logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilanie wzmacniacza operacyjnego napięciem niesymetrycznym 36V - warunki?

marcinek.p 25 Cze 2009 12:54 1860 6
REKLAMA
  • #1 6701218
    marcinek.p
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam...

Wzmacniacz operacyjny z reguły zasilany napięciem symetrycznym... np +- 18V...
    A jeżeli zasilę go napięciem tylko dodatnim to mogę podać mu 36V ??? Jeśli tak to czy muszę spełnić jakieś specyficzne warunki???
  • REKLAMA
  • #2 6701427
    MamAtE
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Witam,
    marcinek.p napisał:
    Witam...

Wzmacniacz operacyjny z reguły zasilany napięciem symetrycznym... np +- 18V...
    A jeżeli zasilę go napięciem tylko dodatnim to mogę podać mu 36V ???
    tak, można zasilić jednym napięciem o podwójnej wartości.
    Choć ±18V to chyba wartość maksymalna dopuszczalna, więc lepiej trochę mniejszą wartością go zasilać - podaj tu typ tego wzmacniacza.

marcinek.p napisał:
    Jeśli tak to czy muszę spełnić jakieś specyficzne warunki???
    Przeważnie tak, a wszystko zależy od tego w jakiej konfiguracji ten wzmacniacz operacyjny ma pracować. Ale o tym nic nie wiemy ...

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 6701443
    ed-ek
    Poziom 34  
    Ocena: 42
    Możesz zasilić. Ale musisz zadbać o właściwą polaryzację wejść. Przedstawił to niedawno jony.
  • REKLAMA
  • #4 6701452
    chudybyk
    Poziom 32  
    Ocena: 295
    Tak. Można tak zasilić. Musisz jedynie przy projektowaniu pamiętać, że na wyjściu nie dostaniesz sygnału poniżej 0V, nie możesz też podać na wejście napięcia niższego niż 0V. Niektóre wzmacniacze operacyjne wymagają sygnałów wejściowych wyższych od masy a niższych od zasilania o ok. 1V lub więcej. Trzeba doczytać w datasheet-cie.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #5 6701505
    marcinek.p
    Poziom 12  

Bardziej precyzyjnie :)

Wzmacniacz nieodwracający, na wejściu 0 do 5V wzmocnienie jakieś ok 6. Czyli na wyjściu od 0 do ok 30V.

Co do typu to jeszcze się nie zastanawiałem, jak na początek mam założenia i wątpliwości do rozwiania:)
  • #6 6701552
    MamAtE
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    marcinek.p napisał:

Bardziej precyzyjnie :)

Wzmacniacz nieodwracający, na wejściu 0 do 5V wzmocnienie jakieś ok 6. Czyli na wyjściu od 0 do ok 30V.

Co do typu to jeszcze się nie zastanawiałem, jak na początek mam założenia i wątpliwości do rozwiania:)
    Dla takiej konfiguracji proponuję np. LM358, zobacz: http://www.national.com/mpf/LM/LM358.html
    Wzmacniacz jest podwójny - w jednej obudowie dwa - ale drugiego można nie używać a tylko go odpowiednio połączyć - najlepiej
    jako wtórnik i wyjście pozostawić niepodłączone, a wejście + podłączone na masę (GND).
  • #7 6703098
    marcinek.p
    Poziom 12  
    Dzięki bardzo wszystkim za odpowiedź:) Rozwiało to moje wszelkie wątpliwości... O napięciu ujemnym mowy nie ma bo 0-5V będzie przychodziło z drabinki R-2R sterowanej przez Atmegę8. Natomiast wyjście wzmacniacza wysterowywać będzie dwa tranzystory w tym jeden mocy... :) plus parę elementów do sterowania kilka odnośnie sprzężenia zwrotnego dla napięcia i prądu i prosty zasilacz gotowy :)

Jeszcze raz dziękuję za pomoc!!!

Tym niemniej temat można zamknąć.

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz operacyjny można zasilić napięciem jednostronnym o wartości podwójnej względem typowego zasilania symetrycznego, np. 36V zamiast ±18V, pod warunkiem spełnienia odpowiednich wymagań. Należy zwrócić uwagę na polaryzację wejść oraz ograniczenia sygnału wejściowego i wyjściowego – nie można spodziewać się sygnału poniżej 0V, a napięcie na wejściu musi mieścić się w zakresie od 0V do napięcia zasilania minus około 1V, co zależy od konkretnego modelu wzmacniacza i powinno być potwierdzone w dokumentacji technicznej (datasheet). Przykładowo, dla konfiguracji wzmacniacza nieodwracającego z wejściem 0–5V i wzmocnieniem około 6, wyjście może osiągać do około 30V. Jako odpowiedni model do takiego zastosowania polecany jest LM358, który jest wzmacniaczem podwójnym, z możliwością wykorzystania jednego kanału i odpowiedniego uziemienia drugiego. W praktyce sygnał wejściowy pochodzi z drabinki R-2R sterowanej mikrokontrolerem Atmega8, a wyjście wzmacniacza może sterować tranzystorami, w tym tranzystorem mocy, w układzie z elementami sprzężenia zwrotnego dla kontroli napięcia i prądu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA