logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć odtwarzacz mp3 do radia Ford 5000 RDS Eon?

macmerkur 05 Lip 2009 16:47 4071 0
REKLAMA
  • #1 6741797
    macmerkur
    Poziom 2  
    To mój pierwszy post na tym forum, więc pozwolę sobie przy okazji przywitać wszystkich i podziękować za wiedzę, z której miałem okazję korzystać do tej pory jako odwiedzający.

Temat, który chcę podjąć był już poruszany, lecz było to jakiś czas temu i nie dał on konkretnej odpowiedzi, ale kilka wskazówek. Chciałbym zapytać o podłączenie odtwarzacza mp3 do radia samochodowego Ford 5000 RDS Eon.
    Czy od ostatniego postu (chyba początek 2007 roku) komuś udało się podłączyć mp3 do tego urządzenia? Czy mógłby się podzielić wrażeniami?

Sam próbuję na kilka sposobów (ograniczonych jako, że o elektronice wiedzę mam kiepską).

- adapter kasetowy - tragedia... syczy, gra cicho, szumi, jęczy... już lepiej jechać przy zgaszonym radiu :]

- line-in - odpada... bo nie ma :]

- modulator antenowy - temat, który wykopałem na nieocenionej stronie www.studio24.prv.pl. Czy ktoś z was stosuje takie urządzenie z 5000RDS? czy warto kupić coś takiego (sam niestety nie umiem takiego skonstruować). Jaki model?

- transmiter am/fm - tu lepiej, bo stosowałem go z iPodem. Jakość była do zaakceptowania, ale wkurzająca jest konieczność pamiętania o doładowaniu baterii transmitera i największa wada - wybór albo ładowanie iPoda albo transmiter :[ Na dłuższej trasie - klapa.

- gniazdo CD changer'a - tu upatruję możliwości rozwiązania. Wiem już, że któreś dwa piny odpowiedzialne są za przenoszenie sygnału z obu kanałów, reszta to sterowanie i zasilanie (?). Problem w tym, że po pierwsze pinów jest dwanaście, a na studio24.prv.pl nie znalazłem opisu pinów tego złącza. Druga sprawa - samo podpięcie kabla nie uruchomi trybu AUX, bo radio (podobno, ale mam co do tego wątpliwości) musi wykryć działające urządzenie typu CD Changer. Czy ktoś z Was posiada opis pinów konektora CD Changera? Czy wiecie jak oszukać radio tak by bez tajemnej wiedzy elektronicznej zmusić je do odebrania sygnału z iPoda?

Podpowiedzcie proszę jak mogę kombinować dalej. Proszę też wybaczcie jeśli moje pytania są zbyt trywialne - zrozumcie, nie jestem elektronikiem :]

Dodano po 17 [minuty]:

OK. Temat chyba można zamknąć - niedawno pokazały się np. na Allegro urządzenia podłączane do gniazda CD Changera:

Nie sądzicie, że odrobinę za drogie? ;]

Moderowany przez damiancz:

Regulamin pkt 10.11 zabrania podawania linków do aukcji - usunęłem. Każdy użytkownik ma możliwość zamknięcia swojego tematu do tego służy ikonka kłódki

• REKLAMA
REKLAMA