logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FUNAI TVR-1400 - Samoczynne wyłączanie i resetowanie ustawień kanałów

struna 18 Gru 2002 03:19 2641 12
REKLAMA
  • #1 67180
    struna
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Witam!!

Mam takie male pytanko. Posiadam telewizorek jak w temacie no i taki z nim problemik ze strasznie dlugo mi sie nagrzewa czasem potrafi nawet i caly dzien tak stac. Ale to juz znalazlem opisy w wczesniejszych postach dlaczego tak sie dzieje. Widac to we wszystkich Funajach jest :) najwidoczniej jakas wada fabryczna. Ale teraz moje pytanko ... jak juz mi sie zalaczy telewizorek to potrafi chodzic tak sobie 30-60 minutek i nagle sie sam wylacza i usowane sa z pamieci ustawienia kanalu ktory to wlasnie byl zalaczony. Czy moze to byc rowniez wina elkow na zasilaniu czy moze cos wiecej??
    Prosze o jak najszybsza odpowiedz. Z gory wielkie THX.
  • REKLAMA
  • #2 67230
    eugene
    Poziom 26  
    Ocena: 23
    TAK. Wymien wszystkie 2 lub 3, a szczegolnie ten ok. 47uF.
  • REKLAMA
  • #3 67283
    struna
    Poziom 18  
    Witam !!

OK. Dzieki. I mam jeszcze takie pytanko czy ktos posiada schemat tego TV ... ale konkretnie tego modelu bo z tego co widzialem to chyba on jest podobny do modelu 2000.

Pozdrawiam Wszystkich ...
  • #4 67309
    eugene
    Poziom 26  
    Zasilacz jest ten sam -zreszta poco ci schemat,kiedy usterka wydaje sie typowa ?Zainwestuj 2PLN i po problemie. Zycze sukcesu i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 67347
    struna
    Poziom 18  
    OK. Spisalem wlasnie wszyakie elki ktore znajduja sie kolo transformatora i nie widze tam nigdzie takiego okolo 47u. Napisze wartosci tych elkow ktore ja mam.

150u/400V
    2,2u/50V
    10u/160V
    100u/160V

mam wymienic te wszytskie elki ??

Pozdrawiam

--------------------------------
    *** Wesolych Swiat ***
  • #6 67530
    struna
    Poziom 18  
    OKI.

Dzieki za pomoc .... musialem tylko wymienic ten 2,2u/50V i teraz juz telewizorek sie wlacza odrazu :lol:. A inwestycja jaka ponioslem to bylo tylko 50gr ;). Jeszcze raz WIELKIE DZIEKI ZA POMOC.

Pozdrawiam wszystkich.
    --------------------------------------
    *** Wesolych Swiat ***
  • REKLAMA
  • #7 67794
    eugene
    Poziom 26  
    Gratuluje. Byla to pewnie przetwornica z hybryda. Pozdrawiam Swiatecznie.
  • #8 72617
    struna
    Poziom 18  
    Witam ponownie

TV sie wlacza tak jak potrzeba tylko pojawil sie nowy problem a wlasciwie to stary czasem cos mu odbija i sie wylacza sam po ok 5-15 minutach pracy. Jak juz wspominalem wczesniej wymienilem elka tego 2,2 wymienilem jeszcze 10u i nic to samo sie dzieje, a zeby bylo smieszniej to przestaje mi reagowac klawiatura na tv (z pilota wszystko dziala) i nic nie moge ustawic. Wszystko to dzieje sie losowo :(. Moze ma ktos schemat do tego modelu TV ??
  • #9 72789
    eugene
    Poziom 26  
    Pozostaje procesor....
    dosyc czesto pada, bo pracuje bez radiatora.
    Załączniki:
    • Funai TV-2100A MK10.zip (312.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Funai2003.zip (181.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 72912
    art23
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    Jezeli jest to procesor tmp istnieje mozliwosc w miare skuteczna jego naprawy napisz jaki to procesor to moze bedzie na to rada :) Pozdrawiam
  • #11 73483
    eugene
    Poziom 26  
    Czyzby przez doklejenie radiatora ?
  • #12 73931
    art23
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    Nie ktorys z kolegow opatetntowal sposob z lutownica i moneta :).Poniewaz w procesorze puszczaja polaczenia pomiedzy struktura a nozkami nalezy go porzadnie nagrzac poprzez monete i np paste silikonowa i to przynosi efekty.Moze to smiesznie brzmi ale pomaga w moim przypadku przetestowane na 4 prockach.Pierwszym objawem usterki procesora jest psucie sie grafiki a pozniej czasami sie nie zalacza.Pozdrawiam i zycze wszystkiego w nowym roku
  • #13 2538219
    aart3k
    Poziom 2  
    Witam

Właśnie w tym TV mam nast problem:
    Obraz jest mały, z każdej strony jakby obcięty, niewyraźny, fonia ok. Widocznie są linie powrotu, jakby zniżone napięcie na przetwornicy.

Wiecie może jak sobie poradzić z tym obrazem?

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze FUNAI TVR-1400 występuje problem z długim nagrzewaniem się oraz samoczynnym wyłączaniem po 30-60 minutach pracy, co skutkuje utratą ustawień kanałów. Przyczyną usterki są najczęściej uszkodzone kondensatory elektrolityczne (elki) w zasilaczu, szczególnie o pojemności około 47uF oraz 2,2uF/50V. Wymiana tych kondensatorów poprawia stabilność pracy urządzenia i skraca czas uruchamiania. Po wymianie kondensatorów pojawił się jednak nowy problem – losowe wyłączanie się telewizora po 5-15 minutach oraz brak reakcji klawiatury na obudowie (pilot działa poprawnie). Przyczyną może być przegrzewający się procesor TMP, który pracuje bez radiatora i często ulega uszkodzeniu. Rozwiązaniem jest doklejenie radiatora lub zastosowanie metody termicznego naprawiania procesora (podgrzewanie z użyciem monety i pasty silikonowej), co poprawia połączenia wewnętrzne procesora i stabilizuje jego pracę. Dodatkowo pojawił się problem z obrazem – jest on mały, obcięty i niewyraźny, co może wskazywać na obniżone napięcie na przetwornicy. Schematy zasilacza są podobne do modelu FUNAI 2000, jednak nie zawsze są konieczne do naprawy typowych usterek.
REKLAMA