logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Realtek ALC888 i Logitech X-530 - brak pełnego dźwięku 5.1 w Winamp na Windows 7

arek92.ns 21 Lut 2012 18:30 4170 9
REKLAMA
  • #1 10578508
    arek92.ns
    Poziom 10  
    Witam! Mam problem z dźwiękiem wydobywającym się z głośników komputera. Problem nie pojawił się teraz ale po formacie postanowiłem to naprawić.
    Otóż moja płyta główna posiada kartę dźwiękową Realtek ALC888 która jest w stanie obsłużyć dźwięk 5.1 ale podczas słuchania muzyki za pomocą programu Winamp działają tylko głośniki boczne, centralny i subwoofer. Głośniki to zestaw Logitecha, model X-530
    http://www.logitech.com/pl-pl/speakers-audio/home-pc-speakers/devices/211
    Zauważyłem, że z tylnych głośników dźwięk wydobywa się podczas grania w DiRTa 2 ale jest dużo ciszej niż z reszty sprzętu.
    W panelu sterowania korzystając z Menadżera Realtek HD Audio (Windows 7) sprawdziłem poprawność podpięcia głośników i sprawdziłem ich działanie przez przycisk play po wciśnięciu którego dźwięk wydobywa się z każdego głośnika z osobna i jest wszystko ok, tak jak być powinno, a mimo to normalnie tylne głośniki poprostu siedzą bezczynnie.
    Wie ktoś o co może chodzić, jak to naprawić? Nie mam już pomysłów jak to zrobić :/
    Bardzo proszę o pomoc :)
  • REKLAMA
  • #2 10578560
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3541
  • REKLAMA
  • #3 10578575
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Start>Panel Sterowania>Dźwięk>Właściwości Twojej karty dźwiękowej>zakładka Rozszerzenia - daj screen.
  • #4 10581018
    arek92.ns
    Poziom 10  
    Kasek21 nie rozumiesz że nie tylko w Winampie nie ma przestrzennego dźwięku? Używałem kilku programów i w każdym jest to samo.

helmud7543 już ładuje screena :)
    Realtek ALC888 i Logitech X-530 - brak pełnego dźwięku 5.1 w Winamp na Windows 7

Włączyłem wypełnienie głośnika w panelu sterowania -> Menadżer Realtek HD Audio i teraz grają tylne ale dźwięk jest o wiele cichszy i zniekształcony. Przy okazji z przednich głośników dźwięk też sie zmienił
  • #5 10581119
    helmud7543
    Poziom 43  
    Właśnie o to chodziło i tak ma być (jeżeli odtwarzane jest źródło stereo to dźwięk głośników dodatkowych jest po prostu sztucznie emulowany - w Windows xp na głośniki tylne szedł sygnał z przednich, w Viście i Windows 7 - tylko pogłos). Lepszego efektu nie uzyskasz (chyba, że będziesz miał dźwięk zapisany wielokanałowo lub program pozwalający na dowolne przekierowanie kanałów - nie wiem czy takie są).
  • REKLAMA
  • #6 10581135
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3541
    Dlatego dałem Ci link dotyczący Winamp'a bo dźwięk jest sztucznie przekształcany ze stereo. (To samo masz w Foobar2000 trzeba użyć wtyczki: convert stereo to... - przy okazji polecam odtwarzacz zamiast Winampa).

Co do danej gry to sprawdź jak w samych ustawieniach gry masz ustawione głośniki.
  • REKLAMA
  • #7 10581238
    arek92.ns
    Poziom 10  
    W ustawieniach gry opcje dotyczące dźwięku to tylko poziomy głośności. Nie ma nic więcej :/
    Jest jakaś opcja żebym miał normalnie, prawdziwy dźwięk przestrzenny a nie sztucznie przekształcany? Po tej zmianie co wyżej napisałem niby działają tylne, ale ledwo ledwo chciałbym żeby ten dźwięk był dobrej jakości :)
  • #8 10581255
    helmud7543
    Poziom 43  
    Musisz mieć po prostu źródło dźwięku (gra, utwór itp) zapisane w 5.1. W innym wypadku - albo emulacja przestrzenna (tak jak jest teraz) albo odtwarzanie "tak jak jak źródło" czyli tylne nie grają. Z tego co piszesz ten Dirt ma dźwięk 5.1 (bo tylne grały bez włączonego wypełnienia głośnika), więc chyba jest ok. Pamiętaj, że tylne głośniki zostały zaprojektowane do efektów dźwiękowych a nie do przetwarzania całego zakresu dźwięku.
  • #9 10581272
    arek92.ns
    Poziom 10  
    Czyli wygląda na to, że nie ma sensu pakować się w zestaw 5.1 bo i tak nie osiągniemy efektu. Jeżeli tylne głośniki mają grać tak jak teraz grają to moim zdaniem ta opcja nie ma sensu, bo przednie i tak je zagłuszają.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dźwiękiem w systemie Windows 7, gdzie zestaw głośników Logitech X-530 podłączony do karty dźwiękowej Realtek ALC888 nie odtwarza pełnego dźwięku 5.1 w programie Winamp. Po formacie systemu tylne głośniki grają tylko w niektórych grach, a w Winampie słychać jedynie głośniki przednie. Użytkownik sprawdził poprawność podłączenia głośników w Menadżerze Realtek HD Audio, gdzie włączenie opcji wypełnienia głośnika spowodowało, że tylne głośniki zaczęły grać, ale dźwięk był cichszy i zniekształcony. Odpowiedzi sugerują, że aby uzyskać prawdziwy dźwięk przestrzenny, źródło dźwięku musi być zapisane w formacie 5.1, a w przeciwnym razie dźwięk będzie emulowany. Użytkownik zastanawia się nad sensownością posiadania zestawu 5.1, skoro tylne głośniki są głównie przeznaczone do efektów dźwiękowych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA