logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta SD chroniona przed zapisem na komputerze, działa w aparacie - co zrobić?

grave digger 14 Cze 2009 22:56 5434 3
REKLAMA
  • #1 6656982
    grave digger
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Witam. Mam problem z kartą SD, jak chce coś na nią wgrać wyskakuje komunikat, że dysk jest chroniony przed zapisem. I nic z tym nie da rady zrobić. Przesunięcie tego przełącznika na karcie, czy tak czy tak, nie daje żadnych rezultatów. Ciągle jest ochrona. Z tym, że na aparacie cyfrowym, normalnie się zapisują zdjęcia i formatuje się karta. Na komputerze nie można zrobić nic! Nawet zrobionych zdjęć usunąć, zmienić nazwe nawet NIC. A potrzebuje karty aby muzykę nagrać.

Jeszcze tylko napiszę, że inna karta pamięci działa normalnie. Tylko, że ona nie jest moja.
    Przeczesałem całe google. Ktoś gdzieś napisał aby wyrwać ten suwaczek, więc to uczyniłem, niestety to nie rozwiązało problemu. Wie ktoś co może być nie tak?
  • REKLAMA
  • #2 6658463
    KSRhaziel
    Poziom 36  
    Ocena: 275
    grave digger napisał:
    Ktoś gdzieś napisał aby wyrwać ten suwaczek, więc to uczyniłem, niestety to nie rozwiązało problemu.
    Zabawne :)

Przez komputer wchodzisz za pośrednictwem kabelka USB podłączonego do aparatu czy może korzystasz z czytnika kart?
  • REKLAMA
  • #3 6658489
    e_enes
    Poziom 11  
    Proponuję z poziomu czytnika kart sformatować kartę.
  • #4 6659278
    grave digger
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    vampire86 napisał:
    grave digger napisał:
    Ktoś gdzieś napisał aby wyrwać ten suwaczek, więc to uczyniłem, niestety to nie rozwiązało problemu.
    Zabawne :)

Przez komputer wchodzisz za pośrednictwem kabelka USB podłączonego do aparatu czy może korzystasz z czytnika kart?

Korzystam z czytnika kart SD.

e_enes napisał:
    Proponuję z poziomu czytnika kart sformatować kartę.

Nie da się. Klikam prawym na dysku wymiennym, formatuj. System FAT. I nic. Jest napisane, że dysk zabezpieczony.
    Jedyną rzecz jaką zauważyłem to taka, że jak podłączam inna kartę to wyskakuje monit z pytaniem co chce zrobić. Tak mam ustawione.
    Natomiast przy tej karcie odrazu otwiera się okno z zawartością.

Próbowałem już wszystkiego. I w różne wejścia USB wkładać, i po ponownym uruchomieniu komputera, próbowałem też sformatować kartę z wiersza polecenia, ale nie da się na nią wejść.
    Czy to możliwe, że karta po prostu jest już zepsuta ? Bo nic innego mi nie przychodzi do głowy. Ale z drugiej strony dlaczego działa w aparacie :?: Można formatować usuwać, dodawać, a na komp. NIC. Dziwna sprawa
REKLAMA