logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć kabel zasilający do rozdzielni w budynku pięciopiętrowym?

ziggurad 21 Cze 2009 01:26 2905 4
  • #1 6682756
    ziggurad
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Jako projekt muszę zaprojektować sieć teleinformatyczną + sieć elektryczną.

Mam budynek pięciopiętrowy z 116 punktami logicznymi. Mam to podzielone na 20 obwodów i przyporządkowane do faz. Zawsze jest tak że pojedynczy obwód obejmuje stanowiska tylko na jednym piętrze.

W jednym obwodzie mam max 8 stanowisk, przyjmując że mam ok 500W na stanowisko wyszło mi że odpowiedni będzie przewód YDY trójżyłowy o przekroju 2,5mm. Do tego wrzuciłem bezpiecznik firmy LEGRAND różnicowoprądowy i nadprądowy P312 o prądzie znamionowym 20A.

I teraz tak...
    Mam w piwnicy serwerownię/rozdzielnię i wszystko naraz :D
    Na każdym piętrze chce wrzucić szafkę rozdzielczą z odpowiednią dla piętra ilością bezpieczników.
    Nie do końca jestem pewien do czego podłączyć "kabel z zewnątrz z prundem" i rozdzielić to na kolejne piętra, obwody i stanowiska...

Elektrykiem z zamiłowania niestety nigdy nie byłem i nie mam o tym wielkiego pojęcia... Jak to to bywa na studiach projekt był na wczoraj i próbuję szybko go skończyć niestety dowiadując się wszystkiego sam na pewno nie zdążę dla tego prosiłbym o małą pomoc i naprowadzenie na rozwiązanie ;)

Pozdrawiam
  • #2 6682771
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 840
    Na pewno zabezpieczenie główne budynku i liczniki energii dla odbiorców.
  • Pomocny post
    #3 6683088
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4800
    Do tego wrzuciłem bezpiecznik firmy LEGRAND różnicowoprądowy i nadprądowy P312 o prądzie znamionowym 20A.

To błąd. Obwody gniazd ogólnego przeznaczenia należy zabezpieczać bezpiecznikiem max. 16A. Oświetleniowe - jeszcze mniej, w zalezności od obciążenia. Jedynie w obwodach dedykowanych dla urządzeń prądożernych można dawać 20A.

A tak w ogóle podaj mi na PW maila, to prześlę ci przykładowy schemat instalacji elektrycznej w obiekcie piętrowym.
  • #4 6683466
    dbluepl
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    ziggurad napisał:
    (...)Do tego wrzuciłem bezpiecznik firmy LEGRAND różnicowoprądowy i nadprądowy P312 o prądzie znamionowym 20A.

I teraz tak...
    Mam w piwnicy serwerownię/rozdzielnię i wszystko naraz :D
    Na każdym piętrze chce wrzucić szafkę rozdzielczą z odpowiednią dla piętra ilością bezpieczników.
    Nie do końca jestem pewien do czego podłączyć "kabel z zewnątrz z prundem" i rozdzielić to na kolejne piętra, obwody i stanowiska...

Przyjąłeś maksymalnie 4kW mocy znamionowej na obwodzie, więc zabezpieczenia 16A wsytarczą. A ten kabel z zewnątrz z czymś tym tam o czym piszesz to oczywiście do rozdzielni na wyłącznik główny, za nim zabezpieczenia główne, 7 obwodów na jednej fazie to wychodzi Ci jakieś 32kW, więc bezpieczniki więcej jak 140A (musisz wyliczyc jakie masz ogólne obciążenie), ewentualnie licznik energi i za nim kolejne zabezpieczenia, i za nimi zabezpieczenia każdej rozdzielni i kabelki na poszczególne piątra.
  • #5 6683709
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4800
    Nie wiem co za obiekt, ale być może konieczne będzie zainstalowanie wyłącznika ppoż.

PS. Schematy wysłałem.
REKLAMA