logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony Ericsson T630 - słaba słyszalność rozmów mimo głośnych dzwonków, co sprawdzić?

jacekwozniak 05 Lip 2009 20:18 2312 5
REKLAMA
  • #1 6742581
    jacekwozniak
    Poziom 11  
    Ocena: 48
    Witam serdecznie mam telefon SE T630 i od jakiegoś czasu mam z nim pewien problem,jak z kimś rozmawiam to ja bardzo słabo słyszę kto coś do mnie mówi z drugiej strony i jak w dość dużym hałasie to nie usłyszę kompletnie nic wtedy,wymieniałem już nawet w nim głośnik ale to i tak nic nie dało ja juz nawet myśle że to chyba coś na płycie głównej będzie uszkodzone lub jeszcze coś innego ale tego nie mogę stwierdzić wiec proszę o waszą pomoc w tym temacie co to może być i jak to można bardziej dokładnie zdiagnozować lub sprawdzić co jest w nim popsute,chce powiedzieć jeszcze że dzwonki w nim sa bardzo głośne wiec głośnik będzie raczej sprawny.Proszę was o odpowiedz pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 6742603
    rafalrms
    Poziom 18  
    Ocena: 46
    nie jest przypadkiem ściszony?,sprawdż go w trybie serwisowym:
    > * < < *<*
  • REKLAMA
  • #3 6742646
    yamauchi
    Poziom 11  
    Nie znam dokładnie tego telefonu, ale mogę powiedzieć o podobnych przypadkach w telefonach Motorola. Otóż zazwyczaj głośnik nie odpowiada za sygnał dzwonków, więc może z tym nie mieć nic wspólnego, gdyż tym zajmuje się buzzer, natomiast na płycie głównej telefonu przy głośniku powinien znajdować się mały filtr z kondensatorów i rezystorów lub cewek podgrzanie go jakąkolwiek aparaturą do elementów smd poprawiało dźwięk z głośnika. To była najczęstsza wada(zimny lut), ale nie musi być jedyną i przyczyn może być wtedy wiele.
  • REKLAMA
  • #4 6744104
    Kubiak19
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Pewnie wzmacniacz audio jest walnięty.

Pozdro.
  • REKLAMA
  • #5 6748561
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1037
    Przede wszystkim sprawdź czy nie ściszony (jak radzono wyżej), podczas rozmowy wciskaj klawisze boczne aż do uzyskania odpowiedniego poziomu dźwięku. Jeśli jest na maksimum i nadal jest cicho - to trzeba wstepnie wygrzać n610 (wzmacniacz audio) i n610, a potem wymienić jeśli nie pomaga. n610 Pasuje praktycznie od każdego klasycznego SE. Przy okazji warto sprawdzić przetwornicę zasilającą ten wzmacniacz, żeby bez potrzeby go nie wymieniać, jest to układ n601 i podnosi napięcie dla wzmacniacza do 5V aby uzyskiwać wiekszą moc audio.
  • #6 6923102
    jacekwozniak
    Poziom 11  
    Ocena: 48
    Witam telefon naprawiony w salonie GSM temat uważam za zakończony Pozdrawiam.
REKLAMA