logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

A4Tech X-748k - jak naprawić skaczący scroll w myszce?

stejsi997 03 Kwi 2012 23:53 2713 6
REKLAMA
  • #1 10754658
    stejsi997
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam,

Mam niemały problem z myszką A4Tech XGame Opto Oscar X-748k, a mianowicie z jej scrollem, który podczas przewijania stron podskakuje raz góra, raz dół. Czytałem, że jest to dosyć częsta awaria w tym modelu. Moje pytanie to czy da się coś z tym zrobić? Próbowałem ją rozebrać, z mizernym skutkiem, ponieważ nie mogę znaleźć ani jednej śrubki. Gwarancja odpada - kupiłem ją na Allegro, a sprzedający nie odpisuje na emaile.
  • REKLAMA
  • #2 10755019
    Xaros
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Hmm sam mam taką myszkę już 2 raz i każda działała ok. Może to wina softu, który się instaluje do myszki? A co do otwierania myszki to z tego co pamiętam to klapka z napisem x7 trzyma się na zatrzaskach.
  • REKLAMA
  • #3 10755345
    Lukson
    Poziom 33  
    Ocena: 128
    Ten sam problem z G500 Logiszajsu. Pomimo wymiany optyki dalej sama przewija strony.
    Nie pamiętam dokładnie czy A4 jest optyka czy enkoder. Jeśli to drugie to masz szansę na zrobienie myszki.
    Śruby są pod slizgaczami.
  • #4 10756241
    stejsi997
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Xaros napisał:
    A co do otwierania myszki to z tego co pamiętam to klapka z napisem x7 trzyma się na zatrzaskach.

Klapka zdjęta, ale niestety nie ma nic pod nią.

Lukson napisał:
    Śruby są pod slizgaczami.

Nie znalazłem żadnej.
  • REKLAMA
  • #5 13788081
    luke9548
    Poziom 10  
    Witam,

Posiadam zwykłą tanią myszkę, w której także miałem problem ze scrollem. Dolutowałem do styków enkodera dwa kondensatorki 100nF (na projekcie PCB były zaznaczone puste miejsca na kondensatory). Teraz jest o niebo lepiej, bez porównania ze stanem poprzednim, ale lubi sporadycznie jeszcze skoczyć w nie tą stronę co trzeba. Pytanie takie, czy zastąpić te kondensatorki na mniejsze, czy większe, aby problem na stałe ustał?
  • REKLAMA
  • #6 13788624
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1585
    Lukson napisał:
    Nie pamiętam dokładnie czy A4 jest optyka czy enkoder. Jeśli to drugie to masz szansę na zrobienie myszki.

Jeśli to optyka można spróbować zasłonić/zakleić jej okolice np. czarną izolacją.
  • #7 13788950
    luke9548
    Poziom 10  
    U mnie jest rozwiązanie mechaniczne, żadnej optyki. Chciałbym się dowiedzieć, czy polepszę sytuację wymieniając kondensatory na większe , czy na mniejsze ? Osobiście bym dodał większe, ale nie potrafię wytłumaczyć dlaczego. Ktoś jest mi w stanie objaśnić o co chodzi, czy wymieniać kondensatorki na chybił trafił ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z myszką A4Tech XGame Opto Oscar X-748k, której scroll skacze podczas przewijania. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może być spowodowany oprogramowaniem lub uszkodzeniem enkodera. Wskazują na możliwość otwarcia myszki, jednak niektórzy nie znaleźli śrubek, co utrudnia naprawę. Proponowane rozwiązania obejmują dodanie kondensatorów do styków enkodera oraz zasłonięcie optyki czarną izolacją. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z innymi modelami, takimi jak Logitech G500, które miały podobne problemy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA