Tak da się .
Przewinąć prądnice na 230V .
Tylko prąd wyjściowy spadnie o około 50 %.
Można również pobawić się regulatorem napięcia ale czy uda Ci sie podbić aż tyle z 110na 230 V to wątpie .
Inny motyw to czy wyspy nie maja przypadkiem częstotliwości 60 Hz ?, wtedy trzeba by pokombinować również z regulacją obrotów silnika spalinowego.
A może wyprostować 110 i zasilić tym napięciem UPSa (szybkie i drogie bo potrzeba będzie dobrego UPSa). Ewentualnie poszukać projektu z trafem impulsowym i falownikiem 230V/50Hz (trudne). Tak czy siak sprawność spadnie. To wszystko zakładając ze w Angli prąd jest to 110V/60Hz tak jak w Ameryce.
Jeśli to jest 110V/50Hz to wystarczy transformator.
Jednak wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/File:WorldMap_Voltage%26Frequency.png) podaje że Anglicy ma 230V/50Hz. Więc może to tylko kwestia wtyczki? Dodam że mam znajomego który chwalił się że przerabiał angielskie sprzęty a jest on w stanie najwyżej zmienić wtyczkę. Sprawdź więc co to masz za sprzęt najlepiej jakimś miernikiem.
Każda pradnica "robi" prąd 110v a, poźniej odpowiednie podłączenie "końcówek" cewek i to ma dać 220v z tym, że gdzieś tam i obowiazują herce 60, a u nas 50, więc tez nie wim co się będzie działo z podłączonym sprzętem- czy coś odczuje. I dlatego szukam odpowiedzi jak i co połączyć aby uzyskać 220v.
To ja może z innej strony, w UK dosyć popularne jest zasilanie elektronarzędzi napięciem 110V głównie ze względu na kradzieże a i urządzenia są trochę tańsze. Jeżeli chcemy zasilić sprzęt z 230V potrzebny jest autotransformator (ceny od 800zł w górę w zależności jaką ma mieć moc). Podaj oznaczenia agregatu żeby można było sprawdzić jego możliwości czyli dane techniczne. Ogólnie UK ma 230V/50Hz, z tego co spotkałem to zwykle jedna faza zasilająca budynek z bezpiecznikiem na 80A dla przykładu) oraz inny układ wtyczek czy też łączenia gniazd. Pozdrawiam
Mam do "rozgryzienia" przeróbkę agregatu prądotwórczego "Onan 4000"z amerykańskiego samochodu kempingowego kamperem zwanym. Z pewnych względów klientowi muszę "przepiąć" czy przerobić prądnicę tak aby dawała nie 110v, a 220v.
✨ Agregat spalinowy zakupiony w Anglii wytwarza napięcie 110V, co budzi pytanie o możliwość przeróbki na 230V. Przeróbka polegałaby na przewinięciu prądnicy na 230V, jednak skutkuje to spadkiem prądu wyjściowego o około 50%. Alternatywnie można zastosować autotransformator na wyjściu agregatu, co eliminuje konieczność modyfikacji prądnicy. Warto zwrócić uwagę na częstotliwość sieci – w USA i niektórych krajach 110V występuje przy 60Hz, podczas gdy w Polsce i UK standardem jest 230V/50Hz. W UK zazwyczaj jest 230V/50Hz, a sprzęt 110V może wynikać z innego układu wtyczek lub zabezpieczeń. Można też rozważyć prostowanie napięcia 110V i zasilanie UPS-em, choć jest to kosztowne i wiąże się ze spadkiem sprawności. Przykładem agregatu wymagającego przeróbki jest model Onan 4000 z amerykańskiego kampera, gdzie konieczne jest dostosowanie napięcia wyjściowego do 220V. W praktyce najprostsze i najbezpieczniejsze rozwiązanie to użycie autotransformatora lub dokładne sprawdzenie parametrów agregatu miernikiem przed podjęciem działań. Wygenerowane przez model językowy.