logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Logitech MX-500 - jak naprawić uszkodzony scroll (rolka)?

zenek610 17 Cze 2009 17:09 25322 12
REKLAMA
  • #1 6668428
    zenek610
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Posiadam myszke Logitech MX-500, problem dotyczy uszkodzonego scrolla(rolki)przy myszce. Scrool sam działa jak chce, strony same sie przewijają góra/dół i wszystko inne co obsługuje rolka. Czasami na chwile normalnie działa a na drugi raz praca na tej myszce jest tak uporczywa że już bym ją wy... za okno. Nawet wyłączenie funkcji scroola w sterownikach nic nie daje i dalej w niektórych aplikacjach obraz tańczy po całym ekranie. Podejrzewam że to moze coś z elektroniką, bo przy innej myszce wszystko jest w porządku. Jak ją odkręciłem tam są takie dwa sensory, a między nimi rolka, moze to jest zwalone? Posiadam też inną myszke logitecha optyczną z rolką i też posiada podobne sensory, myślałem ze można by to przelutować? Jakieś pomysły?
    Ta tańsza może iść na straty ważne żeby mx500 normalnie chodził, i jeżeli można by coś przelutować tylko nie wiem co i czy np. te sensory podejdą pod mx500? Dodam że natężenie światła nie gra roli. I jeśli elektronika jest zwalona to na jakiej zasadzie scrool sam chodzi jak mu pasuje?
  • REKLAMA
  • #2 6668608
    mnich13
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Proponuje sprawdzić czy nazwy tych elementów, jeśli są takie same to przelutować a jeśli nie to musisz poszukać not tych elementów.
  • REKLAMA
  • #3 6672258
    pipinet

Poziom 18  
    Ocena: 14
    Miałem takie problemy z dwoma może trzema myszkami.
    Były tanie więc nie próbowałem ich naprawiać, ale szczerze mówiąc marnie to widzę.
    Konto firmowe:
    Aktywny Ozon
    Usługi świadczone u klienta, Kraków, 30-233 | Strona WWW: https://www.aktywnyozon.pl
  • #4 6672360
    Manfred48
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    zenek610 Sprawdzałeś czy w okolicach diod IR od scrolla nie ma zimnych lutów.
  • #5 6677063
    zenek610
    Poziom 10  
    diod IR czyli które to? to z dwoma nóżkami przypominające małą żąrówkę czy ten czarny kwadracik z trzema nóżkami? Zimne luty czyli poluzowane trzeba je jeszcze raz przysmażyć lutownicą?
  • REKLAMA
  • #6 6677992
    akleiw
    Poziom 12  
    To z dwiema nóżkami to dioda IR (nadajnik), czarna kostka z trzema wyprowadzeniami to podwójny fototranzystor (odbiornik). Spróbuj osłonić fototranzystor (od diody i od światła z otoczenia). Jeżeli przestanie wariować, to prawdopodobnie wina podłączenia diody, w przeciwnym wypadku układu fototranzystorów.
  • #7 6678301
    gryzzly
    Poziom 22  
    Ocena: 37
    Zdaza sie ze moze to byc kwiestia przewodu laczacego.
    Co do elementow swiatloczulych -czasami pomaga ich zsuniecie na mniejsza odlegosc, ale zeby nie obcieraly o rolke ;)
  • REKLAMA
  • #8 6678557
    zenek610
    Poziom 10  
    Osłoniłem fototranzystor tak jak pisałeś i rolka całkowicie przestała reagować, nawet samoistnie już nie szaleje. Czyli twierdzisz że to coś przy lutach tej diody? poluzowane czy coś? Czy ta dioda jest już uszkodzona i trzeba ją wymienić? Z innej dobrej myszki której nie używam jest takie samo, gdyby to to było do wymiany to mógłbym przelutować, tylko nie wiem czy ona sie nada. Czy ta dioda potrafi sie tylko nadpsuć, czy jak już padnie to całkiem? Chyba że tej diodzie jakiś wyższy układ "coś przekazuje" i on nawala?
  • #9 6679787
    akleiw
    Poziom 12  
    Tak dla formalności: wyczyściłeś dokładnie szczeliny w rolce, przez które dioda "widzi się" z fototranzystorem?

Dioda najprawdopodobniej jest podłączona z jednej strony przez rezystor do zasilania, a z drugiej strony albo bezpośrednio do masy, albo do jakiegoś scalaka. Podejrzewałbym, że na tych połączeniach coś źle kontaktuje.
  • #10 6686650
    zenek610
    Poziom 10  
    Teraz doszedł jeszcze kolejny problem odnośnie tej myszki. Mianowicie coś sie dzieje ze światłem diody myszki na spodzie. Ona ma dwustopniową samoczynną regulacje siły światła od diody, jeżeli jest w spoczynku to świeci słabiej a jak poruszam myszką to świeci mocniej. Teraz świeci tylko słabiej i przez to kursor sie dziwnie zachowuje, gdy podniose myszke to strzałeczka wiruje po całym ekranie i wszystko otwiera co natrafi, a jak położe na podkładke troche przestaje. Spróbuje odciąć kabel ten powyginany, czarno to widze, chyba układ scalone walnięty. Kiedyś też tak miałem, ale po restarcie wszystko wróciło do normy. Nie wie czemu to światło teraz nie chce sie bardziej świecić podczas ruchu myszką, tak jakby w ogóle nie reagowała że ma pod spodem podkładke.

Dodano po 9 [minuty]:

Dodam jeszcze że gdy to sie stalo i świeci teraz tylko słabym światłem to na poczatku troche zaczeła sie grzać ale niw wiem dokładnie na któym elemencie elektornicznym i jednocześnie słysze taki pisk sssyk jak od cewki tylko jezcze cieńszy.
  • #11 6694158
    laserjet9002
    Poziom 21  
    Ocena: 48
    Diodę możesz wsadzić z jakiejkolwiek innej myszki, odbiornik też, miałem MX500 i w niej raczej nie ma oszczędzania energii podczas bezczynności.
    Przeczyść optykę, przelutuj matrycę albo lepiej całą płytkę, bo myszka raczej nie do zepsucia :)
    Co do pisku to normalne w tych modelach: http://jdc.parodius.com/logitech/
  • #12 6742142
    zenek610
    Poziom 10  
    Problem rozwiązany, myszka wylądowała w koszu. Dla mnie taki pisk nie jest normalny tym bardziej że wcześniej tego nie było, jak długo można wytrzymać z dźwiękiem przypominającym piszczącą cewke? dzień dwa? to świadczy o jakimś uszkodzeniu. W spoczynku myszka świeciła słabiej a podczas ruchu mocniej, miałem tą myszke około 5 lat i widzialem jak sie zachowywała, a po awari świeciła tylko słabym światłem i kursor od myszki szalał po całym ekranie, tak jakby sensor czy coś nie odbijał sygnału z podłoża.
  • #13 17113064
    wiesio016
    Poziom 22  
    Ocena: 123
    W myszkach z chin często występuje ten problem lipne materiały ,ja rozwiązałem problem przewijania rozbierając myszkę i wyczyszczenie spirytusem lub topnikiem rf800 tego (potencjometru )do którego kółko wchodzi i myszka jak nowa nie skacze przewija bardzo dobrze.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy uszkodzonego scrolla w myszy Logitech MX-500, który samoczynnie przewija strony i powoduje niestabilne działanie kursora. Przyczyną mogą być uszkodzone lub poluzowane lutowania przy diodzie IR (nadajniku) i fototranzystorze (odbiorniku) odpowiedzialnych za detekcję ruchu rolki. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualne przelutowanie tych elementów, a także oczyszczenie szczelin rolki, przez które przechodzi światło emitowane przez diodę. Osłonięcie fototranzystora może pomóc w diagnozie – jeśli rolka przestaje wariować, problem leży w połączeniach diody lub fototranzystora. W przypadku uszkodzenia diody IR możliwa jest wymiana na element z innej myszy Logitech o podobnej konstrukcji. Dodatkowo pojawił się problem z regulacją jasności diody pod spodem myszy, co powoduje niestabilne działanie kursora i charakterystyczny pisk, prawdopodobnie wskazujący na uszkodzenie układu scalonego lub cewki. Próby naprawy obejmowały przelutowanie płytki i oczyszczenie optyki, jednak ostatecznie myszka została wyrzucona z powodu uciążliwego pisku i trwałych problemów. W dyskusji pojawiła się też sugestia, że w tańszych myszkach chińskich podobne problemy z przewijaniem można rozwiązać przez rozebranie i oczyszczenie potencjometru rolki spirytusem lub topnikiem RF800.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA