logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kosa spalinowa Stiga - jak naprawić po zgaśnięciu i utracie mocy?

levkin 07 Lip 2009 18:35 17771 9
REKLAMA
  • #1 6749715
    levkin
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Kosa Stiga pracowała na wysokich obrotach (koszenie chaszczy) traciła co jakiś czas moc po czym wracała na obroty aż w końcu zgasła i już nie daje się odpalić.Podejrzewam że przyczyną awarii mógł być brudny filtr powietrza (naprawdę syf).
    Proszę o wskazówki dotyczące naprawy.
  • REKLAMA
  • #2 6750014
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 6750086
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 6753831
    levkin
    Poziom 11  
    Świeca daje iskrę.Wstrzyknąłem paliwo do cylindra ale kosa nadal milczy.Co można by jeszcze zadziałać?
  • #5 6754054
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 6763992
    levkin
    Poziom 11  
    Tłok w cylindrze chodzi bez oporów.Patrząc od strony tłumika widoczna jest na cylindrze ryska,natomiast patrząc od strony gaźnika widać przypalenie na tłoku...
  • #7 6764031
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 6954876
    Mirek_Gab
    Poziom 13  
    Ocena: 115
    Pozwólcie ,że podłącze się pod temat.Moja kosa z kolei odpala ale po dodaniu"gazu" dusi się a jak dłużej przytrzymam gaz to gaśnie.Co to może być?
  • #9 6956002
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 6957337
    Mirek_Gab
    Poziom 13  
    Ocena: 115
    Witam.Rozebrałem gaźnik ,przedmuchałem sprężonym powietrzem ale niestety nic to nie pomogło :(

Podsumowanie tematu

✨ Kosa spalinowa Stiga traciła moc podczas pracy na wysokich obrotach, a następnie zgasła i nie chciała się ponownie uruchomić. Podejrzewano zabrudzony filtr powietrza, który zalecano wyczyścić lub wymienić. Sprawdzono świecę zapłonową, która dawała iskrę, oraz wstrzyknięto paliwo do cylindra – bez efektu uruchomienia silnika, co wskazywało na problem mechaniczny. Po zdjęciu tłumika stwierdzono obecność rys na cylindrze oraz przypalenia na tłoku, co sugerowało uszkodzenie gładzi cylindra i tłoka. Wskazano konieczność rozebrania silnika i dokładnej inspekcji elementów. W osobnym wątku opisano problem z duszeniem się silnika po dodaniu gazu, gdzie zalecano czyszczenie gaźnika, jednak nawet po rozebraniu i przedmuchaniu sprężonym powietrzem problem pozostał nierozwiązany.
REKLAMA