logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Dual CV 1500 RC - brak dźwięku, napięcie 32V na wejściu

jaroel 28 Cze 2009 17:54 1253 3
REKLAMA
  • #1 6714637
    jaroel
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Witam, wzmacniacz jak w temacie, przyczyny uszkodzenia brak, stan aktualny - sprzęt się włącza, słychać załączenie przekaźników (chyba końcówki mocy i ciche "bąknięcie głośników))po podłączeniu źródła dźwięku na podłączonych głośnikach cisza zupełna, na słuchawkach słychać burczenie i nic więcej, przyciski sterowania reagują, podłączyłem mp3-kę jako źródło dźwięku pod wejście do końcówki mocy by wyeliminować uszkodzenie końcówki - mp3 spalone - okazało się że jest tam napięcie 32v :cry:.Proszę o sugestie co i jak sprawdzić..
  • REKLAMA
  • #2 6714683
    Krzysztof L.
    Poziom 34  
    Ocena: 153
    Na początek: zasilacze, stabilizatory, pojemności separujące, itp. rzeczy dotyczące przedwzmacniaczy - do sprawdzenia.

Jeżeli nie masz schematu (który oczywiście może być pomocny), to sprawdź w bazie schematów audio na forum.
  • REKLAMA
  • #3 6716117
    jaroel
    Poziom 14  
    No niestety schematu nie mam i jest w tym sprzęcie kilka rzeczy które wydają mi się nietypowe niż w innych wzmacniaczach - no ale jestem zupełnie początkujący..
    Najgorsze jest to że w sprzęcie ktoś już grzebał i np. czy tak może być że dwa kondensatory po 10000uF każdy są połączone szeregowo?Zwykle widziałem w innych wzmacniaczach że każdy na osobny kanał..Jasności też nie mam (brak oznaczeń na płytkach) co do prawidłowego podłączenia w miejscu wyboru zasilania 115/230-240V - nie ma tu typowego przełącznika czy wyjmowanych bezpieczników.Brak też dwóch kondensatorów(tak myślę) typu 0,047uF/230V - puste miejsca są po nich.
    Dodam że bezpieczniki są całe i się nie palą.
    Jutro postaram się wrzucić jakieś fotki, może ktoś coś dojrzy czego ja nie widzę w mojej "początkowości" :)
  • #4 6857396
    jaroel
    Poziom 14  
    Rezygnacja z naprawy(wzmacniacz poszedł w inne ręce), dziękuję za pomoc, można zamknąć.
REKLAMA