logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bash, Sprawdzanie czy istnieje połączenie między użytlownika

aksimoN 14 Cze 2009 21:10 1828 6
  • #1 6656347
    aksimoN
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Poszukuje skryptu w bash'u lub wskazówek jak napisać skrypt po wywołaniu którego otrzymam odpowiedz czy w danym momencie zachodzi wymiana danych miedzy dwoma adresami IP...

np. wpisuje mu dwa parametry 192.168.0.100 i 192.168.0.110 a w zamian otrzymuje odpowiedz tak w tym momencie miedzy tymi komputerami zachodzi wymiana informacji

ps. czy skrypt sprawdzi także wymianę informacji pomiędzy komputerem z własnej podsieci a komputerem z poza niej
  • #2 6656568
    lucas_mcs
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    Generalnie jeśli jesteś jakimś tam użytkownikiem w sieci lokalnej zbudowanej na switchach to mozesz miec problem.
    Potrzeba ci sniffera.
    Szukałem troche na pałe ale powinno nakierować dalej: http://www.ouah.org/examples_sniffering.html
  • #3 6656623
    aksimoN
    Poziom 10  
    Generalnie chodzi o to że mam skrypcik który odpowiednio mi dzieli lacze na serwerze jednakże w momencie gdy wykryje jakiś tam ruch np miedzy serwerem a jakimś konkretnym adresem ip chce po prostu wczytać skrypt do podziału łącza ale z innymi parametrami... takie automatyczne przełączenie... myślałem o tym aby zapuścić w cronie (chociaż tego dopiero będę się uczył) skrypt który będzie się co jakiś czas odpalał i sprawdzał jakieś charakterystyczne połączenia jeśli znajdzie takowe to wczyta odpowiednio dobrane parametry podziału łącza...

ps. skrypt podziału łącza przygotowałem sobie tak że same parametry wczytuje sobie z plików tak wiec zmiana parametrów będzie odbywać się poprzez wczytanie parametrów z innych plików niż standardowe
  • #4 6656878
    lucas_mcs
    Poziom 22  
    Serwer nie zobaczy połaczeń pomiedzy komputerami sieci lokalnej, chyba ze masz siec na starych hubach albo serwer jest jednoczesnie switchem ze stertą kart sieciowych.

mozesz tak skonfigurować ze jakies ip ma wyzszy priorytet i np łącząc sie z rapidshare mozesz na chwile obciazyc cale wolne pasmo.

no generalnie musialbys sobie ciekawy skrypt który odpalałby sniffer, sniffer by zwracał aktualne połączenia przechodzącerzez serwer, odpalac go w cronie co np pare minut i badać ruch sieci i się przełączać miedzy skryptami dzielącymi łącze.

To już musisz sobie sam pomyśleć, google dużo wie na ten temat po angielsku.
  • #5 6657278
    Dr.Vee
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 76
    Do tego są gotowe narzędzia, robienie tego w sposób, który opisujesz jest hmm... delikatnie mówiąc nieodpowiednie :)

Poczytaj o traffic shapingu pod linuxem, np link 1, link 2.

Pozdrawiam,
    Dr.Vee
  • #6 6657327
    aksimoN
    Poziom 10  
    Wiem że można kolejki poustawiać hierarchicznie ale akurat nie o to mi chodzi... chce stworzyć coś na zasadzie profili miedzy którymi będzie się można ręcznie lub automatycznie przełączać
  • #7 6659092
    lucas_mcs
    Poziom 22  
    Dr.Vee napisał:
    Do tego są gotowe narzędzia, robienie tego w sposób, który opisujesz jest hmm... delikatnie mówiąc nieodpowiednie :)

Poczytaj o traffic shapingu pod linuxem, np link 1, link 2.

Pozdrawiam,
    Dr.Vee

Chyba wypadłem już z tego tematu :)
    Fakt daaawno sie nie interesowałem podglądaniem na sieciach.
    Sam z chęcią poczytam :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy stworzenia skryptu w bashu, który po podaniu dwóch adresów IP zwróci informację, czy w danym momencie zachodzi wymiana danych między tymi adresami. Problemem jest wykrycie ruchu sieciowego między komputerami w sieci lokalnej, zwłaszcza gdy sieć oparta jest na switchach, które nie przesyłają ruchu do wszystkich portów, co utrudnia monitorowanie. Proponowane rozwiązania obejmują użycie sniffera sieciowego uruchamianego okresowo (np. przez cron), który analizowałby ruch i na tej podstawie automatycznie przełączałby parametry podziału łącza. Wskazano, że serwer nie zobaczy połączeń między komputerami w sieci lokalnej, chyba że jest wyposażony w wiele kart sieciowych lub sieć oparta jest na hubach. Zasugerowano również zapoznanie się z narzędziami do traffic shaping pod Linuksem, które umożliwiają zarządzanie pasmem i tworzenie profili ruchu, choć autor podkreślił, że chce mieć możliwość ręcznego lub automatycznego przełączania między profilami. Wskazano na potrzebę samodzielnego opracowania skryptu integrującego sniffer i mechanizmy podziału łącza, korzystając z dostępnych materiałów i przykładów snifferów sieciowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA