logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG RE-32FZ10PX - brak reakcji, stukanie przy transformatorze, napięcie 310V

poeta5 07 Lip 2009 23:11 2925 14
REKLAMA
  • #1 6751032
    poeta5
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    Witam!
    Chciałbym naprawić telewizor jak w temacie, dodam że zajmuję się radiokomunikacją dlatego potrzebuje pomocy.
    Telewizor po włączeniu jest ciemny i nawet dioda st-by nie świeci jedynie w okolicy transformatora słuchać rytmiczne stukanie z częstotliwością ok 2x na sekundę. Na dużym kondensatorze napięcie jest ponad 310V, napięcie to jeszcze jest na 3 nóżce układu STRf6456, a od strony pierwotnej transformatora przetwornicy względem minusa kondensatora jest około 310V i za transformatorem ciemność.
    Proszę o jakieś wskazówki.
  • REKLAMA
  • #2 6751100
    bogred
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 276
    Przy takim zachowaniu przetwornicy prawdopodobnie jest przeciążenie po stronie wtórnej. Weź schemat i sprawdź na diodach po wtórnej, czy nie ma zwarcia po diodach do masy. W tym chassis (MC017A) często pada tranzystor WN oraz trafo WN. Możesz odłączyć wiązkę z zasilacza do płyty głównej i sprawdzić, czy sam zasilacz pracuje prawidłowo.
    Powodzenia

Dodano po 1 [minuty]:

Możesz też wrzucić w wyszukiwarkę MC017A i znajdziesz sporo informacji.
  • REKLAMA
  • #3 6751152
    poeta5
    Poziom 23  
    Odłączyłem wszystkie wtyczki od zasilacza i nic już nie stuka jednak napięć po stronie wtórnej dalej nie ma

napięcia się nie zmieniły jak wcześniej, szukałem schematu ale nie znalazłem czy może ktoś go posiada??
  • REKLAMA
  • #4 6751188
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    Najpierw napisz czy to płyta z jednym transoptorem. Pomierz spokojnie wszystkie elementy po pierwotnej. Możliwe, że STR uszkodzony.

Szukałem, szukałem ..... przecież bogred Ci napisał MC017.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic23191-120.html#3697687
  • #5 6751247
    poeta5
    Poziom 23  
    Płyta zasilacza posiada 2 transoptory i nie ma transformatora st-by. Jak sprawdzić czy jest uszkodzony układ STR

Czy te transoptory mają coś wspólnego z zasilaniem st-by
  • #6 6756143
    poeta5
    Poziom 23  
    Zrobiłem kilka pomiarów i po wypięciu wtyku zasilania trafopowielacza cały telewizor przechodzi w st-by, dokładnie jak odlutuje zacisk B+ dioda zaczyna świecić, mierzyłem miernikiem rezystancje na cewce trafopowielacza B+ względem masy jest jakieś 2 ohmy, tak ma być czy to zniszczony trafopowielacz

Dodam że mimo iż telewizor przechodzi w st-by to jednak na wtórnyvh uzwojeniach transformatora przetwornicy nie ma napięć
  • #7 6756296
    JEDD
    Poziom 29  
    Ocena: 241
    Tak ten pomiar wskazuje uszkodzenie trafopowielacza, przy sprawnym transformatorze wynik powinien wskazywać ∞. Jako trafo WN chyba siedzi tam 6174-6003Q
  • #8 6756331
    poeta5
    Poziom 23  
    Tak to takie trafo, a czy bez trafo przetwornica nie będzie odpalać, opłaca się kupować taki transformator??

dokładnie to trafo to 6174V-6003E
  • #10 6757237
    poeta5
    Poziom 23  
    Ja jestem jedynym klientem bo to mój telewizor nie zajmuje się tym dla pieniędzy bo mam w temacie za małą wiedzę, zastanowię się jeszcze. A co jeszcze mogło się spalić przy okazji uszkodzenia trafopowielacza
  • REKLAMA
  • #11 6760025
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 869
    Nie powiem jak to odniesie się do Twojego przypadku ale czasami pada tranzystor linii, jakiś omowy opór, czasami pion (np Daewoo CP830) a czasami nic tylko samo trafo.
  • #12 6760036
    bogred
    Mam nadzieję, że rezystancję mierzyłeś po odlutowaniu nóżki trafa? Trzeba odlutować całe uzwojenie, zarówno od strony kolektora, jak i zasilania +B. Jeśli wtedy masz zwarcie do masy, to uszkodzone jest trafo, ale na ogół nic więcej się nie uszkadza.
  • #13 6782365
    poeta5
    Poziom 23  
    zmierzyłem miernikiem jeszcze tranzystor i ma również zwarcie gdzie kupujecie takie części?? Mam jeszcze takie głupie pytanie: czy trzeba jakoś specjalnie ściągać tą przyssawke wysokiego napięcia (proszę wybaczyć terminologie) która idzie z trafopowielacza na bańke w jaki sposób to jest zamontowane
  • #14 6782556
    mirex
    Poziom 43  
    Ocena: 1990
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1335290.html
    Masz za "grosze".
    Albo wrzuć 6174V-6003Q w Google i ofert sklepowych masz bez liku.
    Z 2SC5446 podobnie. Ostatnio montowałem od http://www.lewandowscy.pl/sklep/product_info.php/products_id/145889 i chodził poprawnie.

Odnośnie kapturków /przyssawek/ - pewno każdy ma inne wypracowane metody. Dla początkujących jednak, choć temat nadal ciągnie się w dziale dla fachowców, polecam bezpieczne zdejmowanie.
    Przewód od miernika jednym końcem zaczepiasz o masę, najlepiej o linkę umasiającą kineskop a nie na przykład głowicę, drugi koniec, ten ostry, delikatnie wkładasz pod kapturek aż do usłyszenia trzasku - rozładowanie kineskopu. Następnie, choćby tą końcówką przewodu, podważasz brzeg kapturka, odchylasz dalej, naciskasz na zaczep sprężysty i wyjmujesz.
    Oczywiście rozładownie dotyczy tylko przypadków kiedy WN było. Tym niemniej warto zawsze tak postępować, bo rutyna czasami może przyprawić o lekki szok. Jak ktos "sercowy" to może być nieciekawie.

Wyjmowanie końcówki Focus zależne od konstrukcji podstawki. Obecnie najczęściej wystarczy wcisnąć głębiej, choćby wkrętakiem, specjalny klips i przewód lekko wychodzi.
  • #15 6783025
    bogred
    Jedna mała uwaga: bezpieczniej rozładowywać kineskop nie do głowicy, lecz do linki umasiającej kineskop, lub do radiatora HOTa.

Nie żebym był złośliwy - ale przeczytaj jeszcze raz co napisałem :D
    Jak to ujrzysz to mój dopisek po prostu usuń. Mirex.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Telewizor LG RE-32FZ10PX po włączeniu pozostaje ciemny, dioda st-by nie świeci, a w okolicy transformatora słychać rytmiczne stukanie. Napięcie na dużym kondensatorze wynosi około 310V, jest obecne na 3 nóżce układu STRF6456 oraz po stronie pierwotnej transformatora przetwornicy, jednak brak napięć na wtórnych uzwojeniach transformatora. Podejrzewa się przeciążenie po stronie wtórnej przetwornicy, możliwe zwarcie na diodach lub uszkodzenie tranzystora wysokiego napięcia (WN) oraz transformatora WN (trafopowielacza). Pomiar rezystancji na cewce trafopowielacza względem masy wskazuje na uszkodzenie (około 2 Ω zamiast nieskończoności). Uszkodzony jest również tranzystor, który wykazuje zwarcie. Zaleca się odłączenie wiązki zasilacza od płyty głównej w celu sprawdzenia pracy samego zasilacza. Wymiana trafopowielacza (model 6174V-6003E/6174-6003Q) jest kosztowna, warto zweryfikować stan kineskopu i innych elementów. Transoptory na płycie zasilacza nie odpowiadają za zasilanie st-by. Przy wymianie elementów wysokiego napięcia należy zachować ostrożność, szczególnie przy zdejmowaniu przewodu wysokiego napięcia z kineskopu, stosując bezpieczne metody rozładowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA