logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tania wytwornica dymu na wesele - Eurolite N-10, czy warto?

Kamilek95 16 Cze 2009 19:57 5780 22
REKLAMA
  • #1 6664742
    Kamilek95
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam
    potrzebuje wytwornice dymu ,ma być tania bo wykorzystam ją prawdopodobnie tylko jeden raz na weselu...Chcialbym żeby było dużo dymu na podłodze i wypatrzyłem taką Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    czy ona zda egzamin?
    P.S nie ma to być profesionalne(mała sala i dym na podłodze)
    pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc:D
  • REKLAMA
  • #2 6664892
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 6665097
    Kamilek95
    Poziom 10  
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    a taka-troche mocniejsza,jak jakąś blaszke zamontuje to by nie było przy podłodze? Jest to wesele na 30 osób i sala jest nieduża.Ma to być tylko przy "pierwszym tańcu"
    P.S zanalzłem tą anfari 80 używaną za 110 zł,jaką polecacie?
  • #4 6666410
    pol102
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 369
    Kamilek95, zamów kostkę suchego lodu. Wystarczy do wiadra z gorącą wodą wrzucić taką kostkę i efekt jest od ręki ;)
  • REKLAMA
  • #5 6666808
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 6667740
    Kamilek95
    Poziom 10  
    dobra pomyśłe nad suchym lodem,wiecie gdzie kupić suchy lód?A co myślicie nad tą 2 maszynką co linka? czy będzie dobra dać troche dymu na to wesele i dyskoteki?
    Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi
  • #7 6667785
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 6668235
    Kamilek95
    Poziom 10  
    dobra kupie sobie suchy lód i tą wytwornice dymu,wezme wężyk z pojemnikiem na lod i będzie schłodzony:D
  • #9 6668666
    pol102
    Jeśli ma być na jeden taniec to kostka wrzucona do gorącej wody da ciężki, nisko trzymający się "dym" chociaż lepiej nazywać to mgłą. Stosować wolno tylko w pomieszczeniach ze sprawną wentylacją gdyż wydzieli się pewna ilość CO2.

Cała sztuka to włożenie kostki do gorącej wody. Trzeba to robić w rękawicach ze względu na ryzyko odmrożeń. Z takiego właśnie efektu korzysta się w TV ;)
  • #10 6672740
    Kamilek95
    Poziom 10  
    a ja widziałem kilka rodzai płynu do wytwornic dymu,czym się różnią? I Próbowaliście schłodzić dym? tzn zrobić tak jakby chłodnice z wężyka paliwowego opakowaniu po silikonie i w środku zamrożona woda
  • REKLAMA
  • #11 6673489
    Vampir8
    Poziom 16  
    Ocena: 69
    Niestety schłodzenie nie wyjdzie, bo skropli się dym, no chyba ze w szerokiej zimnej rurze :D

A jak już jest temat płynów to jak by ktoś mógł popisywać jaki mniej więcej dym z tego wychodzi, żebym na przyszłość wiedział jaki kupować
  • #12 6673621
    Kamilek95
    Poziom 10  
    myśle nad grubym wężem do paliwa , jakąś rurką metalową , wkładem od lodówki lub gruby woreczek foliowy z wodą zamrożoną na przewody,kombinował ktoś? może suchy lód?
    P.S nie bardzo znalazłem gdzie kupić suchy lód więc jak mi powiecie gdzie kupić to będe wdzieczny
    Macie jakieś fotki jak wygląda wytwornica dymu ciężkiego w środku lub jak się wsypuje?

Pozdrawiam
  • #13 6673885
    LuckyDj
    Poziom 33  
    Ocena: 192
    Przepuszczałem kiedyś dym z mojej ACME przez tunel z długich schłodzonych radiatorów...
    Efekt oczywiście był, ale nie dość, że krótkotrwały, to jeszcze dym się skraplał strachetnie i po chwili wszystko ociekało płynem.

Nie polecam ;)
  • #14 6673968
    DjDaniel11
    Poziom 27  
    Ocena: 105
    Wytwornice ciężkiego dymu tj. hazery, najczęściej są spotykane w wersji w której do chłodzenia wykorzystuje się lód. Gdy lód się stopi w wodę, można go bez problemu spuścić z urządzenia przez odpowiedni zawór.
    Jeśli chodzi o słodzenie dymu za pomocą ogniw peltiera, to jest jeden prototyp na elektrodzie, wraz z filmem z próby.
    Pozdrawiam
  • #15 6674905
    LuckyDj
    Poziom 33  
    Ocena: 192
    W takim razie czym się różni wytwornica dymu fogger od wytwornicy mgły hazzer
    Bo mnie się wydaje, że ani jedno, ani drugie nie jest wytwornicą "ciężkiego" dymu...
    Ale to chyba mi się tylko wydaje...

PS: Jeśli chodzi o wytwornice ciężkiego dymu, to przeważnie wykorzystuje się tam nie suchy lód, a CO2, takie prosto z butli ;)
    Jeśli chodzi o ogniwa Peltier'a, to pamiętać należy, że ciepło które pozyskuje się z jednej strony, trzeba odprowadzić z drugiej strony! Inaczej boom i po wszystkim! ;)

A nie wiem czasem czy cena jednego ogniwa Peltier'a nie jest równa cenowo napełnieniu jednej butli z dwutlenkiem węgla.
  • #16 6674932
    DjDaniel11
    Poziom 27  
    Fogger od Hazzera różni się wydmuchem dymu. Tj. Fogger wydmuchuje przez cieniutką dyszę, a hazzer przez szeroką szczelinę. Jednak nigdy się nie spotkałem z wytwornicą ciężkiego dymu w formie Fogger`a, no bo niby jak to zrobić?
    Jednak nie wiem czasem czy te nazwy nie są tak przyjęte tylko umownie.

Jedno ogniwo o mocy max 90W kosztuje +/- 30zł :)
  • #17 6675412
    Kamilek95
    Poziom 10  
    DjDaniel11 jest gdzieś na forum ten filmik? I czy macie zdjęcie wytwornicy dymu od środka?
    Zrobie tak: spróbuje się pobawić w jakieś wentylatory,wężyki , rurki metalowe i inne badziewia dostępne w domu , a później zobacze gdzie można dostać takie ogniwa Peltier'a
    a i jeszcze jedno szukałem po mieście suchego lodu,w chłodni, w firmie przechowującej mięso i nikt nie miał.Gdzie wy dostaliście lód?
    Pozdrawiam

a może to kwestia tego szerokiego skierowanego w dół wylotu dymu? Czym się różni płyn do wytwornicy ciężkiego dymu a zwykły?
    P.S sory za podwójnwego
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #18 6675917
    DjDaniel11
    Poziom 27  
    Ten film, wraz z prototypem, znajduję się w temacie :
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Mnie zawsze uczono, że suchy lód jest trujący. I ja wolę nie mieć na głowie adwokata, po imprezie.

Płyn do wytwornicy ciężkiego dymu, jest dużo gęstszy od zwykłego. I wydaje mi się, że nie potrzebuje tak wysokiej temperatury do przemiany w gaz, jak zwykłe płyny. Jednak nie jestem pewien.
  • REKLAMA
  • #19 6676064
    Kamilek95
    Poziom 10  
    dobra to już wszystko wiem jak będe robił ciężki dym...teraz na moim warsztacie będe szukał chłodnic i radiatorów:D

Dodano po 2 [godziny] 53 [minuty]:

dzięki wszystkim za pomoc
  • #20 6677843
    pol102
    DjDaniel11 napisał:

Mnie zawsze uczono, że suchy lód jest trujący. I ja wolę nie mieć na głowie adwokata, po imprezie.

Herezja. Jedyne co może być niebezpieczne to dwutlenek węgla ale o tym wspomniałem.

Co do suchego lodu to zacznij od poszukania go w Poznaniu bo w mieście go nie dostaniesz. Możesz zapytać w aptekach.
  • #21 6677894
    DjDaniel11
    Poziom 27  
    No wiadomo, że sam w sobie suchy lód nie jest trujący, ale to co z niego powstaje. Wspomniany przez ciebie CO2. Jeśli by ktoś na imprezie przesadził z ilością suchego lodu, a wentylacja by się okazała mało wydajna, to wolę wtedy nie być w tym pomieszczeniu. Jeśli coś robimy publicznie, to powinniśmy zachować jakieś normy bezpieczeństwa. Jak dla mnie możesz stosować suchy lód, jednak ja nie mam zamiaru ryzykować. No chyba, że mówimy o plenerze.. tutaj to już inaczej wygląda sprawa.
  • #22 6678116
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 6679345
    Kamilek95
    Poziom 10  
    pamowie wystarczy mi wentylator od kompa i radiator lub chłodnica od klimy?
    Pozdrawiam
    P.S w aptece będą mieli?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru taniej wytwornicy dymu na wesele, z naciskiem na efekt dymu ciężkiego, utrzymującego się nisko przy podłodze, oraz ograniczony budżet i jednorazowe użycie. Model Eurolite N-10 o mocy 400W jest oceniany jako niewystarczający do uzyskania dużej ilości dymu, zwłaszcza efektu "płożącego" po podłodze, który wymagałby większej mocy (około 800W lub więcej) oraz specjalnych przystawek chłodzących. Alternatywnie proponowana jest wytwornica Antari F-80, która ma większą moc i lepiej sprawdzi się na małej sali weselnej do efektu przy pierwszym tańcu, choć profesjonalne maszyny do dyskotek mają moc co najmniej 1 kW.

Jako prostsze i tańsze rozwiązanie rekomendowany jest suchy lód wrzucony do gorącej wody, generujący ciężką mgłę nisko utrzymującą się przy podłodze, jednak wymaga to dobrej wentylacji ze względu na emisję CO2. Dyskutowano również o próbach chłodzenia dymu z wytwornic za pomocą chłodnic, radiatorów, wężyków z zamrożoną wodą lub ogniw Peltiera, jednak efekty były krótkotrwałe i problematyczne z kondensacją. Płyny do wytwornic ciężkiego dymu różnią się gęstością i temperaturą parowania od zwykłych płynów do mgły. Wytwornice fogger i hazzer różnią się sposobem wydmuchu dymu, ale żadna z nich nie generuje prawdziwego ciężkiego dymu bez dodatkowego chłodzenia lub użycia CO2. Suchy lód jest trudny do zdobycia w zwykłych sklepach, sugerowano poszukiwania w aptekach lub specjalistycznych punktach, zwłaszcza w większych miastach.

Podsumowując, do jednorazowego użytku na małej sali weselnej najlepszym kompromisem jest użycie suchego lodu z gorącą wodą lub zakup mocniejszej wytwornicy (np. Antari F-80), a próby domowego chłodzenia dymu są mało efektywne i skomplikowane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA