logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba Satellite A105-S4284 - gdzie znajduje się kość biosu

stopi 22 Cze 2009 17:04 4298 12
REKLAMA
  • #1 6688856
    stopi
    Poziom 28  
    Ocena: 251
    Posiadam laptopa Toshiba Satellite A105-S4284. Wyjęta jest płyta główna, gdyż laptop padł podczas aktualizacji bios. Nie mam pojęcia gdzie jest w nim kość biosu. Jedyna jaką widzę, to 93C46, ale to nie będzie na pewno bios. Innej pamięci flash tam nie widzę. Zamieszczam zdjęcia płyty głównej z obu stron, może coś pomogą.

• REKLAMA
  • #2 6688913
    kodd
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Chciałbym w pierwszej kolejności prosić , aby kolega poinformował nas jak zachowuje się laptop po błędnym wgraniu bios-u.
  • REKLAMA
  • #3 6689024
    stopi
    Poziom 28  
    W tej chwili pokazuje się ekran "In Touch with Tomorrow. Toshiba".

Na dole widnieje "Press F2 for System Utilities or Press F12 for Boot Menu". Pasek postępu zatrzymuje się w każdym wypadku na jakiejś 1/3. Po wciśnięciu F2 pojawia się "Please Wait.." i tak zostaje (niestety), łącznie z paskiem postępu. Nic nie da się zrobić. Po wciśnięciu F12 nie dzieje się nic - po prostu nie reaguje na F12. Laptop nie może "przejść" dalej.
  • REKLAMA
  • #4 6689638
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 6689721
    farmer
    Poziom 29  
    Ocena: 43
    Platforma Inventec SanAntonio10, BIOS to układ U508 SST 39VF040 w obudowie TSOP40, powinien być w pobliżu kontrolera KBC U513 SMSC KBC1122.
  • REKLAMA
  • #6 6690547
    stopi
    Poziom 28  
    Nie widzę właśnie tam nic takiego jak SST39VF040 (tym bardziej, że z takimi kostkami spotykam się na co dzień, zarówno w rzadziej spotykanych obudowach i poznałbym bios bez problemu). Szukam kości, aby wgrać nowy bios do niego. Ja naprawiam tego laptopa, a nie go używam. Reset bateryjki nie daje zupełnie nic. Ok. Jutro jeszcze sie upewnię co do układu U508, bo może mam jakąś zaćmę po prostu i oczy nie widzą tego, co trzeba....
  • #7 6690945
    farmer
    Poziom 29  
    Ocena: 43
    Opis wzięty ze schematu, ale raczej powinien zgadzać się z rzeczywistością, najbardziej podejrzane miejsca to chyba pod czarną taśmą poniżej wejścia zasilania do płyty i miejsce pod modemem.
  • #8 6691809
    kodd
    Poziom 32  
    W większości płyt serii A105 Bios znajduje się pod modułem WiFi, a tylko w niektórych modelach zlokalizowany jest pod gniazdem PCIMA. Spotkałem się z takimi usterkami ale były one wynikiem uszkodzonej klawiatury, HDD czy napędu optycznego .W najgorszym przypadku użyciem programu "KillCmos" (pokazały się laptopy zza oceanu z hasłem). Nie wykluczam też konieczności przelutowania lub reballingu chipa(grafiki). Jeżeli chodzi o programowanie Bios-u to proponuję w pierwszej kolejności ustalić czy prawdą jest ,że klient bawił się w aktualizację Biosu. Ślady tej operacji i innych działań będą na dysku (niech klient wskaże witrynę z której pobrał plik ).
  • #9 6704496
    stopi
    Poziom 28  
    No i jest ta kość bios. Układ SST39VF080 TSOP-40. Wszystko fajnie. Ściągnąłem wsad, wylutowałem układ, zaprogramowałem nowym biosem. Wsad dostępny na stronie producenta. Wszystko się zgadza - plik ma 1MB. Programowanie przebiegło bez problemu, jak i odczyt, weryfikacja zawartości kostki. Programator Wellon VP-980, więc też nie z niskiej półki. No i... klapa. Jest tak jak było. Po naciśnięciu ESC podczas prób startu bios laptop wyświetla "No TMP or TPM has problem".

Wygląda to tak:

O co mu chodzi? :| Sprawdzałem to TPM na googlach i wynika, że to Trusted Platform Module. Jak to rozumieć? Chodzi może o coś z hasłem?

Dodano po 1 [minuty]:

Aha, do BIOSu jak nie mogłem tak nie mogę wejść nadal....
  • #10 6704797
    kodd
    Poziom 32  
    Szkoda ,że kolega nie wziął pod uwagę mojej ostatniej podpowiedzi. Zabawa z Bios-em była zbędna. Sprzęt markowy wymaga innych procedur wgrania Biosu niż tu zastosowano.
  • #11 6705780
    katar83
    Poziom 26  
    Ocena: 25
    TPM to uklad z haslami. Znany mi tylko z IBMow i HP. Moze bedziesz musial jeszcze wyczyscic ten uklad z hasel na bios etc, jak sp i pop. Ciezka sprawa, nigdy nie widzialem tej plyty :)
  • #12 6708655
    stopi
    Poziom 28  
    Domyślam się zatem, że wgranie nowego biosu w tym laptopie wiąże się z nieco większą ilością operacji, niż samo programowanie kostki, gdyż w pliku zip ze strony producenta jest jeszcze kilka innych plików oprócz samego wsadu bios, a do czegoś one muszą być przecież.... Cóż, nie zaszkodziło spróbować.
  • #13 6713661
    bozio
    Poziom 22  
    Ocena: 21
    Witam.
    To co ściągnąłeś ze strony czyli bios i reszta pików może służyć do fasha bios z pod Windows lub do przygotowania tzw. biosu ratunkowego. Choć wdaje mi się że w tym modelu takiej możliwości nie ma.
    Wg mnie samo programowanie powinno w zupełności wystarczyć.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W laptopie Toshiba Satellite A105-S4284 podczas nieudanej aktualizacji BIOS pojawił się problem z uruchomieniem – ekran zatrzymuje się na logo Toshiba, a dostęp do BIOS jest niemożliwy. BIOS jest wlutowany, a kość pamięci to układ SST39VF080 w obudowie TSOP-40, zlokalizowany pod modułem WiFi lub w pobliżu kontrolera KBC. Próba wylutowania, zaprogramowania nowym wsadem BIOS i ponownego wlutowania układu nie rozwiązała problemu – pojawia się komunikat o błędzie TPM (Trusted Platform Module), co sugeruje konieczność dodatkowych operacji związanych z modułem zabezpieczeń. W pliku BIOS ze strony producenta znajdują się dodatkowe pliki, które mogą być potrzebne do prawidłowej aktualizacji, a samo programowanie kości może nie wystarczyć. Zalecane jest także zresetowanie BIOS przez wyjęcie baterii CMOS, jednak w tym przypadku nie przyniosło to efektu. Problemy mogą wymagać specjalistycznych procedur programowania BIOS i obsługi TPM, które są charakterystyczne dla markowych laptopów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA