logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Electrolux EW 1248 W - nie działa obieg wody

twardes 18 Cze 2009 10:58 1739 3
REKLAMA
  • #1 6671307
    twardes
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam, jestem posiadaczem ww. pralki odkryłem niedawno następujący problem (po pół roku posiadania, bo efekty prania są zadowalające).

- Pralka nie wyświetla żadnego błędu.
    - Proces prania przebiega bez jakichkolwiek problemów, a jego efekty są względnie zadowalające (jak po praniu w zimnej wodzie).
    - Pralka nie używa "natrysku wody" od góry z górnej części kołnierza (mimo iż słychać coś co przypomina działanie jakiejś pompki), tylko woda (i detergenty) pojawia się od razu na spodzie bębna (jakaś ilość wody powinna zraszać pranie z góry, po to przecież są w kołnierzu te otwory).
    - Po zdjęciu blatu (pokrywy) pralki i uruchomieniu prania zaobserwowałem ze na żadnym etapie nie działa pompka (duża "turbina", znajdująca się w górnej części pralki), która jak przypuszczam powinna doprowadzać wodę do górnego zraszacza. A ponieważ grzałka wody jest właśnie w górnej części obiegu to i woda nie jest grzana.
    - Co do grzałki to jestem pewien że działa bo przy próbie prania w 60 st. otoczenie pralki robi się ciepłe, natomiast samo pranie już nie...
    - Nie obserwuje żadnych przecieków. filtr sprawdzony, dopływ też...

Co można jeszcze sprawdzić, jak rozwiązać sytuację?

PS. znalazłem na forum Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany i dodatkowo Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6671402
    wiesiekba
    Specjalista AGD
    Ocena: 791
    To jest pralko suszarka trzeba zdjąć tylną osłonę i patrząc od tyłu po lewej stronie na dole znajduje się pompka obiegu grzałki i zraszania może być zarośnięta tuba grzałki lub zużyta pompka.A to wszystko na górze to część suszarki tego nie ruszaj.
  • REKLAMA
  • #3 6672450
    twardes
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Bardzo dziękuję

faktycznie zwracałem uwagę na nie to urządzenie.

zdjęcie tylne osłony nie wchodziło w grę bo żadnych narzędzi prócz śrubokrętu nie posiadam. Natomiast pomogła spora ilość kreta nasypanego do filtra, spora ilość gorącej wody, delikatne miażdżenie rurki (doprowadzającej wodę od filtra do kołnierza) i powtarzanie tego cyklu przez ok 3 h.

obecnie woda już w ogóle leci od góry, co w porównaniu ze wcześniejszym stanem jest bardzo dobrym wynikiem.

Moderowany przez mrhari:

Za kreta kosz! Ku przestrodze dla innych.

• #4 6672470
    wiesiekba
    Specjalista AGD
    Ocena: 791
    Tym kretem to możesz załatwić krzyżak bębna dobrze pralkę z tego paskudztwa wypierz.Aluminium doskonale też wyżera.
REKLAMA