logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lodówka Haier HTF-456DN6 - Wentylator nie działa, napięcie na kostce spada

blazejjakoniuk 19 Cze 2024 08:32 1476 4
REKLAMA
  • #1 21124444
    blazejjakoniuk
    Poziom 2  
    Czołem!
    Na wstępie zaznaczę, że jestem totalnym laikiem w sprawach elektroniczno-elektrycznych, więc proszę o wyrozumiałość. Mam problem z lodówką Haier HTF-456DN6 (tabliczka znamionowa w załączeniu). Kilka dni temu zauważyłem, że lodówka wyświetla 15 °C w komorze chłodziarki i -18 °C w komorze zamrażarki. Sprawdziłem termometrem temperaturę w komorze chłodziarki i okazało się, że lodówka wyświetla ją prawidłowo.

Przejrzałem forum pod kątem podobnych przypadków i dotarłem do możliwej przyczyny, tj. uszkodzenia wentylatora. Rozebrałem więc co trzeba w lodówce i dotarłem do wentylatora (foto w załączniku) - okazało się, że po włączeniu zasilania wentylator nie pracuje. Wymontowałem go i sprawdziłem na krótko podłączając do zasilacza 12V - sam wentylator okazał się sprawny.

Pożyczyłem więc od szwagra miernik i sprawdziłem napięcie na kostce, do której podłącza się wentylator w lodówce (strasznie trudno było mi tam się dostać, aby poprawnie to zrobić). Okazało się, że dwukrotnie na mierniku pojawiało się napięcie 12V i stopniowo spadało niemal do zera. Więcej razy nie udało mi się złapać 12V. Myślę, że problemy z zasilaniem mogą powodować niedziałanie wentylatora.

Co może być przyczyną tego stanu rzeczy? Co dalej mogę zrobić? Co wymienić, aby rozwiązać ten problem?
    Tabliczka znamionowa lodówki Haier HTF-456DN6. Etykieta wentylatora Nidec z danymi technicznymi.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21124483
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 963
    Kondensator rozruchowy wentylatora wyschł na płycie od sterowania? Zmierz omomierzem wentylator. Jak będzie ok, szukaj w bebechach na płycie. Może być tak, że wentylator nie działa cały czas, a jest sterowany z płyty w zależności od sygnałów z czujnika temperatury i jak temperatura jest ok, to napięcie celowo spada, żeby zaoszczędzić energię, więc nie musi to być usterka. Możesz też podmienić wiatrak, bo coś jest na rzeczy, bo są one bardzo drogie 311,00zł - 223,00zł, a jak coś jest drogie, to zazwyczaj pada właśnie.
    https://north.pl/us-freezers/czesci-haier/cze...56dn6-lodowki-haier,0,HTF456DN6,m3195861.html
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21124552
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 431
    blazejjakoniuk napisał:
    Okazało się, że dwukrotnie na mierniku pojawiało się napięcie 12V i stopniowo spadało niemal do zera.
    Wentylator jest sterowany sygnałem PWM.
    blazejjakoniuk napisał:
    jestem totalnym laikiem w sprawach elektroniczno-elektrycznych
    Więc nic nie zdiagnozujesz, możesz "na pałę" wymienić wentylator, a jak nic nie da to moduł, itd. itp.
  • REKLAMA
  • #4 21124574
    blazejjakoniuk
    Poziom 2  
    >>21124483
    Obecnie w komorze chłodziarki jest temperatura 26 stopni więc zakładam, czujniki dałyby odpowiedni sygnał aby chociaż wiatrak ruszył, a wydaje mi się, że przy tak wysokiej temperaturze działałby raczej na pełny obrotach.
    Sprawdzenia działania wiatraka w lodówce dokonywałem przy zamkniętym czujniku otwarcia drzwi więc wyłączenie się wiatraka nie jest spowodowane otworzeniem drzwi lodówki.
    Usterka jest oczywista ponieważ na 100% wiatrak wcale nie działa, w komorze chłodziarki jest wysoka temperatura, zamrażarka chłodzi. Zimne powietrze nie jest rozprowadzane po komorze chłodziarki.
    W międzyczasie dopadłem zamiennik wiatraka właśnie z north, podłączyłem i w lodówce też nie działa, a na krótko po podłączeniu do zasilacza 12 V działa bezproblemowo. Tak jak oryginalny.

Dodano po 2 [minuty]:

>>21124552 Tak, doczytałem wcześniej, że jest PWM ale obecna temperatura w chłodziarce wynosi 26 stopni i w takiej sytuacji wentylator powinien co najmniej ruszyć. Wymiana wentylatora nic nie daje - zamiennik też nie rusza a po podłączeniu na krótko działa normalnie, tak jak oryginalny.
    Czy mógłbyś podpowiedzieć jaki moduł byłby do wymiany? Modułu zasilania do tego modelu na North nie znalazłem :/
REKLAMA