logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto kupić dymiarkę Antari F-80Z na małe imprezy? Opinie i porady

koxzco 01 Cze 2007 10:20 9235 41
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy warto kupić wytwornicę dymu Antari F-80Z do małych i średnich imprez?

Tak — do małych i średnich imprez Antari F-80Z jest zwykle polecana, bo jest prosta, ekonomiczna, wydajna i ma dobry stosunek ceny do jakości [#3947912][#3944847] Kilku użytkowników pisało, że spokojnie wystarcza nawet na większą salę i potrafi zadymić sporą przestrzeń po kilku nagrzaniach [#3961881][#4034267] Trzeba jednak liczyć się z tym, że długo się nagrzewa i po strzale może jeszcze co jakiś czas wypuszczać małe „bączki”/resztki dymu [#3944567][#3944847] Pojawiły się też opinie, że przy częstym i intensywnym używaniu potrafi się psuć — np. padła po kilku imprezach albo po roku pracy [#3955686][#4003607] Wniosek z wątku: na okazjonalne małe imprezy warto ją brać, ale do bardzo częstego grania lub ważnych eventów lepiej rozważyć droższy, pewniejszy sprzęt [#3961881][#3958407]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 3941955
    koxzco
    Poziom 13  
    Witam Forumowiczów!Jak w temacie:

Opłaca się w ogóle kupować tą Antari F-80Z?
    :arrow:http://allegro.pl/item199451940_wytwornica_dymu_700w_antari_f80z_plyn_5l_gratis.html

Czy lepiej zainteresować się już czymś droższym?
    Jakie macie o niej opinię?
    Obsługiwałem eurolite n10 i jej zasięg mnie przeraził!tego boje się najbardziej!

Będzie używana głównie na małych i średnich imprezach,ogólnie nic wielkiego!
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 3943694
    czator
    Poziom 13  
    ta wytwornica nie jest zla, doradziłem taką koledze, który gra na imprezach okolicznościowych... jezeli chcesz mieć większy zasięg to polecam przed dyszą wystawić wiatrak :) będzie on od razu rozganiał dym...
  • #3 3944567
    HouseDeeJay
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Ja również działałem na Antari F-80 Z....:D
    Całkiem przyjazna chociaż ma jeden minus a mianowicie po wypuszczeniu chmury co jakiś czas wypuszcza resztki i daje takie małe chmurki i troche się długo grzeje . Jak na początek powinna wystarczyć :D
  • #4 3944703
    planeta123456
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    mam dwie takie maszyny jestem z nich zadowolony :-) . doskonale radzą sobie na dużych salach.
  • #5 3944766
    HouseDeeJay
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    No, sale 200 m kw. ładnie zakurzała :D
  • #6 3944847
    czator
    Poziom 13  
    z tymi małymi chmurkami, to akurat prawda... ale nie przeszkadzają one w niczym, ogólnie stosunek cena - jakość w tym produkcje moim zdaniem jest bardzo dobry...
  • #7 3947912
    planeta123456
    Poziom 14  
    jednym słowem kup antari f-80z , prosta , niezawodna a skuteczna i jeszcze mało płynu zżera. :-D
  • #8 3948338
    koxzco
    Poziom 13  
    Bardzo dziękuję za wspaniałe rekomendacje wszystkim Zainteresowanym:)Dzięki Wam już wiem co wybrać!
    Tak przy okazji:
    Jakiego płynu używacie?
  • #9 3948645
    czator
    Poziom 13  
    eurolite P, tylko jest on troche drozszy, chociaz ja ostatnio uzywam praktycznie tylko dymexu(eurolite ciężko dostać w moim mieście...
  • #10 3949608
    dywan86
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    ja używam też tej dymiarki, bardzo dobra maszyna spokojnie wystarcza na imprezki nawet na wiekszej sali, a co do dymu to Dymex tani, dosyć wydajny i jakoś nie odczuwam sensu inwestowania w droższy.
  • REKLAMA
  • #11 3955686
    Zibi2004
    Poziom 14  
    Witam,
    A ja mam zupełnie odmienne zdanie. Antari f-80z to jeden wielki złom. Oczywiście dymi, ale przy ciagłym uzytkowaniu zwyczajnie szybko wysiada. Juz dwie takie padły i nie będe miał takiej ani jednej wiecej. Usterka zawsze jest ta sama: siada zabezpieczenie i topi sie piec. Ani jedna nie wytrzymała wiecej jak rok.
    Polecam cos innego, a mianowicie Matrin Magnum 550. Niby moc mniejsza, ale nie ma porównania. Dymi duzo mocniej. Ogromna zaleta to fantastyczna wydajność.
    Pozdrawiam
  • #12 3957684
    czator
    Poziom 13  
    Zibi, tylko porownaj ceny tych maszyn :) jak dobrze ponegocjujesz to za cenę tego martina będziesz miał 3 takie antari :) i jeszcze ci płyn dożucą :P a tutaj chodzi tez o cenę... ja wlaśnie przymierzam się do kupna maszyny w podobnej cenie jak ta antari, nie wiem co to będzie i jak będzie działać http://flash-butrym.pl/sklep/product_info.php?cPath=1_147&products_id=4702
    w klubie używam maszyny tej firmy i nie jest zła tylko tamta ma 2 razy większą moc, za to ta jest taka malutka :P
    Moderowany przez zdzich42:

Jesteś pewien, że piszesz po polsku?

• #13 3958407
    Zibi2004
    Poziom 14  
    czator,
    tak tez kiedys myslałem. Ale nie ma gorszego bólu kiedy w trakcie ważnej imprezy zawodzi maszyna. Dodatkowo Antari na jedną imprezę zużywała mi 1l płynu, a Martin 0.5l (dając wiecej dymu). Pamiętaj, Antari nie od parady jest taki tani. Podobnie jest z Behringerem. Sorry, ale ja wole mieć drogi, ale niezawodny sprzęt.
    Przemyśl to.
    Pozdrawiam
  • #14 3958443
    czator
    Poziom 13  
    hehe no ja wiem, że jeżeli chodzi o tego typu sprzęt to marka też jest ważna ponieważ daję gwarancje jakości... ale niestety nie każdego stać na takie cudo :P ja myśle nad tym flashem, z tego względu, że tam gdzie pracuje maszyna tej firmy spisuje się bardzo dobrze i też nie zjada dużo płynu... z resztą w piątek będę mógł zobaczyć co ta mała maszynka potrafi...
  • #15 3961881
    dywan86
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Na ważnych imprezach nie używa się takich tanich dymiarek bo wiadomo że może zawieść, mnie jakoś moja Antari nigdy nie zawiodła i zużywa nieco ponad połowe zbiornika a także dużo dymie na imprezach.
  • REKLAMA
  • #16 3985025
    planeta123456
    Poziom 14  
    ja też kupuje dymex!!! Ja nie wiem co ci się dzieje z dymownicą ja mam dwie i mi chodzą już 3 lata!!! Może trafiasz na jakieś felerne:?:

Zibi2004 antari jest jedną z lepszych firm a model f-80z jest niezawodny , bardzo wydajny i daje dużo dymu . Poza tym antari ma jeszcze inne dymownice niż f-80z . Można kupić podobną dymownice eurolite ale to właśnie ona tak się psuje . Mi f-80z wystarcza i przydaje jej się jej pałąk do podwieszania a o ile wiem Matrin Magnum 550 nie ma go i to jest duży minus (dla mnie , ja potrzebuje pałąku). To prawda że magnum 550 jest wydajniejszy . Matrin Magnum 550 strasznie długo się grzeje (w porównaniu do antari f 80z).
  • #17 3985435
    koxzco
    Poziom 13  
    No to chyba kolega planeta123456 rozwiał wszystkie wątpliwości!Dziękuję za opinie!Chyba się posłucham i wezmę "Dymex":) Ale póki co nie mam do czego wlać bo moja wytwornica jedzie już 8dni(roboczych)!Czy ktoś miał do czynienia z tak długą wysyłką na PROsklepie?
  • REKLAMA
  • #18 4003607
    micbor1
    Poziom 1  
    Witam
    Miałem f80z i powiem że była dobrą dymiarą (ekonomia, wydmuch) ale padła mi po 4 imprezach. Prawdopodobnie poszła pompka, której nie mogę nigdzie kupić. Teraz mam starą dobitą N-19, która jest oki
    Pozdrawiam
  • #19 4020558
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Ocena: 72
    witam :)
    mam taką i mogę ją polecić :D fajna dymiarka :)
    ekonomiczna (oszczędna) i wydajna :D
    dobry stosunek jakość / cena
    polecam :)
    pozdrawiam :D
  • #20 4032757
    bono13
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam!
    mam dwa pytana:
    gdzie dostane i ile kosztuje pompka do antari F80 ? (może ma ktoś odsprzedać taniej :P)
    czy to normalne że gdy wytwornica jest nagrzana to co chwile puści taki mały dymek jak by kropla fluidu kapła do grzejnika, pytam bo kupiłem używana i chcę się upewnić czy wszystko ok.
    P.S. jak konserwujecie swoje sprzęty ?
  • #21 4033187
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    U mnie w nowej ANTARI jest to samo :D jak jest nagrzana od czasu do czasu puszcza takie "bączki" :D
    pozdrawiam
  • #22 4034267
    koxzco
    Poziom 13  
    dokładnie u mnie jest tak samo!Po pierwszej imprezie mogę z czystym sercem polecić ten sprzęt!Sporą salę zadymiła zupełnie po trzech nagrzaniach(używam Dymexa) przy czym jest naprawdę wydajna!Super sprzęcik:);)
  • #23 4034376
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Ja miałem eurolite "p"
    mogę polecić :)
    w zimie dostrzegłem taki bajer że dym dużej sie utrzymywał - był gęsty
    a jak się ociepliło to szybciej uciekał...

pozdrawiam :]
  • #24 4034559
    planeta123456
    Poziom 14  
    Uważam że antari jest o wiele lepszą firmą niż eurolite (produkty eurolite często są nie dopracowane ) ja mogłem kupić n-19 ale wybrałem f-80z jest poprostu lepsza , dziwne ze tobie ta maszyna padła po 4 imprezach . Po za tym trzeba dobierać urządzenie do swoich potrzeb ( jest nie rozsądne kupować antari f-80z do klubu podobnego do ekwador <poznań> ) . Jeżeli tobie micbor1 sie pospsuła to może oznaczać że tę maszyne poprostu "katowałeś" lub dostałeś wadliwy model (można oddać na gwarancji) , jest ciężko wykończyć tą maszynke . Jeżeli masz większe wymagania co do sprzetu to możesz kupić dymownice z serii z
    pozdrawiam :-) :D:D:D
    P.S. :moje dymownice f-80z też puszczają "baki'.
  • #25 4034861
    bono13
    Poziom 13  
    a nie wie ktoś skąd mam wziąść pompke to F80'tki ? mam dwie dymiarki i jedna jest jeszcze na gwarancji a druga właśnie nie ma pompki.... :(
    P.S. zamierzam zaniedługo zrobić taką prostą "chłodziarkę do dymu", składającą się z paru odcinków rurki alu i szklanej zanurzonych w zimnej cieczy. chcę zobaczyć czy wyjdzie jakiś taki cięższy i gęstszy dym :P
  • #26 4035019
    planeta123456
    Poziom 14  
    Możesz ją dostać od producenta (zapytaj na prolight czy nie m ogli by sprowadzić tej pąpki ) , wyjdezie ale muszi i tak wyprodukować dym metodą " gorącą " (poprzez grzanie) , a dopiero potem schłodzić ten dym .
  • #27 4035083
    bono13
    Poziom 13  
    no ze musze pierw dym zrobić to oczywiste tylko obawiam sie 2 rzeczy :
    1. czy dym nie będzie się skraplać na zimnych sciankach (tak jak to jest przy destylacji w chłodnicy) czy chłodził
    2. Czy nie potrzeba w chłodziarce do dymu zastosować podwyższonego ciśnienia jak to jest w samej wytwornicy, wydaje mi się że pod zwiększonym ciśnieniem dym będzie się lepiej chłodził a poza tym będzie miał wyższą temp. wrzenia więc i skraplania się też co pozwoli na schłodzenie a nie skroplenie się par :P.
    No a wiadomo zwiększone ciśnienie to znacznie trudniejsza bajka bo moje materiały nie są zbyt skomplikowane ;)
    Wyjdzie w praniu ,
    Pozdrawiam
  • #28 4035678
    planeta123456
    Poziom 14  
    ja zrobiłem taki eksperyment że przed dymownicą ustawiłem pojemnik z lodem , wyszło dobrze (tylko dym krótko był zimny bo było gorąco ) , dym się nie skraplał .
    pozdrawiam :-)
  • #29 4037520
    bono13
    Poziom 13  
    hmmm w sumie dobry pomysł, dzięki za motywacje , dziś jest niedziela , ale jutro wezmę się do roboty i zmajstruje coś prostego na szybko.
    Gdybym miał rurkę miedzianą średnicy 0,5-1cm to było by idealnie....
  • #30 4048611
    VIGOR_PICTURES
    Poziom 21  
    Ocena: 148
    Witam, jeśli chodzi o chłodzenie, to myślę, czy nie dać (zmodyfikowanej) lodówki turystycznej przed dyszę. Przez 4 minuty zdąży się schłodzić w środku. Wraz z rozpoczęciem dymienia otwierałoby się lodówkę.

Inna sprawa, że Antari ma w swojej ofercie wytwornice ciężkiego dymu.
    Działają na zasadzie, że dym po wyjściu z dyszy wpada do pojemnika w którym jest suchy lód.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Antari F-80Z to popularna i ekonomiczna wytwornica dymu, polecana do małych i średnich imprez ze względu na dobry stosunek jakości do ceny oraz niskie zużycie płynu. Urządzenie jest proste w obsłudze, skuteczne i wydajne, choć ma pewne wady, takie jak długie nagrzewanie i okresowe wypuszczanie małych chmurek dymu po głównym wyemitowaniu. Użytkownicy zalecają stosowanie wentylatora dla lepszego rozproszenia dymu i polecają płyny Dymex oraz Eurolite P. Wśród problemów technicznych najczęściej wymieniana jest awaria pompki, trudna do samodzielnej naprawy, oraz zapychanie dyszy. Niektórzy użytkownicy zgłaszają krótką żywotność urządzenia przy intensywnym użytkowaniu (2-3 razy w tygodniu), co skutkuje koniecznością częstych napraw lub wymiany. Alternatywnie polecane są droższe i bardziej niezawodne modele, takie jak Martin Magnum 550, który ma lepszą wydajność i mniejsze zużycie płynu, oraz profesjonalne urządzenia MDG Max3000 i APS z długą gwarancją. Czyszczenie wytwornicy wykonuje się roztworem wody destylowanej i octu, a konserwacja jest kluczowa dla utrzymania sprawności. Próby chłodzenia dymu (np. przez pojemnik z lodem lub lodówkę turystyczną) mają na celu uzyskanie cięższego, gęstszego efektu dymu, jednak wymagają dalszych eksperymentów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA