logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic NVGS-22 brak sygnału z przetwornika, jak sprawdzić?

liska 07 Lip 2009 21:22 2695 6
REKLAMA
  • #1 6750440
    liska
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Kamera w trybie odtwarzania pracuje normalnie wcześniej nagrane taśmy odtwarza prawidłowo komputer widzi kamerę można zgrywać, nie nagrywa w trybie nagraj nie ma sygnału z przetwornika na lcd, OSD jest wyświetlane prawidłowo, menu jest.Często przy przełączeniu kamera-odtwarzaj wyskakuje ''press reset button'' .przed całkowitym zanikiem sygnału z przetwornika nie mogła ustawić balansu bieli lub przetwornik nic nie przekazywał.Jak sprawdzić przetwornik?
  • REKLAMA
  • #2 6760623
    Łukasz K
    Poziom 17  
    Ocena: 60
    W Panasonic bardzo często pada płyta główna. Mam na pokładzie 5 kamer \NV-GS w których uszkodzona jest płyta główna. To nie nagrywa to nie odtwarza to nieprawidłowo ustawia biel. Jest zbyt jasno, albo pojawiają się jasne paseczki na jasnych elementach. Różnie. Ratunkiem wg mnie jest podmiana mikrokontrolera. Ale nie szukałem który procesor za co odpowiada i nie próbowałem podmieniać. Narazie leżą i czekają na więcej czasu. Przetwornim CCD we wszystkich przypadkach jest sprawny. Jeśli macie jakieś doświadczenia z tym typem kamery do zachęcam do rozmowy.
  • REKLAMA
  • #3 6763896
    liska
    Poziom 12  
    Moja kamera poszła w kąt czeka lepszych czasów Łukasz K pewnie ma racje nie wiem jak bardzo powinny być ciepłe procesory ale jeden jest zdecydowanie na oko za ciepły, płyta główna umiera zastanawiam się nad kosztami i chyba poszukam innej sprawnej kamery ta zostanie na części.
  • #4 6768086
    Sting
    Specjalista - kamery
    Ocena: 129
    ''press reset button'' daje do myślenia. W P-sonicach nie padają CCD. Ale nagminnie puszczają połączenia flex-smd. Słynny model NV-DS60. Ja bym to sprawdził. Wymiany jakichś procesorów czy mikrokontrolerów to jakieś absurdy wyssane z palca.
  • REKLAMA
  • #5 6770517
    Łukasz K
    Poziom 17  
    Ocena: 60
    Zgadzam się częściowo z panem Sting. Ale na przykładzie moich kamer w których na próbe podmieniam płyty główne do sprawnej optyki czy chasis okazuje się że problemem jest właśnie płyta. Tzn na jednej płycie jest nagrywanie na innej nie ma, mam jeden przypadek w którym połowa LCD jest zabarwiona na czerwono. Na innej pojawiają się białe paseczki na jasnych elementach. Przelutowanie gniazd smd do flexów na płycie głównej nie przynosi żadnych rezultatów. Stosuje do czyszczenia gniazd także Kontakt 60, po 10 min sprężone powietrze. Przejścia sygnałów które są na wierzchu np przy dyskach wizyjnych sprawdzam mierniczkiem diodowym - piszczącym. Jak Pan sprawdza połączenia? Co Pan proponuje zrobić wa takich przypadkach?
  • REKLAMA
  • #6 6795548
    Sting
    Specjalista - kamery
    Ocena: 129
    Sygnały z jakimi mamy do czynienia we współczesnych kamerach nie podlegają takim samym prawom jak test przewodności w mierniku. Te informacje mają zazwyczaj bardzo niski poziom i małe zakłócenie styków (kontaktów) połączeniowych ma zgubny wpływ na działanie urządzenia. Dlatego należy stosować nie lutowanie tylko mieć na uwadze poprawienie styku taśma-gniazdo.
    Odnośnie przypadku autora postu, zaczynam kojarzyć, że był taki model czy seria w których podczas zdejmowania lewej pokrywy można było zachaczyć i wyrwać dławik, który zasila CCD. Może coś w tym jest?
  • #7 6927583
    liska
    Poziom 12  
    Wszystkie wypowiedzi są bliskie prawdy kamerę naprawiłem w najprostszy sposób dla mnie, znalazłem dawcę z uszkodzoną mechaniką i zamiana płyty głównej rozwiązała problem, nie wiem co jest uszkodzone na oryginalnej płycie , dziękuje za wszystkie wypowiedzi może komuś pomogą. Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z kamerą Panasonic NV-GS-22 polega na braku sygnału z przetwornika CCD w trybie nagrywania, mimo prawidłowego działania w trybie odtwarzania i poprawnego wyświetlania OSD. Często pojawia się komunikat "press reset button" przy przełączaniu między trybami. Dyskusja wskazuje, że w modelach Panasonic NV-GS często uszkodzona jest płyta główna, co objawia się m.in. problemami z nagrywaniem, nieprawidłowym balansem bieli oraz artefaktami na obrazie LCD. Przetwornik CCD zazwyczaj pozostaje sprawny. Wskazano również na możliwe problemy z połączeniami flex-SMD, które mogą powodować utratę sygnału. Zalecane jest sprawdzenie i poprawienie styku taśma-gniazdo oraz kontrola dławika zasilającego CCD, który w niektórych modelach może zostać uszkodzony mechanicznie. Ostateczne rozwiązanie w opisywanym przypadku stanowiła wymiana płyty głównej na sprawną z innej kamery, co przywróciło funkcjonalność nagrywania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA