logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy przelutowanie kości pamięci naprawi dysk WD800JB-00JJC0?

PitereQ_ 07 Lip 2009 18:55 2521 2
REKLAMA
  • #1 6749778
    PitereQ_
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam!

Zasilacz spalił mi dwa układy scalone na elektronice dysku WD80GB. Zanabyłem bardzo podobny z tej samej gamy.

Mój dysk:
    MDL:WD800JB-00JJC0,
    Date: 14 mar 2005,
    DCM: ESBHCTJCH.
    Numer elektroniki: 2060-701292-000 REV A,

dawca:
    MDL: WD800JB-00JJC0,
    date: 21 mar 2005,
    DCM: DSBHCTJAA,
    numer elektroniki ten sam ja w moim.

Doczytałem się z kilku tematów, że:

1.Seria dysków musi się zgadza aby zrobić transplantacje.
    2.1na5 dysków WD z procem marvell zadziała, reszta ma zjarany przedwzmacniacz.
    3. Trzeba przelutować kość pamięci.

Trochę kosztowało mnie wyczekanie na dawcę, ale udało się. Dziś sprawdziłem czy w ogóle zagada aby wyeliminować spalony przedwzmacniacz i dysk ruszył, ale... Jest widziany w biosie jako WD800JD-00JNA0 i na początku głowica stuka 3 razy potem przestaje. Chciałem sprawdzić czy winda będzie go widzieć, ale nawet się nie uruchomiła.

Teraz pytanie czy przelutowywanie kości da efekt pozytywny, a wyżej wymienione defekty to wina inaczej zaprogramowanej kości ? Czy raczej to uszkodzenie głowicy ?
  • REKLAMA
  • #2 6773686
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    Przelutowanie układu "flash ROM" z uszkodzonej na sprawną jest obligatoryjne.
    Dodatkowo możesz podać oznaczenia z obydwu elektronik (PCB)?
    To oznaczenia w typie 2060-701292-xxx , oby nie doszło do ewidentnej pomyłki (tu przestroga).
  • #3 6774619
    PitereQ_
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    gsm_virus napisał:
    Przelutowanie układu "flash ROM" z uszkodzonej na sprawną jest obligatoryjne.
    Dodatkowo możesz podać oznaczenia z obydwu elektronik (PCB)?
    To oznaczenia w typie 2060-701292-xxx , oby nie doszło do ewidentnej pomyłki (tu przestroga).

Już podawałem numer elektroniki. Na jednej jaki i na drugiej jest taki sam. Wyprowadzenia układu zasilania są takie same. Chodziło mi tylko o to czy ktoś miał podobny przypadek, że po wymianie elektroniki glowica dysku stukala i widziany był w biosie jako dysk 80GB ale o innej serii.

Zresztą jutro idę przelutować pamięć tak czy siak, więc dziękuję za odpowiedzi i zamykam temat.

Pozdrawiam Piotrek
REKLAMA