logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PHILIPS dvp620vr - laser drga, nie czyta płyt, klekot wewnątrz urządzenia

robak73 22 Cze 2009 16:36 1312 9
REKLAMA
  • #1 6688712
    robak73
    Poziom 11  
    Witam, mam problem mój sprzęt jak wyżej a więc combo philipsa nie zawsze czyta płyty, dziś go otwarłem bo intrygował mnie delikatny klekot jak się wydobywał z wewnątrz tuż po włożeniu płyty, wygląda mi na to (zauważyłem to bez płyty) że soczewka lasera drga góra dół i tak jakby próbuje ustawić ostrość.. po wielu próbach sprzęt przestaje dalej zczytywać i wyrzuca komunikat zeby zmienic plyte, jak jest zimny czasem odczyta dvd, co to może być widział ktoś coś takiego? co ciekawe laser ustawia ostrosc po zamknięciu szuflady bez płyty, tak jakby ta płyta tam była, świeci kilka razy czerwonym światłem
    tu trochę fotek sprzętuAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 6688968
    ion-tichy
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    To ze optyka próbuje szukać płyty i ogniskować się na płycie to normalne zjawisko. A to że płyty nie znajduje to już wynik uszkodzenia. Prawdopodobnie laser się skończył, niestety.
    Czy czyta CD? Jak oryginalne a jak CR-R? Czy czyta DVD jednowarstwowe, czy czyta dwuwarstwowe? Ale to tylko analiza na ile laser się skończył.
    Oczywiście przyjmuje założenie, że silnik płyty ładnie kręci i sanki tez gładko się przesuwają i oczywiście taśma sprawdzona.
  • #3 6688973
    robak73
    Poziom 11  
    na tą chwilę wygląda że wszystko czyta ale - problem chyba był gdzie indziej optyka szuka ostrosci ale plyta sie nie kreci..! jak popchnalem zaczela sie krecic (?) i wtedy płyty zaczyna czytać... póki co czyta wszystkie pod rząd sama się rozkręca itd.. dziwna sprawa.. mechanicznie nie widzę tam nic co by trzymało płytę... ale tak było .. laser się ruszał a płyta nie kręciła.... może to silniczek kręcący płytą? czemu jak kieszeń jest pusta laser usilnie szuka płyty i ustawia ostrość? coraz częściej trzeba pomóc rozpędzić się płycie.. jak już ruszy idzie dobrze, na silniku o ile dobrze sie mi udało odczytać jest 1020037 3e164209 jak dobrać silnik?
  • REKLAMA
  • #4 6692027
    Mariog
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Witam

Wymień silniczek
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #5 6693294
    robak73
    Poziom 11  
    taki mam więc plan, ale jaki mam wziąć 3 V czy 5,9V? na nim nice nie pisze... tu jest taki typ z talerzykiem wiec pewnie wezme jakis podobny ale co do Voltów to nie wiem...
  • REKLAMA
  • #6 6696118
    Mariog
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Wsadz na 5,9V
  • #7 6704355
    robak73
    Poziom 11  
    ok już zamówiłem, a jakieś sugestie jak to oryginalne rozebrać? bo rozwalić łatwo a tam pewnie cała szuflada do wyciągni ecia na części pierwsze...
  • #8 6730846
    robak73
    Poziom 11  
    Podpowie ktoś jak dobrać się do wymiany silnika dvd? jak rozebrać bezpiecznie całą kieszeń i wyciągnąć bez zniszczeń silnik?
  • #9 6732368
    ion-tichy
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    robak73 napisał:
    Podpowie ktoś jak dobrać się do wymiany silnika dvd? jak rozebrać bezpiecznie całą kieszeń i wyciągnąć bez zniszczeń silnik?

A co tu podpowiadać? Trochę logicznego myślenia i wszystko można rozłożyć i złożyć byle nie na siłę.
    Jeśli szanowny kolega ma problem na tym etapie to bez urazy, ale proponowałbym jednak przekazać sprzęt osobie mającej jakieś doświadczenie w tym względzie.
  • #10 6734980
    robak73
    Poziom 11  
    spoko poradziłem sobie.. ale zawsze ten pierwszy raz jest trudny .. dzieki wszystkim sprzet działa...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W urządzeniu PHILIPS dvp620vr pojawił się problem z odczytem płyt – laser drga i próbuje ustawić ostrość, ale płyta nie zawsze się kręci, co powoduje komunikat o konieczności zmiany płyty. Po analizie stwierdzono, że mechanizm napędzający płytę (silnik talerza) może być uszkodzony lub zablokowany, mimo że laser i optyka działają prawidłowo. Po ręcznym wprawieniu płyty w ruch odczyt staje się możliwy. Zalecana była wymiana silniczka napędzającego talerz, najlepiej o napięciu 5,9 V. Wymiana wymagała rozebrania szuflady, co udało się wykonać bez uszkodzeń dzięki ostrożności i logicznemu podejściu. Po wymianie silnika sprzęt działa poprawnie i odczytuje płyty bez problemów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA