logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Protokół komunikacji między kasą TETA a taksometrem ALWI - informacje

mzielin 20 Maj 2004 16:51 13108 5
REKLAMA
  • #1 651007
    mzielin
    Poziom 22  
    Ocena: 16
    Czy ktoś zna protokół komunikacji pomiędzy kasą fiskalną TETA i taksometrem ALWI ?. Mam propozycję zbudować symulator kasy fiskalnej (zainteresowani wiedzą po co). Poszukuje wszystkich możliwych informacji.
  • REKLAMA
  • #2 651622
    wisiena
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    No i jak to sobie wyobrażasz ?
    Chcesz drukować lewe paragony?
    A skąd weźmiesz logo fiskalne albo numer unikatowy kasy ?
    Przy pierwszej lepszej kontroli wsadzą Cie do paki i twojego zajebiście myślącego złodzieja taksówkarza.
    Sory stary za mocne słowa, ale trafiłeś na konstruktora kas fiskalnych (m.in dla taksówkarzy).

(M.)
  • REKLAMA
  • #3 651985
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Wszystko można obejść, jest tylko pytanie czy koszt sie zwróci. A tak teoretycznie to chciałbym wiedzieć czy np taksometr zbiera numer transakcji i czy przesyła go do kasy (wtedy można wykryć że były jakieś transakcje który nie były rejestrowane w kasie)
  • REKLAMA
  • #4 652558
    mzielin
    Poziom 22  
    Ocena: 16
    Nie zamierzam drukować lewych paragonów, problemem do zrobienia jest tylko uruchomienie taksometru bez podłączonej kasy fiskalnej. Taksometr odpytuje kasę, pamieta jej numer, nie pozwala skończyć trasy z inna kasą, itp. Podłączyłem kasę i taksometr do monitora RS (podwójnego, aby mieć pełny obraz transmisji) czyli zwykłego kompa. Zasadniczo mam pełny zrzut transmisji, ale zawsze istnieją "szczególne" przypadki, które mogły nie wystąpić.
    Sorry, wisiena, ale taksometry i kasy to stosunkowo proste, najczęściej 8 bitowe urządzenia i łatwo je "rozgryźć".
    Natomiast pozostaje sprawa legalności i używania tego urządzenia. Ile warsztatów RTV odblokowuje radia samochodowe ?, zdejmuje simlocki z telefonów GSM. Nie będę też się spierał czy facet który sprzedaje karty chipowe do tunerów satelitarnych jest przestępcą. On je tylko wytwarza, a to nie jest karalne. Tak samo jak posiadanie noża sprężynowego, czy u mężczyzn "narzędzia gwałtu".
  • REKLAMA
  • #5 652825
    Boss
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Siedzę w temacie dość mocno. Budowa jest dość prosta. Problemem staje się jednak kodoana transmisja pomiędzy kasą a taksometrem. Jeśli ktoś będzie posiadał dokumentację interfejsu to proszę o odpowiedź.
  • #6 652968
    wisiena
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Witam Panowie !!!
    Wy chyba naprawde nie wiecie za co się bierzecie. Nie chce uwłaczać waszej inteligencji i podważać doświadczenia ale nie kapuje kompletnie co wy chcecie zrobić.
    Do kolegi Boss'a. NIC NIE JEST KODOWANE !!!.
    Jeżeli na prawde chcecie to zrobić to dokładny przepis znajdziecie w rozporządzeniu Ministra Finansów. Tam konkretnie opisane jest jak urządzenia mają działać. Ja już mówiłem jestem konstruktorem jednego z nich.

(M.)
REKLAMA