logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podczas odtwarzania w Winampie działają dwa głośniki a nie 6

mariuszo1987 19 Cze 2009 09:16 4064 7
REKLAMA
  • #1 6675272
    mariuszo1987
    Poziom 10  
    Witam
    Najpierw opisze sprzet
    Typ procesora DualCore AMD Athlon Black Edition 7750, 2600 MHz (13.5 x 193)
    Karta wideo Gigabyte Radeon HD 4550
    3Gb ram Goodram 800 (w dualu)
    Dysk 320 Gb
    System Windows Vista business
    Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-M61PME-S2
    A teraz problem polega na tym ze nie moge ustawic glosnikow 5.1(no name)
    zeby wszystkie dzialaly tz w menadżer realatek mam wszystko ustawione poprawinie i w tym programie sa testy i tam wszystkie glosniki dzialaja, natomiast podczas odtwarzania w wmp i winampie to dzialaja tylko dwa glosniki muzyka, filmy, w panelu sterowania tez jest wszystko ustawione na 5.1
    sterowniki mam najnowsze
  • REKLAMA
  • #2 6675473
    Manfred48
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    Rozumiem, że muzyka i filmy są nagrane w formacie 5.1 ?
  • REKLAMA
  • #3 6675896
    pikut
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam
    Dla przykładu, zeby posłuchać zwykłej mp3 w 5.1 to musisz użyć winampa z wtyczką 5.1 która "rozbija" dzwiek na 5 głośników i suboofer . Przy czym oczywiście nie jest to prawdziwe 5.1 Alternatywnie zamiast wtyczki możesz użyć Winampa specjalnie przygotowanego na potrzeby systemu 5.1
    Tutaj link do artykułu na ten temat oraz wersja Winampa 5.1 do pobrania
    Ta sama zasada obowiązuje w innych aplikacjach multimedialnych

pozdr.

Pisząc ze nie jest to prawdziwy dzwięk 5.1 miałem na mysli ze format mp3 ( jak i inne popularne formaty ) nie wspiera dzwieku wielokanałowego, to poprostu stereo, odpowiednia wtyczka czy sam program udają efekt dzwiekowy 5.1 czy 7.1
  • #4 6676145
    mariuszo1987
    Poziom 10  
    to nie mozna tego zrobic zeby bylo w wmp??
    czy to bedzie tylko na winampie dzialac jak ta wtyczke sciagne??
  • REKLAMA
  • #5 6677778
    pikut
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Jeśli ściągniesz Winampa w wersji którą podałem w linku, powinieneś mieć dzwięk w 6 głośnikach zamiast w 2. Ale jak pisałem nie jest to prawdziwe 5.1 a raczej poprostu dzwiek puszony na 6 głośników
    Rzadko używam wmp ale mam wersje 11 która bez problemu odtwarza mi kazdy dzwiek w wersji na 6 głośników ( bez wtyczki ). W wypadku starszych wersji jak sądze wymagana jest wtyczka. Jest tego troche w google. Poszukaj Linków Nie podam Ci adresów stron bo nie wiem czy te wtyczki są darmowe

pozdr.
  • REKLAMA
  • #6 6677910
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 795
    Nie trzeba żadnych wtyczek do winampa tylko ustawić jako wyjście DIRECT SOUND i wtedy gra we wszystkich głośnikach.
  • #7 6684709
    mariuszo1987
    Poziom 10  
    a gdzie mam to ustawić?? możesz mi powiedzieć
  • #8 6685527
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 795
    Opcje -> Peferencje -> Wtyczki -> Wyjściowe
    i wybierasz WYJŚCIE DIRECT SOUND

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada komputer z procesorem DualCore AMD Athlon Black Edition 7750, kartą graficzną Gigabyte Radeon HD 4550, 3 GB RAM Goodram oraz płytą główną Gigabyte GA-M61PME-S2, działający na systemie Windows Vista Business. Problem dotyczy konfiguracji dźwięku 5.1 na głośnikach bez nazwy, które w menadżerze Realtek i panelu sterowania są poprawnie ustawione na 5.1 i testy działają, jednak podczas odtwarzania muzyki i filmów w Windows Media Player (WMP) oraz Winampie słychać dźwięk tylko z dwóch głośników. Dyskusja wyjaśnia, że standardowe pliki mp3 i inne popularne formaty audio są stereo i nie zawierają prawdziwego dźwięku wielokanałowego 5.1. Aby uzyskać efekt dźwięku 5.1 z plików stereo, w Winampie można użyć specjalnej wtyczki 5.1 lub wersji Winampa przystosowanej do systemu 5.1, która rozdziela dźwięk na sześć kanałów, choć nie jest to prawdziwy dźwięk wielokanałowy. W przypadku Windows Media Player 11 dźwięk 5.1 jest obsługiwany natywnie bez potrzeby wtyczek, natomiast starsze wersje mogą wymagać dodatkowych wtyczek. Dodatkowo, w Winampie można uzyskać dźwięk na wszystkich głośnikach, ustawiając wyjście audio na DirectSound w opcjach programu (Opcje -> Preferencje -> Wtyczki -> Wyjściowe -> Wyjście DirectSound).
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA