logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego dioda LED zmienia kolor z niebieskiego na czerwony po przeniesieniu?

EpSoNDX 01 Lip 2009 02:23 5704 14
REKLAMA
  • #1 6724678
    EpSoNDX
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    witam. Myślę że zakładam post w prawidłowym dziale, jeśli nie to proszę o jego przeniesienie.

mam takie pytanie związane z diodą LED... Poprzednio znajdowała się w głośnikach komputerowych i świeciła na niebiesko, teraz wmontowałem ją do innych głośników bo w tych się spaliła a tamte są popsute i teraz świeci na czerwono? :\ Jak to możliwe? Wytłumaczy mi to ktoś? :] Z góry dzięki...
  • REKLAMA
  • #2 6724842
    chudybyk
    Poziom 32  
    Ocena: 296
    Zapowiada się ciekawie. ;-) Gdyby znowu zmieniła kolor, to daj znać koniecznie. :-D
    Dzięki Tobie mój dzień zaczął się wesoło.
    Pozdrawiam!
  • #3 6725081
    Jaduda
    Poziom 32  
    Ocena: 196
    EpSoNDX napisał:
    ...bo w tych się spaliła...
    EpSoNDX napisał:
    ...teraz świeci na czerwono?...
    I sam sobie odpowiedziałeś :D
  • REKLAMA
  • #4 6725784
    EpSoNDX
    Poziom 16  
    hah... ;] no wcześniej świeciła na niebiesko teraz ją podłączyłem do innych głośników i świeci na czerwono :| chciałem się dowiedzieć jak to możliwe
  • #5 6725826
    Stary1952
    Poziom 32  
    Ocena: 242
    Ta dioda ma dwie nóżki , czy może więcej ?
  • #6 6725896
    etezet
    Poziom 26  
    Ocena: 129
    Pewnie dioda RGB ;]
  • REKLAMA
  • #7 6726120
    wolek14
    Poziom 31  
    Ocena: 81
    Cytat:
    dopływa do niej za duże napięcie

Od kiedy to napięcie płynie?

Ja słyszałem (czytałem) że kolor światła jaki emituje Dioda LED jest zależny od składu półprzewodnika z jakiego została wykonana...

Czy coś takiego jest zgodne z prawdą?
  • #8 6726173
    001011
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    W normalnych warunkach czyli jak jest podawane do niej napiecie zgodne z jej prametrami 3V 5V a świecić bedzie na czaerwno kazda jak podaz do niej za duze napiecie przetestuj i podpowiedz tylko nie takie zeby ja odrazu spaliło.A co do tego ze napiecie "płynie" uzywa kolega czasami metafor :)?

[Mam nadzieję, że żartujesz. Regulamin, punkt 12, 15. Mariusz Ch.]
  • REKLAMA
  • #9 6726201
    wolek14
    Poziom 31  
    Ocena: 81
    Używam kolego używam, lecz zważywszy na fakt że są tutaj osoby które chcą się czegoś nauczyć używam poprawnego słownictwa by nie weszło im w nawyk mówienie że napięcie płynie...
  • #10 6728253
    001011
    Poziom 11  
    Pomijając pisownie która tak bardzo kolegę irytuje....to jednak świeci tak jak mówiłem prawda?? a Autorowi tematu właśnie chodziło o wyjaśnienie dlaczego tak się dzieje.

Moderowany przez Mariusz Ch.:

Nieprawda. Kolor emitowanego światła jest ściśle związany z procesem technologicznym wytwarzania struktury półprzewodnikowej. I żeby jeszcze bardziej oświecić, to LED jest zasilana prądowo. Przed wysłaniem odpowiedzi należy sprawdzić jej poprawność. Wcześniej prosiłem o uzupełnienie wiedzy teoretycznej i wniosek podtrzymuję. Od tej chwili za notoryczne "wciskanie ciemnoty" będę rozdzielał nagrody regulaminowe. Regulamin, punkt 12.

• #11 6728287
    artis666
    Poziom 26  
    Ocena: 34
    A może ta dioda jako kawałek plastiku jest taka szara ( jakby matowa, nie przezroczysta) ?? Może to jest dioda, która ma wewnątrz 2 diody połączone odwrotnie, i kolor tej diody zmieniamy zmieniając polaryzację ? Dla pewności daj zdjęcie,
    akurat diodami bawię się już ładnych parę lat i takie cuda nigdy mi się nie działy, chyba, że tak jak mówię była to dioda 2 kolorowa.

Dodano po 3 [minuty]:

I nie ma czegoś takiego że dioda świeci na niebiesko, a jak dostanie "w dupę" 5V zaczyna świecić na czerwono. Co by to miało być, koło ratunkowe ? Chyba że czerwony był tylko żar wypalonego półprzewodnika ;]
  • #12 6728370
    001011
    Poziom 11  
    A jak powiem ze zacznie świecić sie na ciemny pomarańczowy to się kolega zgodzi??

Moderowany przez Mariusz Ch.:

Nie zgodzę się. Jeszcze trochę poczytam rewelacji i zacznę świecić na fioletowo. ;)

• #13 6728438
    artis666
    Poziom 26  
    Ocena: 34
    001011 napisał:
    A jak powiem ze zacznie świecić sie na ciemny pomarańczowy to się kolega zgodzi??

Dioda LED podczas przepływu prądu wytwarza światło, którego kolor zależy od budowy diody. Trochę teorii. Zacznie świecić, na pomarańczowo nawet na czerwono. Ale czy aby tak jasno jak powinna? A kolego zmierz sobie wtedy jaki prąd płynie przez diodę, i sprawdź czy aby przypadkiem się nie przegrzewa. W tej sytuacji dioda jest uszkodzona.
  • #14 6728932
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1699
    Prawdą jest, że diody czasami zmieniają kolor jeśli są zasilane zbyt dużym prądem. Kto chce niech sprawdzi - matowa dioda zielona podłączona bezpośrednio do baterii CR2032 zaświeci na żółto. Nie polecam zbyt długo tak zasilać diody, ale na krótką chwilę, żeby się przekonać - można.

Jednak żeby dioda niebieska zmieniła kolor na czerwony to pierwsze słyszę. Kiedyś była taka reklama - tam jak pasek zmieniał kolor to oznaczało, że mamy twardą wodę - może i w tym wypadku ma to zastosowanie? ;)
  • #15 6730270
    EpSoNDX
    Poziom 16  
    hah ;D racja.... mam twardy prąd w domu <lol2>

a tak na poważnie teraz ta dioda jest zasilana mniejszym prądem właśnie. Z wyglądu jest jak zwykła dioda przeźroczysta z dwoma nóżkami... Tyle że made in china pewnie, po nich to się można wszystkiego spodziewać ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zmiany koloru świecenia diody LED z niebieskiego na czerwony po przeniesieniu jej do innego głośnika. Wyjaśniono, że kolor światła emitowanego przez diodę LED zależy od materiału półprzewodnikowego, z którego jest wykonana, oraz od polaryzacji i parametrów zasilania. Możliwe, że dioda jest dwukolorowa (np. RGB) i zmiana polaryzacji powoduje zmianę koloru. Inna przyczyna to uszkodzenie diody lub zasilanie jej prądem o niewłaściwej wartości, co może prowadzić do zmiany barwy światła lub przegrzania. Wskazano, że diody nie zmieniają koloru w normalnych warunkach pracy, a zmiana koloru na czerwony może świadczyć o uszkodzeniu lub nieprawidłowym podłączeniu. Zalecane jest sprawdzenie polaryzacji, parametrów zasilania oraz ewentualne zmierzenie prądu płynącego przez diodę. W dyskusji pojawiła się także uwaga, że diody LED mają zwykle dwie nóżki i ich kolor jest stały, chyba że są to diody wielokolorowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA