400 (128MB pamięci) też miałem, lecz nie slużył on do "normalnej" pracy tylko jako substytut routera (modem usb Dziadostrady) oraz serwer FTP. Po wyłączeniu niepotrzebnych usług i wszystkich bajerów graficznych wszystko chodziło jak należy. :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 6673036
    LeniVietz
    Poziom 16  
    Z tym tematem się zapoznałem już jakiś czas temu :D
    Jednak to dla mnie to i tak trochę mało, bo niestety system się zaśmieca z czasem nawet jeśli się nie instaluje wielu programów i w miarę dba o porządek na hdd ;/
  • #6 6674139
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Przenieś na dysk D czy jaki tam masz kolejny np. Temporary Internet Files, pagefile.sys czy pocztę - sporo miejsca się zwolni. I w dodatku niektóre operacje będą dużo szybciej wykonywane !
    :D
REKLAMA