logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HIGHSCREEN MS 1797 XL - pulsujące poziome linie na ekranie, szczególnie na białym tle

PiotrekE 13 Sie 2006 19:05 2239 14
REKLAMA
  • #1 2912375
    PiotrekE
    Poziom 13  
    Witam!
    Mam problem z monitorem którego nazwę wymieniłem w temacie.

Na ekranie widoczne (u dołu i u góry) poziome linie (pasy) - wygląda jakby pulsował obraz, szczególnie to jest widoczne gdy jest wyświetlany biały kolor.

Jako ,że jestem początkującym i niedoświadczonym elektronikiem proszę o sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 2912497
    Lukalago
    Poziom 26  
    Ocena: 72
    Na początek wymień kondensatory el. w zasilaczu i w odchylaniu.
  • REKLAMA
  • #3 3003026
    Scarab
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Dopisze sie gdyz mam podobny problem z tym samym monitorem.
    Tak samo jak u kolegi widoczne sa u mnie poziome pasu u gory i na dole ekranu, jednak glownym problemem jest rozszerzajacy sie w pionie obraz znikajacy poza ekran przy minimalnych nastawach wysokosci w menu. Po wlaczeniu zimnego monitora (przy ustawieniu rozmiaru V w menu na minimum) u gory i na dole widoczne sa czarne pasy, jednak z czasem obraz rozszerza sie w pionie az do wyjscia poza ekran. Wszystkie elektrolity w odchylaniu sa wymienione, jednak problem nie ustal. Gdzie dalej szukac przyczyny awarii?
  • REKLAMA
  • #4 3013602
    Lukalago
    Poziom 26  
    Ocena: 72
    A elektrolity w zasilaczu?
  • #5 3126339
    aceton
    Poziom 26  
    Ocena: 94
    i jeszcze ja sie dopisze rozwiazaliscie moze ten problem ??
    plaga jakas czy patent na to bedzie dokladnie mam to samo?!?
  • #6 3130132
    PiotrekE
    Poziom 13  
    Kilka dni temu monitor całkiem padł, w związku z tym że nie robiłem nic aby go naprawić. Usłyszałem tylko syk i monitor się wyłączył. Po otwarciu obudowy zobaczyłem, że cewki są "spalone". To są takie dwie cewki u zwieńczenia kineskopu. Nie wiem czy da się to naprawić domową metodą?. Czy jest jakaś na to rada?:cry:
  • REKLAMA
  • #7 3131579
    Scarab
    Poziom 11  
    Ja sie wlasnie przymierzam do wymiany elektrolitow bo przedtem nie mialem czasu. Dobrze wyczytalem ze ten monitor to odpowiednik proview px 796n? Czyli wg jego schematu z elektrody powinienem wymienic kondensatory C501, C547, C504, C548? Czy ktores jeszcze?
  • #8 3131716
    aceton
    Poziom 26  
    Bingo!!!
    Monitor zrobiony, uszkodzonym okazal sie procesorek tda9112,reagowal na temperature,ale trza bylo go niezle zamrozic zeby wrocil do siebie,po wymianie brak zaklocen paseczkow i amplituda v na miejscu.

ale patent

powodzenia i pozdrawiam
  • #9 3131790
    Scarab
    Poziom 11  
    to moze ja u siebie tez od tego zaczne, warto wymieniac w ciemno? To drogi interes? Z tym ze u mnie objaw zrobil sie od pewnego czasu odwrotny -teraz obraz zamiast sie rozciagac wraz z grzaniem monitora sie zweza, a paseczki pozostaly.
  • #10 3132908
    aceton
    Poziom 26  
    Ja wyjalem z flatrona w ktorym bylo uwalone trafo, ale koszt niewielki ok 10 zl w sklepie
    pozdr
  • #11 3138149
    Scarab
    Poziom 11  
    wyczytalem na elektrodzie ze odpowiednikiem tego monitora jest ten ze schematu proview_px_796n_.pdf sciagnalem go i okazalo sie ze jednak nie zgadza sie. Moglby mnie ktos poratowac informacja lub namiarem na wlasciwy schemat?
  • #12 3148323
    rasm
    Poziom 15  
    Ocena: 27
    Witam
    u mnie też taki problem- po wymianie TDA9112 (tyle że bez literki A na końcu) obraz zwęził sie w pionie , ale cały czas lata jakby z góry na doł, poprostu się przewija i widać szerokie pasy poziome na ekranie.
    Czy to przez to ze dałem układ bez "A" czy jest jeszcze inna usterka ?
    Rafał
  • #13 3161250
    Scarab
    Poziom 11  
    zanim zdazylem znalezc i kupic TDA monitor calkiem mi padl :/ Tzn po wlaczeniu przez chwile pojawialo sie jakby bzyczenie, a teraz juz nawet jego nie ma. Co moglo sie stac? Czy moze byc to efektem calkowitego uszkodzenia TDA9112 (warto go jeszcze teraz wymieniac?) czy padlo cos innego?
  • #14 3179927
    Scarab
    Poziom 11  
    bardzo bym prosil o jakas rade co robic dalej, jestem poczatkujacym elektronikiem a zalezy mi na naprawie tego monitora.
  • #15 3275634
    Mikado
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    wszystko jest podobne , u mnie po właczeniu obraz zjeżdźa się z powiększenia do prawidłowego i każda zmiana z czarnego tła na jaśniejsze powoduje podobne zjawisko , jednocześnie po włączeniu
    za jakieś 15 s narasta "bzyczenie ,świerszczenie" i pojawiają się cienkie migające paski od góry ekranu i stopniowo zajmują przestrzeń połowy ekranu . Obraz lekko szarpie .
    Te dziwięki to sprawa elementów indukcyjnych.
    Teoria podaje że przy zjawiskach zwężania i rozciągania /powiększania, pomniejszania/ układ wysokiego napięcia nie dysponuje wystarczającą mocą . ja namierzyłem trafopowielacz .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem monitora Highscreen MS 1797 XL objawia się pulsującymi poziomymi liniami na ekranie, szczególnie widocznymi na białym tle, oraz zniekształceniami obrazu w pionie, takimi jak rozszerzanie lub zwężanie obrazu i pojawianie się czarnych pasów. Wskazano, że typową przyczyną mogą być uszkodzone kondensatory elektrolityczne w zasilaczu i układzie odchylania, które warto wymienić. Monitor jest często porównywany do modelu Proview PX 796N, jednak schematy nie zawsze się pokrywają. W jednym przypadku uszkodzony okazał się procesor TDA9112, który reagował na temperaturę i wymagał zamrożenia lub wymiany, co skutkowało ustabilizowaniem obrazu i eliminacją zakłóceń. Inne zgłaszane symptomy to "bzyczenie" i migające paski, co może wskazywać na problemy z elementami indukcyjnymi lub trafopowielaczem w układzie wysokiego napięcia. Uszkodzone cewki przy kineskopie również mogą powodować awarie. Wymiana kondensatorów i procesora TDA9112 jest rekomendowana, jednak nie zawsze gwarantuje pełną naprawę. Problemy z obrazem mogą się nasilać wraz z nagrzewaniem monitora. Brak działania po wymianie TDA9112 sugeruje możliwe dalsze uszkodzenia innych elementów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA