logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć wzmacniacz JBL GTO 301.1 do radia JVC KD-G322 i dobrać subwoofer?

DelPiero1988 16 Cze 2009 20:35 2642 10
REKLAMA
  • #1 6664954
    DelPiero1988
    Poziom 2  
    Witam, na początku od razu chciałbym powiedzieć że jestem KOMPLETNYM nowicjuszem i laikiem w systemach Car Audio.

Niedawno otrzymałem w prezencie od wujka wzmacniacz JBL GTO 301.1
    http://www.robex.org.pl/sklep/product_info.php?products_id=124

W aucie mam radio JVC KD-G322:
    http://www.ceneo.pl/%3B015232864-10.htm

Bardzo bym prosił kogoś kto się zna na tym aby mi doradził co z tym mogę zrobić.

Tzn Jak podłączyć aby to dobrze grało, czy zainwestować w tubę, czy tylko w głośniki.

Nie jestem wielkim fanem mocnego basu, ale dobrego dźwięku z podkreślonym basem.

Za wszystkie porady z góry dziękuje :)
  • REKLAMA
  • #2 6665039
    spirytusik84
    Poziom 23  
    Ocena: 130
    Witam dobrze by było gdybyś się określił co już masz czy dopiero będziesz wszystko kompletował. Według mnie dobrym rozwiązaniem było by wykorzystać również moc radia tzn. jakieś 4 głośniki średnio-wysokotonowe a tym wzmacniaczem zasilić dobrą tubę. To tylko z mojej sugestii , pozdrawiam!
  • #3 6665068
    VVisnia
    Poziom 23  
    Ocena: 26
    Ten wzmacniacz to monoblok, nadaję się więc do zasilenia tylko i wyłącznie subwoofera. Nic wspólnego ten wzmacniacz z przednim zestawem mieć nie może.

Interesuje Cię subwoofer albo jednocewkowy 4 Ohm (ewentualnie dwucewkowy 2x2 Ohm - ale przy takiej mocy rzadko spotykane) o mocy koło +-150 W albo jakiś dwucewkowy 2x4 Ohm żeby spiąć go w 2 Ohm i mieć wówczas 300 W.

Cytat:
    jakieś 4 głośniki średnio-wysokotonowe a tym wzmacniaczem zasilić dobrą tubę

Takich rad nie dawaj.
  • REKLAMA
  • #4 6665133
    wydym
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Witam,ja proponuje ci abyś zainwestował w zestaw odseparowany na przód pod radio i wzmacniacz użył tak jak napisał kolega wyżej do napędzania suba....Jeśli chcesz to podaj kwotę jaką chciał byś przeznaczyć na to a na pewno ktoś ci pomorze w dobraniu sprzętu...
    Pozdrawiam
  • #5 6665182
    DelPiero1988
    Poziom 2  
    ehh na cenach sie zbytnio nie znam. Chciałbym aby było nie drogo a było fajne. Zwłaszcza z wyglądu.

Głosniki jakies mam, nie sa najlepsze ale graja. chyba fabryczne z przodu w drzwiach i z tyłu.

Proponujcie coś... Wygląd się liczy bo jak zamontuje wzmaka i podepne do niego neony bedzie ładnie wygladac.

Z góry dzieki
  • REKLAMA
  • #6 6665262
    VVisnia
    Poziom 23  
    Ocena: 26
    No niestety wszelkie rozpoznanie tematu nie rozpocznie się dopóty, dopóki nie powiesz ile możesz kasy przeznaczyć. Bo wybór jest od 10 zł do nieskończoności a doradzanie nasze może się zacząć od powiedzmy 150 zł bo poniżej tego doradzać nie ma co bo i tak wszystko brzmi do d. To w przypadku zestawu przedniego, w przypadku zaś suba wypadałoby poszukiwania zacząć jeszcze odrobinę wyżej.

Kasę na suba musisz więc określić sam.

Co do przodu - możesz albo wrzucić przedni zestaw bez wzmaka - co będzie gorszym rozwiązaniem (ale nie beznadziejnym, bo przecież tańszym), albo zestaw, który zasilisz wzmakiem (lepiej ale drożej). Ewentualnie na razie możesz pozostać przy fabrycznych głośnikach i skupić się na subie. A twoje głośniki z tyłu i tak trzeba będzie wywalić jeżeli masz je w okolicach półki, bo sub będzie je wypychać i będą tylko zakłócać.
  • #7 6727840
    mkrzy18
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam ja mam właśnie problem z radiem JVC g322 tez dostałem wzmacniacz z tubą napewno sprawny tylko nie działa mi w radyjku wyjScie line out co moze byc bo reszta działa ok.
  • #8 6728137
    pita1988
    Poziom 28  
    Ocena: 88
    mkrzy18 napisał:
    Witam ja mam właśnie problem z radiem JVC g322 tez dostałem wzmacniacz z tubą napewno sprawny tylko nie działa mi w radyjku wyjScie line out co moze byc bo reszta działa ok.

Najpierw posprawdzaj wszystko zaxczynajac od radia idac przez kable, wzmacniacz,przetwornik

I wiecej szczegułow podaj
  • REKLAMA
  • #9 6729128
    mkrzy18
    Poziom 10  
    Za bardzo sie na tym nie znam a sprawdzałem juz wszystko co jest mi znane, jak juz pisałem same radio działa ok i wszystkie głośniki tylko niema sygnału na wyjściu line out na wzmacniacz myślałem ze moze jest gdzieś wyłączone w ustawieniach radia.
  • #10 6729385
    pita1988
    Poziom 28  
    Ocena: 88
    To poszukaj w ustawieniach radia
  • #11 6732342
    mkrzy18
    Poziom 10  
    No włąsnie szukałem ale nic nie znalazłem myślałęm ze moze ktos wie.

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz JBL GTO 301.1 jest monoblokiem przeznaczonym wyłącznie do zasilania subwoofera, nie nadaje się do zasilania głośników przednich. Do poprawnego działania systemu car audio z radiem JVC KD-G322 zaleca się wykorzystanie fabrycznych lub nowych głośników średnio-wysokotonowych na przód, a wzmacniacz wykorzystać do napędzania subwoofera, który powinien mieć moc około 150 W i impedancję 4 Ohm (lub dwucewkowy 2x4 Ohm połączony na 2 Ohm dla mocy około 300 W). W przypadku ograniczonego budżetu można na początek pozostać przy fabrycznych głośnikach i skupić się na doborze subwoofera. Subwoofer można wybrać w formie tuby lub klasycznego głośnika, zależnie od preferencji estetycznych i dźwiękowych. Warto też rozważyć usunięcie głośników tylnych, jeśli znajdują się w okolicach półki, ponieważ mogą one zakłócać bas generowany przez subwoofer. Problem z brakiem sygnału line out w radiu JVC KD-G322 może wynikać z ustawień radia lub uszkodzenia wyjścia, co wymaga dokładnej diagnostyki połączeń i konfiguracji radia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA