logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak długo ładować akumulator 6V 12Ah w zabawce samochodziku?

mmmk 06 Lip 2009 21:13 49789 11
  • #1 6746327
    mmmk
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Witam, mam taki problem: kupiłem dziecku używany samochodzik zabawkę na silniczek napędzany z akumulatora 6v12Ah. Do samochodziku dołączona była ładowarka sieciowa, na której znajdują się następujące napisy: INPUT:230v≈50-60 Hz
    OUTPUT: 6v-0,8A 4,8VA
    Pytanie brzmi jak długo należy ładować akumulator?
    z góry dziękuję za odpowiedź.
  • Pomocny post
    #2 6746355
    Lukasz
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    A nie ma nic na ten temat w instrukcji :?:. Przy tym prądzie ładowania i mocno rozładowanym akumulatorze wychodzi 15 godzin.
  • #3 6746358
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 642
    Witam
    Jeżeli akumulator ma pojemność 12Ah, to ładuj przynajmniej 15 godzin. Można i 16.
    Pozdrawiam
  • #4 6746403
    mmmk
    Poziom 10  
    Instrukcji nie mam , za odpowiedź ślicznie dziękuje. Mam jeszcze jedno pytanie: czy przez połączenie równolełe dwóch akumulatorów 6v12Ah zwiekszy się moc i długość pracy zabawki ?
  • #5 6746915
    sebek3
    Poziom 30  
    Ocena: 342
    Tak, przy połączeniu równoległym pojemność zwiększa się. Jednak muszą to być dokładnie te same akumulatory, o takim samym napięciu.
  • #6 6746987
    mmmk
    Poziom 10  
    Dzięki.Rozumiem, że po podłączeniu drugiego akumulatora czas ładowania wydłuży się do 30 godzin. Chyba,że kupię inną ładowarkę.
    Może mógłby mi ktoś poradzić jaką kupić ?
  • #7 6758089
    Meher
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Oznaką końca ładowania takiego akumulatora jest osiągnięcie podczas ładowania napięcia 7,25 V.

Chyba że akumulator jest zasiarczony (stał długo rozładowany) to takie napięcie będzie mylące. W takim przypadku należy ładować taki akumulator pomimo osiągnięcia takiego napięcia.

Polecam ładowarkę: LC-2301
    Ładowarka do bezobsługowych akumulatorów AGM (żelowych) o napięciu 6 volt i pojemności od 7 Ah do 20 Ah.
    Znalazłem na www.gestor.pl ale pewnie na allegro też są:)
  • #8 6760547
    mmmk
    Poziom 10  
    Dzięki za pomoc
  • #9 6910998
    ata251
    Poziom 2  
    Ocena: 6
    witam was,ja mam ten sam problem albo gorszy kupilam dziecku taki samochodzik w sklepie podczas zakupu akumulator byl wcale nie naladowany pani powiedziala ze tak maja gdy sa nowe i trzeba go ladowac 15h i zacznie autko dzialac,tak zrobilam autko zaczelo dzialac ale teraz po naladowaniu autko jedzie 100 m i koniec juz nawet muzyczka nie gra ,co jest przyczyna musze kupic nowy akumulator czy co ja mam zrobic pomozcie dodam ze dziecko cieszylo sie autkiem od maja i juz nie dziala
  • #10 6911376
    Stary1952
    Poziom 32  
    Ocena: 242
    ata251 napisał:
    witam was,ja mam ten sam problem albo gorszy kupilam dziecku taki samochodzik w sklepie podczas zakupu akumulator byl wcale nie naladowany pani powiedziala ze tak maja gdy sa nowe i trzeba go ladowac 15h

Witam .
    Pani w sklepie dobrze powiedziała ( prawdopodobnie nie wiedziała , że akumulator jest do niczego ) , ja bym próbował reklamować w ramach gwarancji , jak się nie uda trudno trzeba kupić nowy . :cry:
    Pozdrawiam .
  • #11 6914334
    ata251
    Poziom 2  
    Ocena: 6
    ok dziekuje za odpowiedz a prosze jeszcze mi podpowiedziac jaki kupic zeby byl dobry i zeby autko jak najdluzej jezdzilo chodzi mi o czas zabawy w godzinach i czym go ladowac?
  • #12 6914919
    Stary1952
    Poziom 32  
    Ocena: 242
    ata251 napisał:
    jaki kupic zeby byl dobry i zeby autko jak najdluzej jezdzilo chodzi mi o czas zabawy w godzinach i czym go ladowac?

Można kupić akumulator o większej pojemności , ale trzeba zwrócić uwagę na gabaryty , czyli taki żeby się zmieścił w zasobniku autka .
    Co do ładowarki to kol. Meher w swoim linku pokazał odpowiedni , nawet jak na swoje parametry niezbyt drogi . :D
    Pozdrawiam .

Podsumowanie tematu

✨ Akumulator 6V 12Ah do zabawkowego samochodziku powinien być ładowany prądem około 0,8A przez około 15 godzin, co wynika z pojemności i parametrów dołączonej ładowarki (OUTPUT: 6V-0,8A). Brak instrukcji wymaga stosowania ogólnych zasad ładowania akumulatorów o tej pojemności. Połączenie równoległe dwóch akumulatorów 6V 12Ah zwiększa pojemność i wydłuża czas pracy zabawki, ale wymaga identycznych akumulatorów o tym samym napięciu. W takim przypadku czas ładowania może się wydłużyć do około 30 godzin, chyba że zastosuje się ładowarkę o wyższych parametrach. Jako wskaźnik zakończenia ładowania podano osiągnięcie napięcia 7,25 V, choć w przypadku akumulatorów zasiarczonych może być konieczne dłuższe ładowanie. Polecana jest ładowarka LC-2301 przeznaczona do bezobsługowych akumulatorów AGM 6V o pojemności 7-20Ah. W przypadku problemów z krótkim czasem pracy zabawki po naładowaniu, możliwa jest konieczność wymiany akumulatora na nowy o większej pojemności, przy jednoczesnym zachowaniu odpowiednich wymiarów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA