logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hihgscreen MS1595P - brak białego i czarnego, cały ekran niebieski

segal 17 Maj 2004 15:19 848 6
  • #1 645502
    segal
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    mam problemik z tym monitorkiem. brak bialego i czarnego koloru. natomiast jest caly niebieski. brak reakcji na PR-ki przy kineskopie. moze ktos spotkal sie z podobna usterka?
  • #2 645739
    reksiomaly
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    Sprawdzałeś czy tranzysrory na kiniolu masz oki z czerwonego i zielonego działa??
  • #3 646477
    segal
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    tranzystory sa ok. jeszcze jedno przy wylaczonym kompie gdy wtyk jest wlozony swieci jak wyzej pisalem na niebiesko, natomiast jak wtyk jest odlaczony to swieci na bialo. no i mrugaja diody led od pierwszej do ostatniej i tak w kolko.
  • #4 646717
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Po pierwsze to powinieneś zacząć od sprawdzenia przewodu i zimnych lutów oraz pomiarów na PK. Objaw wskazuje na brak synchro. Tak przy okazji - od kiedy w monitorze brakuje kolorów białego i czarnego? Mnie się zawsze wydawało że są to kolory czerwony, zielony i niebieski. Skąd u Ciebie te 2 to nie mam pojecia ;) .
  • #5 646871
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Trochę żartem: może to monitor monochromatyczny?
    Ale teraz poważnie wygląda to na uszkodzenie na PK, jak napisał Connor MacLeod, z tym, że nie są to zimne luty a raczej coś w torze sygnałowym lub sterowaniu. Ale dlaczego to zachowanie z diodami bez kabla?
    A przypadkiem nie zalał Kolega monitora wodą?
    Pozdrawiam.
  • #6 646905
    kr
    Poziom 27  
    Ocena: 45
    skoro przy załączonym kompie i włączonym kablu sygnałowym bo tak rozumiem mrugają diody to masz kilka możliwości : babel sygnałowy(mało prawdopodobne)
    procesor tutaj istotny jest układ resetu no i na koniec zawartość pamięci i na to bym stawial a moze coś z zasilaniem 5V (niestabilne)
  • #7 647689
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Chłopy - nie utrudniajcie? Najpierw niech piszący wykona stosowne sprawdzenia, które podałem wcześniej. Robiłem już kilka takich monitorów i przy podanych objawach skutkowało to co napisałem wcześniej. A diody mają się tak zachowywać jak nie ma Vsync lub Hsync. Capito?

Podsumowanie tematu

✨ Monitor Hihgscreen MS1595P wykazuje problem z wyświetlaniem – brak koloru białego i czarnego, ekran jest cały niebieski. Brak reakcji na potencjometry (PR-ki) przy kineskopie. Sprawdzone tranzystory na kinolach czerwonego i zielonego koloru są sprawne. Przy wyłączonym komputerze i podłączonym kablu monitor świeci na niebiesko, a po odłączeniu kabla na biało, diody LED mrugają kolejno. Sugerowane przyczyny to brak synchronizacji (Vsync lub Hsync), uszkodzenia w torze sygnałowym lub sterowaniu, możliwe problemy z układem resetu procesora, pamięcią lub zasilaniem 5V. Zalecane jest sprawdzenie przewodów, zimnych lutów oraz pomiarów na PK. Pojawiły się też sugestie dotyczące ewentualnego zalania monitora wodą. Objawy wskazują na uszkodzenie w obwodach synchronizacji lub sterowania sygnałem, co powoduje nieprawidłowe wyświetlanie kolorów i miganie diod LED.
REKLAMA