logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lodówka Haier HRF-368/2 - wyświetlacz nie działa, chłodzenie nieaktywne, światło działa

KaziuWichura 28 Cze 2009 13:49 6145 10
REKLAMA
  • #1 6713674
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    Ocena: 33
    Na wyświetlaczu czarno. Zgasł. Lodówka i zamrażarka nie chodzą. Ale gdy otwiera się drzwiczki, światło się zapala. Co to może być?
  • REKLAMA
  • #2 6714019
    wiesiekba
    Specjalista AGD
    Ocena: 791
    Prawdopodobnie zasilanie na module.
  • REKLAMA
  • #3 6724630
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    No to tak..wyciągnąłem płytkę (moduł?)..wylutowałem transformator, sprawdziłem - dobry. Sprawdziłem te dwa przekaźniki - wydaja się dobre. Wlutowałem spowrotem i zadziałała, ale tylko na 10 minut. Dalej ciemno..
  • #4 6724893
    wiesiekba
    Specjalista AGD
    Zrób fotki tego modułu, sprawdź stabilizator napięcia i czy są jakieś napięcia na kondensatorach.
  • #5 6725068
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    Zdjecia:
    Lodówka Haier HRF-368/2 - wyświetlacz nie działa, chłodzenie nieaktywne, światło działa

Napięcia na kondensatorach są i stablilizator dawał wczoraj 5V jak miał dawać.
  • REKLAMA
  • #6 6725982
    wiesiekba
    Specjalista AGD
    Wczoraj przed naprawą czy jak już działała były te napięcia?
  • #7 6726284
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    Ale co? Wlutowalem, posprawdzalem i wszystko bylo ok ...
  • REKLAMA
  • #8 6728522
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    Jednak to wszystko co na zdjeciu okazało sie sprawne. Uszkodzony jest na 99% ten sterownik? z wyświetlaczem. Prawdopodobnie jest gdzieś zwarcie, bo jak podłączyłem zewnętrzne zasilanie, to bral chyba ponad 4A. Nie dam sobie sam z tym rady..Niestety nie wiem gdzie tego szukać, bo Haier to chyba mało znana firma, a w serwisie raczej będzie drogo..jak tego w ogóle szukać?
  • #9 6729108
    wiesiekba
    Specjalista AGD
    To zrób fotki dobrej rozdzielczości tego drugiego modułu obie strony.
  • #10 6732957
    KaziuWichura
    Poziom 24  
    Lodówka Haier HRF-368/2 - wyświetlacz nie działa, chłodzenie nieaktywne, światło działaLodówka Haier HRF-368/2 - wyświetlacz nie działa, chłodzenie nieaktywne, światło działaLodówka Haier HRF-368/2 - wyświetlacz nie działa, chłodzenie nieaktywne, światło działaLodówka Haier HRF-368/2 - wyświetlacz nie działa, chłodzenie nieaktywne, światło działa

Tył trochę kiepski, bo teraz w nocy robiłem, ale wygląda bardzo ładnie..w ogóle cały na oko wygląda ładnie..
  • #11 6775490
    wiesiekba
    Specjalista AGD
    Sprawdź kondensatory na zasilaniu może któryś ma przebicie.

Podsumowanie tematu

✨ Lodówka Haier HRF-368/2 ma problem z wyświetlaczem, który pozostaje czarny, oraz z nieaktywnością chłodzenia i zamrażarki, mimo że światło w środku działa po otwarciu drzwi. Podejrzenie padło na moduł sterujący i zasilanie na nim. Po wyjęciu i sprawdzeniu transformatora oraz przekaźników, które okazały się sprawne, moduł działał tylko przez krótki czas. Sprawdzono stabilizator napięcia i kondensatory, które dostarczały prawidłowe napięcia (5V). Podejrzewa się uszkodzenie sterownika z wyświetlaczem, możliwe zwarcie powodujące pobór prądu powyżej 4A przy zewnętrznym zasilaniu. Zalecane jest dokładne sprawdzenie kondensatorów na zasilaniu pod kątem przebicia. Wskazano również potrzebę wykonania zdjęć modułów w celu dalszej diagnostyki. Ze względu na małą popularność marki Haier, znalezienie serwisu może być trudne i kosztowne.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA