logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do sprawdzania obecności komputera w LAN - prostszy sposób?

Demostenes 09 Lip 2007 20:10 1361 8
REKLAMA
  • #1 4065855
    Demostenes
    Poziom 11  
    Witam. Jeśli założyłem temat nie w tym dziale co trzeba to z góry przepraszam. Mam takie pytanie. czy jest jakiś program który pokazywałby mi czy drugi komputer podpięty do LAN jest aktualnie włączony. Ja wiem że wystarczy zerknąć w otoczenie sieciowe, ale szukam jakiegoś prostszego sposobu. chodzi tylko o wykazanie obecności, nie o ściąganie plików. bo mam taką sytuacje że mam net grzecznościowo, i mam dynamiczny przydział pasma, a nie chciałbym zamulać połączenia mojemu dobroczyńcy. pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4066132
    omen_s
    Poziom 19  
    Ocena: 9
    A ping na jego ip ? I będzie wiadomo.
  • #3 4066137
    zdzislaw111
    Poziom 26  
    Ocena: 45
    Jeśli znasz nr ip komputera kolegi to wystarczy :
    1. pod xp z meni start wybrać uruchom wydać polecenie cmd potem w okienku terminala wpisać polecenia ping xxx.xxx.xxx.xxx . znaki xxx to nr ip kolegi. Jeśli ma włączonego kompa to pojawi się czas po jakim odpowiada zapytany komp o nr. xxx.

w przeciwnym będzie komunikat o braku odpowiedzi.

w win 98 podobną operację należy wykonać w okienku trybu ms dos , a dalej identycznie ping
    :D
    Załączniki:
    • Program do sprawdzania obecności komputera w LAN - prostszy sposób? ping.jpg (12.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 4066472
    Demostenes
    Poziom 11  
    heh
    to tez znam. IP mamy stałe. chodzi mi bardziej o coś takiego, np: odpalam kompa i w tray'u mi wyskakuje że drugi komp jest włączony. ale dziękuje za pomoc. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 4066807
    dktr
    Poziom 26  
    Ocena: 702
    Zainstaluj na kompach programik LanChat - doda sie do autostartu klikniesz w ikonke na tray'u i będziesz widział czy 2 komputerek jest na liście ;)
    Gdy ktoś nowy pojawia się na liście ikonka na tray'u zmienia kolorek więc będziesz wiedział odrazu.

I przy okazji pogadać można ;)
  • #6 4068128
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4068160
    Lilith_100
    Poziom 25  
    Ocena: 18
    Jakbyś miał jakiegoś linuxa, to nie stanowiło by problemu zrobić dowiązanie do mii-tool w aplecie superkaramby i sam by ci "na pulpicie" pokazywał czy kolega jest czy też nie.
    a tak najlepszym wyjściem jest sprawdzanie poprzez LanChat, bo xp domyślnie pingi blokuje.
  • #8 4068786
    Demostenes
    Poziom 11  
    Dzięki za pomoc. Akurat o coś takiego jak LanChat mi chodziło:) Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #9 4069578
    o_l_0
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Osobiście polecam program o nazwie RivChat. Praktycznie wcale nie zużywa zasobów systemowych (ok. 1,5 MB pamięci).

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat prostego sposobu na sprawdzanie obecności drugiego komputera w sieci LAN bez obciążania łącza internetowego. Podstawową metodą jest użycie polecenia ping na znany adres IP, co pozwala zweryfikować, czy komputer jest włączony i odpowiada w sieci. Jednak autor szukał rozwiązania bardziej wygodnego, np. powiadomienia w trayu systemowym. Zaproponowano program LanChat, który po instalacji i dodaniu do autostartu wyświetla na pasku zadań ikonę informującą o obecności innych komputerów w sieci oraz zmienia kolor ikonki przy pojawieniu się nowego urządzenia. Alternatywnie można utworzyć skrót do udostępnionych zasobów komputera, co również wskazuje na jego dostępność. Wspomniano, że system Windows XP domyślnie blokuje ping, co utrudnia tę metodę. Dla użytkowników Linuksa zasugerowano wykorzystanie narzędzi takich jak mii-tool w aplecie superkaramby do monitorowania obecności w sieci. Na koniec polecono także program RivChat, który cechuje się niskim zużyciem zasobów systemowych (około 1,5 MB pamięci) i może służyć podobnym celom.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA